Nicolae Negru: De ce se victimizează PL?

Mihai Ghimpu împarte reproșuri la stânga și la dreapta. Nemulțumirea lui vizează toată lumea, mai puțin propria persoană. Începând cu Filat, pe care îl acuză că ar fi beneficiat pe nedrept de rezultatele guvernării comune, nimeni nu îl apreciază la justa valoare, consideră liderul PL. Și jurnaliștii și analiștii politici i-au sărit în cap atunci când s-a gândit să-și scoată pârleala de data trecută, punând niște condiții partenerilor din AIE 2, dar nu a fost să fie, tot el a fost nevoit să cedeze de dragul alianței. Acum avem alianță, dar dreptate pentru PL nu s-a făcut, crede Ghimpu.

Nici poporul nu e pe măsura înălțimii sale, nu a fost capabil să-i aprecieze calitățile. Oriunde în altă parte el s-ar fi bucurat de succes, oricare alt popor s-ar fi grăbit să-l voteze, dar nu și moldovenii. Pornirile sale nobile nu au răzbătut până la sufletul lor. Singura persoană care îi provoacă deplină mulțumire este cea pe care o vede dimineața în oglindă. Sieși Ghimpu își reproșează doar faptul că a fost sincer și că a spus adevărul. Dar nu a putut să nu-l spună. Fiindcă așa este el de când se ține minte. El nu greșește. De aceea a decis să nu înlocuiască nici pe unul dintre foștii miniștri PL, deși unii dintre ei nu s-au remarcat decât prin faptul că au figurat în guvern. Sau poate e vorba despre un deficit de cadre? Cum s-a întâmplat că, venind la putere în 2009 pe valul unui entuziasm tineresc, impulsionat de implicarea în politică a lui Dorin Chirtoacă, PL a ajuns să aibă cea mai în vârstă echipă de deputați?

Rară zi în care Ghimpu să nu vorbească despre frustrările sale adunate pe parcursul unui an. Chiar dacă nu întotdeauna îi pomeneşte numele, Vlad Filat este de departe cel mai des vizat, principala cauză a indispoziției liderului PL. De cum îşi aduce aminte de liderul PLDM, Mihai Ghimpu se umbreşte la faţă, ceea ce e în dreptul lui, dar, dacă Filat a promis să se corijeze, să respecte niște reguli, nu mai are rost să pedalăm pe aceleași acuzații, trebuie să ne mișcăm înainte. Altfel amintirile lui Ghimpu riscă să umple tot spațiul mediatic, să devină o problemă națională. Mai nou, guvernul Filat se face vinovat și de faptul că nu l-a sprijinit pe primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă, deși, crede Ghimpu, ar fi existat asemenea posibilități. Mâine s-ar putea să aflăm și despre alte comploturi abominabile împotriva PL.

În felul acesta înțelege dl Ghimpu să reacționaze la insuccesul electoral al partidului său. Altfel ar trebui să-și asume răspunderea, să recunoască niște erori tactice. Poate chiar să se dea la o parte. El preferă să se plângă, considerând probabil că „bocetele” sale vor impresiona alegătorii, îi vor face mai sensibili la oferta electorală a liberalilor. S-ar putea să se înșele. „Plângăreții”, dacă nu irită, nu sunt agreați de nimeni. Autovictimizarea mai mult îi va îndepărta, decât îi va apropia pe simpatizanți.

”Contaminându-se”, probabil, tânărul nostru primar preia tactica păguboasă a unchiului său și le reproșează chișinăuenilor că au votat prea mulți cu comuniștii și nu au apreciat eforturile sale administrative, în special faptul că a evacuat reziduurile de la stația de epurare. E adevărat, electoratul procomunist, mobilizându-se ca niciodată, nu a ținut cont de prestația primarului. Dar asta nu înseamnă că primarul nu are ce-și reproșa. Orașul arată neîngrijit, dacă te îndepărtezi de centru, dacă ești atent la „detalii”. Cei care verifică lucrul măturătorilor nu-și fac datoria cu suficientă rigurozitate. În timpul rămas până la alegerile municipale, se mai poate face câte ceva pentru a schimba percepția chișinăuenilor asupra activității primăriei. Dar pentru asta se cere să fii cât se poate de obiectiv față de ceea ce vezi în oglindă.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)