Nicolae Negru: De ce Lupu vrea să pape Alianţa

Marian Lupu a avut un merit recunoscut de toată lumea în înlăturarea comuniştilor de la putere. Decizia sa de a ieşi din PCRM, spunea el, a fost determinată de chestiuni principiale, de caracterul nedemocratic al lui Voronin, de modul în care el conduce partidul. Acum Marian Lupu este cel care poate readuce comuniştii la guvernare, în pofida faptului că alegătorii în marea lor majoritate au preferat să voteze pentru alte partide decât PCRM. Alegerile din 28 noiembrie pot fi interpretate ca un mandat nou pentru partidele AIE.

Două voturi de aur

Motivul care îl face pe dl Lupu să pledeze pentru o coaliţie mai largă este cât se poate de simplu: numai în aceste condiţii el are şanse să devină preşedinte. Data trecută, el mai putea spera că foştii săi colegi îşi vor da voturile pentru el. Acum nu mai are această iluzie. De aici şi retorica lui despre împăcarea generală. Căci numai deschizându-le uşa comuniştilor îşi poate realiza visul oricărui politician de a ocupa primul scaun din stat. PD şi PCRM nu dispun de suficiente mandate pentru a alege preşedintele, e nevoie de încă un partid. De aceea, volens-nolens, Lupu se vede nevoit să pledeze cauza PCRM care nu a făcut niciun gest ca să se reabiliteze. Dimpotrivă, comportamentul lui din ultima vreme demonstrează că liderii comunişti nu au de gând să se civilizeze, PCRM rămânând în continuare o relicvă agresivă a trecutului sovietic. Mass-media comuniste nu se supun elementarelor reguli de convieţuire paşnică, propagând fără încetare minciuna, intoleranţa şi ura. Marian Lupu este şi el ţinta acestor mijloace.

Pentru hatârul de a deveni preşedinte, dl Lupu ne cântă azi arii de împăcare cu comuniştii, deşi aceştia nu s-au reformat şi nici gând să o facă în viitorul apropiat. Lupu a născut Alianţa, redând speranţa pentru democraţie, şi tot el este pornit să o ucidă. Alianţa poate guverna şi fără comunişti. Ceea ce nu poate face alianţa fără comunişti e să aleagă şeful statului. Aici e nevoie de ei. Dacă Lupu poate obţine cele două voturi lipsă, el merită să fie propus preşedinte, dacă nu, trebuie să se împace cu gândul că nu a venit vremea lui şi să accepte ca Alianţa să le propună comuniştilor un alt scenariu: al alegerii unui preşedinte neafiliat politic. Ei nu vor putea refuza decât cu riscul de a declanşa noi alegeri anticipate, care nu pot avea loc decât peste un an. În acest răstimp, Lupu poate exercita interimatul, dacă va fi ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Şi Ghimpu, şi Filat au declarat că mai bine vor trece în opoziţie decât să facă alianţă cu comuniştii. Asta înseamnă că nimeni nu doreşte să se compromită pentru a-l vedea pe Marian Lupu preşedinte. Şi e normal să fie aşa.

Deficienţele scenariului

Pe lângă faptul că nu e simplu să găseşti un preşedinte neafiliat (dar nu este imposibil), principalele defecte ale scenariului propus sunt următoarele: numărul de posturi principale se reduce la două – preşedinte de parlament şi prim-ministru, în timp ce lideri ai alianţei vor fi trei.

Mihai Ghimpu a declarat că de data aceasta nu va mai fi atât de generos ca data trecută, când nu a cerut niciun post (dar a avut două). Prin urmare, el va concura pentru postul de preşedinte de parlament sau premier, şi s-ar putea să piardă, căci are cele mai puţine mandate. Ce va face el atunci? Va părăsi alianţa şi-i va aduce pe comunişti la putere? Sau ar fi mai bine să se împace cu postul de vicepreşedinte de parlament, ca Serafim Urechean data trecută, care, de altfel, avea cam acelaşi număr de mandate. Suntem siguri că dl Ghimpu va prefera ultima variantă.

Al doilea defect este legat de pretenţiile lui Vlad Filat de a ocupa postul de preşedinte. Ca lider al partidului cu cele mai multe mandate este în drept să lupte pentru acest post, dacă nu doreşte fortificarea republicii parlamentare şi ţine cu tot dinadinsul să menţină RM în inerţia postsovietică. Dar nu cu orice preţ. Ar fi o nenorocire în plus dacă de dragul acestui post ar sacrifica alianţa. Pe când rămânerea lui în funcţia de premier ar fi în interesul RM, ar avantaja-o şi pe plan intern, fiindcă noul guvern ar intra imediat în acţiune, şi pe plan extern, prin relaţiile deja stabilite cu reprezentanţii europeni, care nu ar mai aştepta să se convingă de faptele noii guvernări. În afară de aceasta, insistăm asupra rămânerii lui Filat în acest post-cheie şi din considerentul că ne-a convins că este un premier competent, capabil să conducă guvernul. Şi fiindcă veni vorba de persoane capabile, ar fi bine ca viitorul premier să ţină cumva cont şi de cei câţiva miniştri ai AMN, în frunte cu liderul lor Serafim Urechean.

Instituţionalizarea relaţiilor

Ceea ce îngrijorează sunt nu divergenţele, nu diferenţa de viziuni, ci lipsa de comunicare, resentimentele care se observă în relaţiile dintre Filat, Lupu şi Ghimpu. Faptul că cineva dintre ei nu răspunde la telefon este foarte grav. Să sperăm că ei vor avea forţa necesară să treacă peste aceasta. Dar pentru a preîntâmpina alte posibile „răciri” a relaţiilor e nevoie ca ei să le instituţionalize într-un fel oarecare pentru a se întâlni periodic, aşa încât, orice funcţie ar ocupa fiecare dintre ei, să nu se simtă nimeni marginalizat şi să poată, când e nevoie, influenţa deciziile importante, care îi privesc pe toţi.

PS: Ştirea că Voronin i-ar fi propus lui Lupu, în septembrie 2009, 10 milioane de dolari, ca să formeze o alianţă cu PD+PCRM ne duce la ideea că intenţiile lui Lupu de readucere a comuniştilor la putere ar putea avea şi un alt motiv decât cel de a deveni preşedinte. Şi dacă după acest caz de corupţie Lupu se mai gândeşte la o „coaliţie mare”, care să includă şi PCRM, atunci ne întrebăm ce fel de democrat este Lupu? El ar putea mima negocierile cu partenerii AIE ca să zică apoi că Filat nu i-a asigurat PD-ului o „prezenţă” importantă pentru a se îmbrăţişa apoi cu Voronin.

Modul de a face „politică” al lui Voronin sau al celor din spatele său este criminal şi trebuie respins cu toată tăria. E încă un motiv în plus de a izola PCRM. Iar Procuratura Generală trebuie să se autosesizeze ca liderul comunist să se înveţe în sfârşit să respecte legile.

The following two tabs change content below.