Nicolae Negru: De ce AIE pierde războiul informaţional

Deşi se declară „comunişti europeni”, deşi beneficiază de toate libertăţile unei societăţi democratice, deşi spun că recunosc pluralismul, comuniştii nici nu au de gând să-şi reformeze presa. Aceasta continuă să funcţioneze ca instrument de propagandă şi dezinformare, spre satisfacţia dlui Kalman Mizsei, dar şi a societăţii moldoveneşti, ca să nu mai vorbim de AIE, preocupată de altceva.

Toată lumea s-a obişnuit deja că mass-media comuniste nu se sinchisesc să difuzeze, fără a prezenta vreo dovadă, cele mai şocante, cele mai murdare „informaţii” vizându-i pe liderii AIE (ca de exemplu cele cu datoriile lui Filat către Patriciu). Ceea ce nu se prea ştie e că, atunci când e nevoie, ele aplică şi tehnici mai sofisticate de dezinformare, „montaje” iscusite, pentru fabricarea unor „ştiri” care să poată fi înghiţite nu numai de „proletariat”, dar şi de intelectualitate. În continuare, prezentăm o mostră de acest fel.

Ordinul lui Iuşcenko şi recunoştinţa lui Ianukovici

Pe 16 martie, „Moldova Suverană” a difuzat o ştire cu următorul conţinut: „Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, i-a înmânat dlui Vladimir Voronin ordinul „Iaroslav Mudrîi” (Iaroslav cel Înţelept) de gradul I, în semn de apreciere a contribuţiei meritorii a Domniei sale în dezvoltarea relaţiilor moldo-ucrainene. Totodată, Serghei Pirojkov i-a transmis lui Vladimir Voronin un mesaj de recunoştinţă din partea preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici. În mesajul preşedintelui ucrainean se menţionează că relaţiile dintre ţările noastre întotdeauna au fost de bună vecinătate, prietenie şi înţelegere reciprocă. „…Vă doresc cordial, stimate Vladimir Nicolaevici, multă sănătate şi succese”, se menţionează în mesajul de felicitare al preşedintelui ucrainean.”

S-ar părea, la prima vedere, că e o ştire obişnuită, din cele „ştanţate” cu zecile de agenţiile noastre în baza unor comunicate de presă. Doar un cititor mai atent va observa că ziarul nu spune când de fapt a fost decorat Vladimir Voronin şi cine l-a decorat. Noul preşedinte sau cel vechi? Ziarul lasă să se înţeleagă că e vorba despre Ianukovici, şi, ca cititorul să se convingă cât de mult îl stimează noul preşedinte ucrainean pe liderul comuniştilor moldoveni, citează „mesajul de recunoştinţă” al acestuia către Voronin. Un cititor mai sceptic însă îşi va pune întrebarea: L-a decorat atât de urgent? Abia a intrat în funcţie şi şi-a amintit de liderul comuniştilor din Republica Moldova? A figurat obiectivul decorării lui Voronin în platforma electorală a lui Ianukovici sau în programul Partidului Regiunilor?

Golind sertarele

Curiosul va „intra” pe Internet şi se va convinge că nici presa ucraineană, nici site-ul preşedintelui ucrainean, nici cel al PR nu comunică despre aşa ceva. Nu e clar nici pentru ce îi transmite Ianukovici mesajul de recunoştinţă lui Voronin.

În cele din urmă, el va afla că această ştire este un „montaj”, un fals. MS a croit-o după toate regulile dezinformării, combinând două informaţii diferite. Prima e că ambasadorul ucrainean i-a înmânat lui Voronin un ordin cu care acesta a fost decorat în 2006, iar a doua e despre faptul că Ianukovici îi mulţumeşte lui Voronin pentru felicitarea adresată cu prilejul alegerii în funcţia de preşedinte al Ucrainei.
Conform site-ului oficial al preşedintelui RM, Vladimir Voronin, a fost decorat de către preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, cu Ordinul cneazului Iaroslav Mudrîi (Iaroslav cel Înţelept) de gradul I, „pentru contribuţie deosebită, substanţială la dezvoltarea relaţiilor moldo-ucrainene” tocmai la 25 mai 2006. Andrei Popov, viceministrul de Externe, spune că Iuşcenko a făcut acest gest înaintea unei planificate vizite la Chişinău, crezând că îl va înmâna personal lui Voronin. Dar, din cauza că RM nu a îndeplinit condiţiile protocolului de transmitere a şoselei de la Palanca Ucrainei, vizita nu a avut loc. Şi Voronin, schimbându-şi orientarea geopolitică, nu a mai mers la Kiev, aşa că ordinul a rămas în sertarul lui Iuşcenko. Găsindu-l, când a preluat preşedinţia, Ianukovici s-a gândit să i-l trimită destinatarului, însoţit de un mesaj de recunoştinţă pentru felicitarea pe care a primit-o de la Voronin în legătură cu victoria în alegeri. Scrisoarea adresată MS de către Ambasadorul ucrainean Serghei Pirojkov confirmă acest lucru.

Favorizare dublă

Ştirea citată, fabricată în „laboratorul” propagandistic al PCRM, a fost difuzată şi de alte instituţii mass-media comuniste, care activează în condiţiile unui război informaţional. Campania electorală nu s-a terminat după 29 iulie 2009 la comunişti. Şi, dacă opoziţia de ieri nu a avut acces decât la două posturi TV, fără acoperire naţională, aflaţi azi în opoziţie, comuniştii sunt favorizaţi dublu. Ei au acces la toate posturile publice şi private şi, în acelaşi timp, pot trage în opoziţie din toate „tunurile” mediatice pe care le au în proprietatea lor exclusivă, fără a permite altui partid accesul la ele. La televiziunile şi ziarele lor, comuniştii se comportă ca nişte bolşevici veritabili, profitând în acelaşi timp de regulile pluralismului şi ale democraţiei care funcţionează la celelalte posturi şi ziare.

PCRM este tratat de mass-media independente şi cele publice ca un partid oarecare, dar Partidul Comuniştilor nu se supune regulilor democratice în modul de organizare a presei sale. Fiind în opoziţie, comuniştii sunt ajutaţi indirect de presa independentă care îşi face datoria de câine de pază a societăţii, criticând puterea. Astfel, volens-nolens, presa independentă lucrează pentru preluarea puterii democratice de către un partid nedemocratic.
Jurnaliştii „cu chip de domnişoare”

Lucrurile se agravează şi prin faptul că jurnaliştii noştri „cu chip de domnişoare” nu sunt suficient de pregătiţi să facă faţă manipulării şi dezinformării comuniste. Cu câtă „voluptate” au tirajat mai toate televiziunile declaraţiile „eroice” ale lui Voronin, precum că ar fi evitat vărsările de sânge la 7 aprilie 2009 (cum le-au evitat, dacă există tineri morţi, torturaţi?) sau cele privind „uzurparea” puterii de către AIE, fără să-şi pună întrebări cât de adevărat e ceea ce spune el. După cum s-a văzut la emisiunea „În profunzime” de luni seara de la PRO TV, atunci când i se pun întrebările corecte, Voronin „nu ştie nimic”. Deputaţii comunişti nu se jenează să mintă şi jurnaliştii nepregătiţi nu întotdeauna îşi dau seama de aceasta.

La război ca la război

În aceste condiţii, AIE, care, s-a spus de atâtea ori, nu se gândeşte cum să comunice cu populaţia (nici măcar la întâlniri cu alegătorii nu se duc deputaţii AIE), lăsând asta pe seama jurnaliştilor (care au alte obiective), nu are cum să nu piardă războiul informaţional.

E adevărat, Codul audiovizualului interzice „deformarea sensului realităţii prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri”, dar să pretinzi funcţionarea legilor în RM e o pierdere de timp.

Toată arta politicii e de a face să se creadă, spunea Machiavelli, citat de Vladimir Volkoff, autorul Tratatului de Dezinformare. Şi dacă nu faci asta, nu faci politică, ci altceva.

The following two tabs change content below.