Nicolae Negru: Cresc șansele de alegere a președintelui RM

„Glontele” a fluierat pe la tâmpla lui Chirtoacă, dar și a AIE. O bătălie electorală atât de înverșunată, un rezultat atât de strâns, la limită, cu diferența de doar peste 4 mii de voturi, nu s-a atestat până acum în Municipiul Chișinău. A fost în mod evident un vot etnic. Candidatul comunist Igor Dodon a învins decisiv în sectoarele și localitățile din suburbii cu populație preponderent rusolingvă: Botanica, Râșcani, Vadul lui Vodă, Vatra. Numai în sectorul Botanica, diferența de rezultate este de aproape 16 mii de voturi în folosul lui Dodon. Sectoarele Ciocana, Centru și suburbiile cu populație preponderent românofonă au înclinat balanța de partea lui Chirtoacă.

Moscova care a mizat pe candidatul comunist a rămas cu buza umflată. Victoria lui Dodon părea aproape asigurată, dacă nu s-ar fi produs afluxul de alegători anticomuniști, peste 26 de mii față de turul I din 5 iunie. Chișinăuenii s-au grăbit să salveze reputația anticomunistă a municipiului. În lupta dintre Est și Vest, care s-a dat în aceste alegeri la Chișinău, după cum scria Stratfor, a învins Vestul. E o victorie simbolică de mare rezonanță. Poate dacă dădea dovadă de puțină delicatețe, planul Moscovei reușea. Reflexele însă o domină, ea nu s-a putut abține să nu se implice cu televiziunea și biserica ei, pentru a le indica rusofililor pentru cine să voteze.

Pe de altă parte, niciodată un candidat comunist nu a obținut un număr atât de mare de voturi. Ceea ce înseamnă că a putut să atragă și o parte din electoratul care mai înainte nu vota comuniștii. Cum s-a ajuns la această situație în Chișinău, în contextul în care, în medie pe RM, numărul de votanți comuniști a scăzut comparativ cu alegerile precedente?

Va trebui să recunoaștem totuși că, dincolo de votul „geopolitic”, o parte din electoratul democrat a rămas dezamăgit de prestația managerială a lui Chirtoacă. Poate dacă AIE era reprezentată de o persoană nouă, nu se ajungea până aici și comuniștii nu obțineau peste jumătate din mandate în Consiliul Municipal. Însă, din păcate, lucrul acesta nu a fost posibil. Nu numai din cauza că un asemenea candidat nu e ușor de găsit. Acesta ar fi trebuit să câștige în fața lui Chirtoacă (şi e greu de imaginat că el ar fi renunțat să candideze), iar lupta dintre ei ar fi pus în pericol Alianța. Doar acum putem aprecia la justa valoare decizia de retragere a candidatului PLDM din cursa electorală. Indiferent de motive, acesta a fost un pas dificil și Filat a meritat cuvintele de mulțumire din partea lui Chirtoacă.

Dacă pierdea alegerile, cariera politică a liderului PL avea să intre într-o fază incertă sau chiar ar fi fost pusă sub semnul întrebării. Nici victoria nu e lipsită de primejdii. Va reuși sau nu va reuși să facă față ostilității cu care îl tratează majoritatea comunistă din Consiliul Municipal (renumărarea le-ar putea scădea sau adăuga un mandat), pentru a asigura funcționalitatea primăriei și a nu o transforma într-un permanent câmp de bătălie politicianistă? Nu e o sarcină ușoară, iar un eventual eșec i-ar putea influența viitorul politic.

Consecințele acestui vot se vor resimți nu numai în activitatea primăriei, dar și pe plan național, atât în comportamentul alianței, cât și al PCRM. Să sperăm că, după ce îi va trece spaima, Alianța va reveni la Acordul de constituire a AIE și îl va reexamina în așa fel încât Guvernul să nu fie tras de mânecă la tot pasul de pe poziția unor interese obscure, meschine, blocându-i-se activitatea. Pentru aceasta în acordul respectiv trebuie fixate principalele obiective ale guvernării și rezolvate divergențele principiale, ca unii miniștri să nu-și permită să vină cu interpretări arbitrare ale unor obiective sau politici guvernamentale.

În general, eșecul în alegerile din Chișinău ar trebui să-i descurajeze pe liderii PCRM care împing lucrurile spre alegeri parlamentare, refuzând să colaboreze cu AIE în alegerea președintelui RM. Însă interesul lui Igor Dodon ar putea să difere acum de restul partidului. El ar putea încerca să profite de rezultatele relativ bune în alegerile din Municipiul Chișinău pentru a-și consolida poziția în cadrul PCRM. Iar pentru aceasta va avea nevoie de noi alegeri, în care să joace un rol central. Ceea ce va stârni gelozii politice, fiindcă nu toți tovarășii de partid privesc cu ochi buni ascensiunea sa. Zvonurile că informația privind trecutul criminal al unui consilier municipal de pe lista PCRM ar fi furnizat-o liberalilor unii membri PCRM nu sunt de neglijat.

E greu de crezut că cetățenii RM vor suporta un nou scrutin pe parcursul acestui an. Partidul care îl va declanșa va plăti scump pentru aceasta. Este evident că PCRM nu va putea obține mai multe voturi decât a obținut până acum. Așa că PCRM, dacă nu i s-a atrofiat instinctul de autoconservare, va fi mai prudent în chestiunea alegerii președintelui RM, ca să nu le creeze alegătorilor impresia că nu e cooperant în această chestiune. Va depinde de strategia și coeziunea AIE dacă va reuși sau nu să profite de avantajul „pozițional” pe care l-a obținut după alegerile locale. Oricâte iluzii și-ar face comuniștii, cetățenii moldoveni cu drept de vot au spus „DA” Alianței, „NU” alegerilor anticipate.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)