Nicolae Negru: Cazul Godea – psihanalizabil sau penal?

Iulian Ciocan de la Radio Europa Liberă s-a arătat deranjat de atenția pe care presa a acordat-o plecării lui Mihai Godea din PLDM, considerând că se face „armăsar din ţânţar”, că e vorba despre un fapt „de o banalitate stridentă”, ce „nu are cum să schimbe din temelie viaţa simplilor muritori”.

S-ar putea să aibă dreptate colegul nostru. S-ar putea ca, într-un moment, lui Godea să i se fi urcat ceva la cap, să i se fi tulburat mintea, şi a decis să candideze la postul de primar al Chişinăului, în pofida faptului că, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al PLDM, insistase ca partidul să fie reprezentat de altcineva. Chiar dacă nu prea mulţi dintre prim-vicepreşedinţii de partide au procedat în felul acesta, trădările, supărările, migraţia politică sunt lucruri obişnuite pentru spectacolul nostru politic, de prost gust de cele mai multe ori, şi Iulian Ciocan are tot dreptul să se plictisească de ele.

Fireşte, faptul că un politician, un lider, care se evidenţia prin logică, ţinută sobră şi cuvintele calculate, a devenit peste noapte incoerent, atacându-şi propriul candidat şi colegii de alianţă, apoi şi propriul partid, anunţând mereu că este urmărit, că nu este şantajabil etc. ar trebui să-i preocupe mai mult pe psihiatri decât pe analiştii politici. Dar dacă omul e sănătos la cap, şi tot ce face sunt acţiuni electorale, îndreptate împotriva sau în folosul unei forţe politice? În cazul acesta, presa nu ar avea datoria să avertizeze societatea? Nu ar trebui să ne întrebăm dacă politicianul acesta este onest sau nu, dacă motivaţiile sale sunt reale sau false, dacă argumentele sale ţin? Cât de sincer este el, câtă încredere putem să avem în declaraţiile sale, căci, dacă nu spune adevărul, gestul său se transformă automat într-o demonstraţie de cinism, perfidie şi neruşinare. Dacă nu vom fi atenţi la „nuanţe”, nu vom reacţiona la minciună, făţărnicie şi alte „banalităţi stridente” , dacă nu vom dezvălui acţiunile imorale în esenţă, atunci care e menirea presei? Nu este ea „câinele de pază” al societăţii?

Cazul lui Godea, din punctul nostru de vedere, este strigător la cer. La început, el şi-a explicat gestul prin dorinţa de a propune alegătorilor un candidat mai bun, care l-ar putea învinge pe candidatul comunist, subliniind că nu numai candidatul PLDM, dar şi ceilalţi candidaţi ai AIE sunt slabi şi nu au şanse de câştig. Ceea ce înseamna că el are o părere foarte bună despre propria persoană. El l-a criticat şi pe actualul primar Dorin Chirtoacă pentru modul în care a administrat capitala, ceea ce era în evidentă contradicţie cu scopul său declarat de a nu admite revenirea comuniştilor la putere, Chirtoacă fiind candidatul cu cele mai multe şanse, dacă e să credem unor sondaje. În felul acesta, Godea pur şi simplu taie creanga de sub picioarele alianţei. O face în modul cel mai deschis, fără să ne spună în baza căror date îşi evaluează propriile şanse. Se pare însă că l-a părăsit nu numai logica, dar şi moralitatea. Ca să-şi justifice trădarea, el declară, de exemplu, că, acum două luni, Filat i-ar fi dat indicaţia să pregătească opinia pentru o alianţă cu comuniştii, dar nu explică de ce a tăcut până acum, de ce a tăinuit o informaţie atât de importantă. De ce o face publică în campania electorală, când e mai puţin probabil să fie luată în serios? Sau la momentul respectiv el nu îşi avea propriul proiect politic, şi nu era cazul să apere „valorile şi principiile”, să-şi manifeste principialitatea? El a aşteptat venirea alegerilor nu pentru a lovi cât mai tare în PLDM?

Ridică semne de întrebare şi proiectul său politic. Deşi a dezminţit că s-ar fi întâlnit la Viena cu Vlad Plahotniuc, dl Godea nu spune cine dintre oamenii de afaceri cu scaun la cap ar finanţa un proiect politic dubios, stupid, care subminează cel mai mare partid democratic, capabil să pună capăt monopolului comunist? Ce fel de „patrioţi” ar face lucrul acesta? Ce i-ar motiva? Faptul că a reuşit în două zile să strângă 13 mii de semnături demonstrează că a fost ajutat de cineva cu puternice resurse financiare şi organizatorice. Politicieni cu experienţă în domeniu spun că, în mod normal, lucrul acesta i-ar fi luat vreo două săptămâni.

Decizia PLDM de a-l retrage pe Victor Bodiu din cursa pentru primăria Chişinăului şi de a sprijini candidatura lui Dorin Chirtoacă a fost o mişcare surprinzătoare şi inteligentă, care l-a scos pe Godea în offside. Lumea a văzut dintr-odată că acesta este în afara jocului şi că „golul” pe care voia să-l înscrie în poarta PLDM nu poate fi legitim. Diversiunea a eşuat şi Godea se poate pregăti de „ieşire”. Ceea ce nu se ştie încă: este el un „sinucigaş” sau un diversionist de nevoie, adică şantajabil. Suntem înclinaţi să credem că e vorba mai curând de un şantaj. Explicaţiile, comportamentul său incoerent, contradictoriu ar sugera că improvizează, că acţionează împotriva propriei voinţe.

După retragerea lui Bodiu, Godea ar trebui să se retragă din cursa electorală. Asta dacă mai judecă şi dacă diversiunea este îndreptată numai împotriva PLDM. Dacă diversiunea este îndreptată nu numai împotriva PLDM, dar şi AIE, el va rămâne. Oricum, viitorul său politic a fost compromis.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)