Nicolae Negru: Capetele turtite şi cele ascuţite din politica moldovenească

Vă amintiţi, stimaţi cititori, ţara Lilliput, descrisă de Jonathan Swift în călătoriile lui Gulliver, era înfloritoare la prima vedere, însă lupta permanentă pe viaţă şi moarte între cele două partide politice locale – Partidul Tocurilor Înalte şi Partidul Tocurilor Joase – îi puneau în primejdie existenţa. Primii pretindeau că tocurile înalte se potrivesc cel mai bine Constituţiei ţării lor, în timp ce al doilea partid considera că legea fundamentală poate fi onorată numai purtând tocuri joase. Disputele lor înverşunate pe această temă durau de 70 de ani. O altă urgie venea din exterior, dar nu fără legătură cu caracterul liliputanilor care ţineau atât de mult la tradiţie, încât modificarea spargerii ouălelor de la capătul mai turtit la cel ascuţit a generat şase răscoale şi emigrarea adepţilor capetelor turtite în ţara vecină, care profita de ei în scopurile sale expansioniste.

La o privire mai atentă, viaţa politică din RM are multe similitudini cu cea din Lilliput, ba chiar e şi mai absurdă, mai caraghioasă. Lupta permanentă între liderii partidelor AIE este şi mai lipsită de sens, căci ei nu au divergenţe privind înălţimea tocurilor, cu atât mai mult nu discută despre spargerea corectă a ouălor, ei se războiesc în pofida „valorilor şi principiilor comune”. Înverşunarea cu care se atacă unii pe alţii ar putea părea unui călător ca Gulliver imposibil de explicat, de natură iraţională.

Snobul Streleţ

Să luăm, de exemplu, reacţia dlui Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, la mesajul liderului PD şi preşedintelui interimar Marian Lupu. Pentru prima dată în aceşti doi ani, Lupu a ieşit în faţa cetăţenilor RM şi a declarat că nu se (mai) ţine de scaunul prezidenţial, că este dispus să pună în discuţie statutul său de candidat al AIE la acest post şi, în calitatea sa de preşedinte interimar, invită partidele parlamentare la o masă rotundă pentru a găsi o ieşire din blocajul primejdios în care se află RM.

În loc să salute pasul lui Lupu, dl Streleţ, pe care nu l-am fi suspectat de mari pretenţiuni în materie de comunicare publică, reacţionează la mesajul partenerului de alianţă strâmbând din nas, cu o replică răutăcioasă, cu atât mai lipsită de politeţe cu cât nu pare să aibă alt sens decât ofensa. „Este nostimă această ieşire, însă nu cred că era nevoie de o adresare către popor ca să fixezi ora şi locul întâlnirii partidelor parlamentare”, a spus dl Streleţ. Sigur, există dreptul la opinie şi, la o adică, se poate discuta dacă Marian Lupu a ales bine forma de comunicare, dar nu era cazul să faci lucrul acesta în public, decât doar dacă urmăreşti cu orice preţ umilirea partenerului şi scandalul. Altfel ar trebui să-l credem pe dl Streleţ model de perfecţiune. „PLDM vorbeşte de un an de zile despre un dialog între partidele parlamentare”, ne aminteşte dl Streleţ şi, în loc să se bucure că, în sfârşit, vocea partidului său a fost auzită, el îi dă lui Marian Lupu o lecţie gratuită, demagogică, din partea cetăţenilor: „Cetăţenii aşteaptă ca noi, politicienii, să avem un dialog, să identificăm soluţii, dar nu să ieşim în faţa lor cu expunerea unor situaţii care şi aşa sunt evidente”.

Demisia „profesioniştilor perfecţi”

Cazul este cu atât mai deranjant, cu cât avem impresia că dl Streleţ nu a vorbit din capul său. Înainte de a lua locul lui Godea, el nu făcea paradă de nesimţire, aroganţă şi impertinenţă. De atitudine meschină, lipsită de corectitudine şi – de ce nu? – de generozitate în relaţia cu partenerii dă dovadă de obicei premierul Filat. La demiterea generalului Iurie Dominic, şeful Statului- Major al Armatei Naţionale, premierul nu s-a putut abţine să facă paradă ieftină, comentând insinuant că în persoana celui demis armata pierde „un profesionist perfect”. De parcă profesioniştii perfecţi nu ar avea responsabilităţi. De ce mor atâţia tineri soldaţi în armata condusă de acest „profesionist perfect”? Demisiile de acest fel, când „profesioniştii perfecţi” plătesc pentru faptul că nu controlează situaţia în domeniul ce li s-a încredinţat, nu necesită explicaţii în Occident, şi ar trebui să devină o normă în RM. Dl Lupu a procedat corect cerându-i şefului statului major să demisioneze, după cum a procedat corect premierul Filat când a cerut demisia directorului Agenţiei de Medicamente, pentru că scăpase de sub control situaţia din domeniu.

Experienţa şi simţul măsurii

Pe de altă parte, nici reprezentanţii PL şi PD nu se comportă ireproşabil. Să ne amintim de reacţia lui Ghimpu la decizia Curţii Constituţionale, când el a regretat că numirea premierului s-a făcut înaintea alegerii preşedintelui. Filat, la rândul său, a sugerat că astfel liderul PL demonstrează că nu are habar „cum se guvernează o ţară”, provocându-i lui Ghimpu amintiri despre bogata sa experienţă. Experienţa care, din păcate, nu poate înlocui stăpânirea de sine şi simţul măsurii. Acum o săptămână, Valeriu Lazăr răspundea sfidător, prin intermediul presei, că nu va stopa privatizarea uzinei de tractoare „Tracom”, în pofida voinţei premierului, care consideră că e nevoie de o pregătire mai bună a uzinei pentru acest proces. Eu respect regulamentele şi nu comunicatele de presă ale Guvernului, afirmase Lazăr. Nu e pentru prima dată când ministrul Economiei îl „înţeapă” pe premier. Se pare că dlui Lazăr îi este prea strâmtă haina de ministru, încât nu mai poate respecta simplele convenienţe, regulile de bună purtare, care spun că nu este etic să manifeşti în public dispreţ pentru autoritatea primului ministru. El îl ignoră sau „scuipă” cu atâta curaj în direcţia lui Filat încât îţi vine să crezi că o face intenţionat. Comportamentul ireverenţios al lui Streleţ faţă de Lupu este, într-un fel, simetric cu cel al lui Lazăr faţă de Filat. Să fie întâmplător acest fapt? Sau rivalitatea dintre Lupu şi Filat a luat forme atât de caraghioase? S-ar putea să fie şi una şi alta. Adică să existe şi un îndemn, dar şi iniţiativă, râvnă sufletească, dorinţa de a face pe plac superiorilor cu orice preţ.

Lucrul acesta ar fi amuzant, dacă am fi în rolul lui Gulliver, care a părăsit cu prima ocazie ţara Lilliput.

The following two tabs change content below.