Nicolae Negru: Bătălia pentru RM. Apel către cei dezamăgiţi

„Singura mea satisfacţie reală sunt dezamăgirile mele, asta înseamnă că am avut iluzii foarte mari.”
Octavian Paler

Unii tineri, dar şi mai puţin tineri îşi exprimă dezamăgirile faţă de modul cum a guvernat Alianţa pentru Integrarea Europeană în această scurtă perioadă de un an de zile. Nemulţumirile cele mai mari sunt legate de evenimentele din 7 aprilie, rezultatele comisiei lui Nagacevschi, activitatea Procuraturii Generale, politica de cadre etc. Dezamăgirea unora merge până acolo încât declară că nu se vor prezenta la alegeri sau se vor prezenta doar pentru a vota împotriva comuniştilor, nu şi pentru AIE, căreia nu i-a ajuns putere de voinţă ca să-şi onoreze promisiunile electorale. Se uită că promisiunile electorale le-au făcut totuşi fiecare partid în parte, şi ele diferă de la partid la partid.

Să reanalizăm!

Am criticat şi noi, nu o singură dată, modul cum au acţionat liderii Alianţei în anumite cazuri. Ar fi păcat însă ca lacrimile dezamăgirilor să ne întunece privirea. Propunerea noastră e să reanalizăm, cât mai obiectiv posibil, aşteptările, să vedem dacă nu cumva acestea au fost prea mari, dacă nu cumva exagerăm neîmplinirile şi ignorăm lucrurile bune făcute de Alianţă?
În ce măsură priorităţile pe care le-am stabilit noi coincid cu priorităţile pe care şi le-au stabilit liderii AIE şi – de ce nu? – să discernem faptele fiecăruia dintre ei. Să nu se întâmple că, în mod nejustificat, îi învinovăţim pe toţi.

Dacă privim lucrurile obiectiv, constatăm că AIE înregistrează nu numai eşecuri, ci şi realizări care trag destul de greu la cântar, chiar mult mai greu, din unele puncte de vedere, decât partea opusă. Să conteze mai puţin faptul că a fost stopat declinul economic, că e mai multă libertate, că organele de drept nu mai sunt instrumente de hărţuire a opoziţiei, că autorităţile nu se mai implică în actul justiţiei, că Moldova 1 nu ne mai spală pe creieri, că au apărut noi posturi Radio şi TV în limba română, că se dezbat principalele teme ale zilei, că se discută, pentru prima dată, despre mafie…

Între Vest şi Est

Oricât de mult ne-am simţi înşelaţi în aşteptările noastre, trebuie să ţinem cont de faptul că alegerile din 28 noiembrie reprezintă nu doar o confruntare electorală între AIE şi PCRM, ci şi una geopolitică, între Vest şi Est. Nici Occidentul, nici Rusia nu îşi mai camuflează intenţiile de a avea RM de partea sa. În timp ce Moscova îşi declară deschis nemulţumirea faţă de actuala guvernare, Bruxelles-ul şi Washingtonul îşi exprimă entuziasmul şi sprijinul faţă de împlinirile acesteia. „Rusia urmăreşte cu durere haosul politic şi economic care domneşte în R. Moldova şi speră că alegerile parlamentare vor fi transparente şi oneste”, declara zilele trecute ambasadorul Federaţiei Ruse în RM, Valeri Kuzmin.

Acolo unde ambasadorul rus vede „haos”, Senatul SUA observă „progresul extraordinar” în întărirea democraţiei şi a economiei de piaţă, „reforme substanţiale” pe care R. Moldova le-a realizat recent „pentru a implementa reforme legale extensive, pentru a combate corupţia şi a întări capacitatea societăţii civile şi a mass-media”.

În dorinţa de a repeta în RM succesul din Ucraina, Rusia a mobilizat împotriva AIE impresionante resurse propagandistice, pretinse ONG-uri, instituţii, analişti, politicieni. Liderii liberali sunt demonizaţi, defăimaţi în cel mai grosolan şi neruşinat mod. Pentru prima dată după 2001, în campania electorală au apărut partide care încearcă să pună la îndoială nu numai posibilitatea, dar şi necesitatea orientării europene a RM, prezentând Rusia şi CSI ca alternativă demnă de luat în calcul. Ca şi după 1991, dezbaterile publice sunt împinse pe o pistă falsă a existenţei unei căi de mijloc, „şi cu unii, şi cu alţii”. Se încearcă a justifica aflarea trupelor ruse pe teritoriul RM, după ce Voronin a semnat înainte de alegerile din 5 aprilie 2009, o declaraţie în acest sens. Fără să ascundă, Putin îi prezice RM scenariul din Kîrgîzstan.

Pe de altă parte, Occidentul trimite, prin reprezentanţii săi, inclusiv preşedintele României Traian Băsescu, mesaje clare că doreşte continuarea guvernării AIE, promiţând nu numai ridicarea vizelor, ci şi includerea RM pe lista viitorilor membri UE în pachetul Balcanilor de Vest. Paşii de apropiere dintre UE şi Rusia, NATO şi Rusia nu trebuie să ne creeze iluzii privind planurile Moscovei în privinţa RM. Ca în Ucraina, legiferarea unei baze militare ruseşti pe teritoriul RM, acesta va fi preţul minim pe care îl vor plăti alegătorii care nu se vor prezenta la vot, favorizând astfel partidele sprijinite de Moscova.

Direcţia corectă

Nemulţumirea nu trebuie să ne împiedice să vedem că AIE a condus RM în direcţia corectă. Asta încearcă să ne spună Bruxelles-ul şi Washingtonul. Există şi în afara AIE partide orientate spre Europa, dar trebuie să recunoaştem că niciunul dintre ele nu se ridică la nivelul partidelor AIE ca echipe, şi cantitativ, şi calitativ. E adevărat, cu înscrierea controversatului om de afaceri pe lista PD, acest partid devine vulnerabil la capitolul reputaţie. Însă nu e corect ca toate partidele AIE să plătească pentru aceasta. Dacă nu ne prezentăm la vot, favorizând revenirea comuniştilor la putere, discuţiile despre mafie vor înceta, căci PCRM şi mafia sunt sinonime. Adevărata dilemă e alegerea între Vest şi Est. Alegând AIE noi alegem Europa şi, astfel, facem un pas spre stârpirea mafiei. Alegând PCRM, noi alegem Rusia şi salvăm mafia. Să nu uităm că Plahotniuc este „opera” lui Voronin.

De noi, alegătorii dezamăgiţi şi sceptici, depinde dacă „resurgenţa” Rusiei va fi oprită la Nistru sau pe Prut. Absenţii „votează” Rusia.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)