Nicolae Negru / Avantajele lui Băsescu

Traian Băsescu nu a săvârşit „fapte grave” prin care ar fi încălcat prevederile Constituţiei, şi care ar fi justificat suspendarea sa. În Avizul consultativ al Curţii Constituţionale se precizează în mod expres că la categoria respectivă pot fi trecute doar acţiunile care „ar împiedica funcţionarea autorităţilor publice, ar suprima sau ar restrânge drepturile şi libertăţile cetăţenilor, ar tulbura ordinea constituţională ori ar urmări schimbarea ordinii constituţionale….”. Nici una din faptele preşedintelui suspendat nu a produs consecinţe de acest fel.

Excesul de zel

CCR reţine un caz de „încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru”, atunci când, în condiţii de criză economică, „şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii”. Deoarece, e vorba despre reducerea salariilor bugetarilor şi pensiilor, putem considera că, mai curând, Băsescu a dat dovadă de exces de zel, de intenţia de a „proteja” guvernul, atrăgându-şi asupra sa nemulţumirea cvasigenerală. CCR mai constată că preşedintele suspendat „nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. Cu alte cuvinte, iarăşi nu e vorba despre încălcări grave ale Constituţiei, ci despre percepţia modului în care el îşi exercita funcţia de mediere.

Restul acuzaţiilor CCR le încadrează în conceptul „opinii şi opţiuni politice”, fără efect juridic, subliniind că „Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora”.

Forma şi conţinutul

Dacă avizul CCR nu era consultativ, ci obligatoriu, iniţiativa USL ar fi eşuat spectaculos, s-ar fi spart ca un balon de săpun. Faptul că a fost suspendat din alte cauze decât cele incriminate – de încălcare gravă a Constituţiei – îl avantajează moral pe Băsescu.

Dacă nu pentru încălcarea gravă a Constituţiei, atunci pentru ce a fost suspendat actualul preşedinte al României? Răspunsul ar fi: „pentru toate”, adică pentru conduita sa, modul în care se manifesta ca preşedinte. E vorba despre o problemă de formă, care, în politică, nu este mai puţin importantă decât conţinutul. La acest capitol ar fi de povestit toată istoria relaţiilor lui Băsescu cu PSD şi PNL.

În general, mai cu seamă într-o republică semiprezidenţială sau prezidenţială, raporturile unui preşedinte ales cu o majoritate de altă culoare politică nu sunt simple nicăieri, nici măcar în SUA. Însă prea des Băsescu îşi „ciuruia”, în public, oponenţii ceea ce, de la înălţimea postului prezidenţial, nu era dificil. El nu se mulţumea doar să învingă, ci avea plăcerea să-şi umilească prin comentarii batjocoritoare adversarii politici, iar uneori şi potenţialii aliaţi. În unele momente, după „băile de mulţime”, Băsescu părea atât de ameţit de popularitate, încât îşi imagina, probabil, că e un fel de Greuceanu modern. Picătura care a umplut paharul USL a fost implicarea preşedinţiei în dezvăluirea plagiatului premierului Ponta. Băsescu a anticipat articolul din „Nature” prin aluzii ironice la adresa acestuia. Ceea ce nu era deloc necesar.

„Dezlănţuirea” USL şi a lui Ponta

Însă faptul că Băsescu se poate lăuda cu merite concrete în lupta împotriva corupţiei îi oferă un al doilea avantaj moral în faţa USL. Pe fundalul condamnării recente a ex-premierului Adrian Năstase pentru colectare ilegală de fonduri, preşedintele suspendat poate să apară ca victimă a unei răzbunări pusă la cale de cei corupţi. Acţiunile înfrigurate, „dezlănţuite” ale lui Ponta, călcând peste lege şi bunul-simţ, semănând a lovitură de stat, alertând Europa şi SUA, e iarăşi în folosul lui Băsescu, făcând ca USL să fie văzut ca o forţă a restauraţiei. Să refuzi să te supui deciziei Curţii Constituţionale, să înlocuieşti avocatul poporului cu un „client” propriu, să demiţi preşedinţii ambelor camere ale Parlamentului, ignorând regulamentele acestora, să restrângi atribuţiile CCR, să modifici din mers, după bunul plac, prin ordonanţă de urgenţă, Legea referendumului… – şi toate astea în câteva zile! – este o „performanţă” care nu putea să nu-i bage în sperieţi pe cei care iau în serios statul de drept şi principiile democraţiei.

Băsescu are un avantaj şi pe plan geopolitic. Dacă e să-l credem pe ministrul de Externe Andrei Marga, care îl admiră pe Putin, Moscova a reacţionat pozitiv la schimbarea guvernului în România, şi este de aşteptat că va primi cu satisfacţie suspendarea lui Băsescu. Iar ceea ce place Moscovei nu poate să nu trezească suspiciunea românilor. ..

Ce va conta mai mult?

Până la urmă, nu contează pentru ce a fost demis, ci cum vor proceda românii. Ce va conta pentru ei: forma (comportamentul teribilist, nu totdeauna fair play, caracterul expansiv, declaraţiile umilitoare) sau fondul (lupta cu corupţia, faptul că Băsescu a fost unul din liderii europeni care a anticipat criza datoriilor, altfel România putea să ajungă în situaţia Greciei). Deocamdată, dacă e să credem sondajelor, unii români sunt supăraţi că li s-a cerut, într-un mod nu tocmai politicos, să-şi strângă cureaua, şi vor vota pentru demisie la referendum, dacă acesta va avea loc. Băsescu putea să-l împingă atunci în faţă pe premierul Boc, dar nu a făcut-o. Dacă va reuşi să-i convingă pe români că nu era altă ieşire, ei îşi vor schimba atitudinea. Nu îl vor iubi ca înainte, aceasta nu mai este posibil, dar vor sări să-l apere. Ceea ce unii consideră a fi un handicap enorm se poate transforma într-un alt avantaj moral, dacă românii nu se vor lăsa dominaţi de resentimente.

Şi bine, şi rău

Oricum, în mod paradoxal, dacă nu se schimbă nimic între timp, pentru democraţia românească e rău şi dacă pierde, şi dacă câştigă Băsescu. Dacă pierde, vor triumfa plagiatorii şi corupţii (iar în RM – filoruşii), dacă nu – România nu va avea zile liniştite până la finele mandatului său. Totuşi, ultimul ni se pare un rău mai mic.

The following two tabs change content below.