Nicolae Negru: Are Moscova un plan de înlăturare a guvernului Filat?

Un proverb rusesc spune că porcul, oricât l-ai păzi, va găsi niște glod să se tăvălească. Parafrazând, putem spune că jurnaliștii ruși au „flerul” de a descoperi mereu „pericolul românesc”. După ce și-au speriat cititorii cu venirea în RM a presei de peste Prut (era vorba despre un ziar și o televiziune care, de altfel, difuzează și în rusă), iată că s-a găsit o nouă sperietoare: ședința comună a guvernelor României și RM planificată pentru luna iunie.

Despre o asemenea ședință s-a vorbit cu un an în urmă, la o întâlnire a premierilor Filat și Boc, dar atunci această idee nu a deranjat pe nimeni. Și e firesc: ședințele comune ale guvernelor fac parte din practica internațională și reflectă, de obicei, niște intenții de impulsionare a cooperării economice între vecini. Guvernul român a avut până acum vreo cinci ședințe comune cu guvernul ungar, una cu guvernul bulgar, și nimănui nu i-a trecut prin cap că, în felul acesta, Bucureștiul își manifestă intențiile expansioniste.

În ședințe comune s-au întâlnit recent guvernul bulgar şi guvernul grec, guvernele polonez și german cu cel israelian, guvernul Serbiei cu cel al Republicii Srpska. Guvernul Rusiei, ca și guvernele ungar și polonez, se întâlnesc în ședințe periodice cu guvernul UE (Comisia Europeană), dar jurnaliștii ruși nu și-au speriat conaționalii cu pericolul pierderii suveranității.

„Moldavia, vândută cu tot cu rădăcină”

Impresia e că presa rusă acționează la comanda cuiva, tirajând cu îndârjire aceleași inepții: că ședința guvernelor român și moldovenesc marchează procesul unirii de facto între aceste două state. Și ca rușii să priceapă „gravitatea” situației, li se mai spune că actualul guvern moldovenesc are de gând să vândă României toate obiectivele strategice supuse privatizării: rețelele energetice CET-Nord și CET-Sud, Moldtelecom, Banca de Economii… și singurul teatru rus din RM – „A.P. Cehov”.

„România are de gând să cumpere Moldavia cu tot cu rădăcină”, titrează onorabila cândva publicație „Nezavisimaia gazeta” de la Moscova. Cum să nu i se ridice cetățeanului rus patriot părul în cap? Dovezi? Nicio dovadă. „Nezavisimaia gazeta” îl ia ca „martor” în dezvăluirea intențiilor monstruoase ale guvernării românofile de la Chișinău pe dl Mihail Deleaghin, directorul Institutului în problemele globalizării din Moscova. Probabil ca cititorii ruși să nu-și facă impresia că dl Deleaghin este căzut din pod, „NG” scrie că el „este considerat la Chișinău expert în chestiunile Moldaviei”. Evident, dl Deleaghin nu numai că le dă dreptate românofobilor, el dezvoltă în mod creativ ideea cumpărării „cu tot cu rădăcină” a RM, adăugând că întreprinderile privatizate „vor fi închise, ca în Europa de Est, deoarece ele vor face concurență celor europene, în special celor românești”. Industria se va menține, în opinia expertului, doar pe malul stâng al Nistrului, în Transnistria. „Există și acolo probleme, pleacă și de acolo cetățenii în căutare de lucru peste hotare, dar acolo există totuși „o oarecare economie și, principalul, încercarea de a o dezvolta”, conchide Deleaghin. Volens-nolens, cititorul se întreabă: un guvern care nici măcar nu încearcă să dezvolte economia cum de este răbdat de moldoveni? Acum nu ne vom mira că, în preajma alegerilor, Deleaghin va fi citat copios și de presa comunistă de la noi.

Frontul antiromânesc ruso-ucrainean

Cui totuși servește acest exemplu de propagandă deșănțată, cu încălcarea deschisă a tuturor principiilor jurnalismului obiectiv? Ce se urmărește în acest caz?

Răspunsul îl găsim pe site-ul agenției informaționale „Rosbalt” care publică chemarea „E timpul să creăm frontul antiromânesc”. „România, cu sprijinul Occidentului, purcede la înghițirea de facto a Moldovei. Chișinăul se pregătește să vândă românilor toate activele sale strategice. Iar în iunie guvernele ambelor state vor discuta fuziunea sistemelor energetice. FR și Ucraina nu mai pot rămâne impasibile la prăbușirea lumii lor. E timpul să se unească”, scrie „Rosbalt”. „E timpul să fie creat frontul antiromânesc ruso-ucrainean”, scrie autorul, Andrei Safonov, înșirând „informație” suptă din deget, niște „pribluiri”.

Altă dată Andrei Safonov se remarca prin caracterul echilibrat, rațional, al articolelor sale. Să-i fi influențat atât de mult pe jurnaliștii ruși apropierea lunii de pământ, să fi căpiat concomitent atât de mulți dintre ei?

Moldoveanul de paie

Cu siguranță, dacă guvernul RM ar fi avut o ședință comună cu guvernul ucrainean, ceea ce nu se exclude, presa rusă avea să ignore evenimentul, după cum l-a ignorat nu chiar demult pe cel al întâlnirii guvernelor Osetiei de Nord și Osetiei de Sud, de exemplu. Tot mai geloasă după vechea „sferă de influență”, Moscova urmărește obsesiv relațiile dintre Chișinău și București.

Orice mișcare de acest fel provoacă imediat „lătratul câinilor de pază”, din care face parte nu numai presa, dar și un șir de organizații plătite de Rusia. (De altfel, primul care a reacționat isteric la vestea unei ședințe comune a guvernelor român și moldovean a fost Valerian Tulgara, „moldovanul” de paie, președintele Uniunii moldovenilor din Transnistria.) Isteria în sine, crearea unei atmosfere de confruntare, intimidarea autorităților din RM este scopul lor. De data aceasta însă, românofobii par să se fi întrecut pe ei înșiși. Mobilizarea antiromânească e disproporționată în raport cu semnificația evenimentului. Nu mai putem vorbi despre o simplă gelozie.

Să aibă Moscova un plan de răsturnare a guvernului Filat, plan a cărui desfășurare e abia la început? Pregătește ea opinia publică pentru o acțiune de „salvare” a suveranității și independenței RM, „amenințate” de acest guvern? Nu este exclus. Demonizarea liderilor a precedat implicarea în Ucraina, Georgia, Kîrgîzstan… Dar nu spunea Putin că situația din RM e asemănătoare celei din Kîrgîzstan?

De ce te temi…

Cât privește reunirea RM cu România, rușii ar trebui să știe că de ce te temi, nu scapi. Așa spune un proverb românesc, pe ambele maluri ale Prutului. Confirmare: 27 martie 1918.

P.S. Riscul demisionării guvernului Filat, legat de refuzul deputaților PD de a sprijini politica fiscală a guvernului Filat, în special a impozitării indirecte, pare să fie mai curând o consecință a prezenței pe lista deputaților democrați a lui V. Plahotniuc și a oamenilor săi, care înclină partidul într-o direcție nefirească doctrinei social democrate: spre apărarea intereselor oligarhice (a monopoliștilor-importatori) și nu ale „oamenilor muncii”.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)