Nicolae Negru: Alegeri paralele la Bucureşti şi la Chişinău

Un final ca la teatru în alegerile prezidenţiale din România: candidatul care şi-a sărbătorit victoria crezând datelor instituţiilor de sondaje a trăit amărăciunea înfrângerii după anunţarea primelor rezultate ale numărării voturilor.

La 21.00, trei din patru sondaje la ieşirea din secţiile de votare l-au dat învingător pe Mircea Geoană, dar cu o diferenţă de scor ce nu depăşea marja de eroare. ?n loc să manifeste o anumită reţinere şi să aştepte rezultatele numărării voturilor, Geoană s-a grăbit să destupe şampania şi a rostit un discurs ”prezidenţial”, care poate intra în istorie ca un exemplu de imprudenţă şi grabă ridicolă. El a vorbit despre o victorie ”indubitabilă”, cerându-i lui Băsescu să accepte înfrângerea şi să permită “transferul democratic al puterii”. ”Preşedintele exit-poll-urilor ţopăie de fericire”, a comentat o agenţie de presă.

Şi Băsescu, la rândul său, nu s-a recunoscut învins, ci învingător, declarând că rezultatele exit-poll-urilor sunt rodul unei manipulări şi că va aştepta datele Biroului Electoral Central, pe care nu le va contesta şi nici nu va accepta o respingere a acestora.

Numărătoarea paralelă efectuată de PDL a fost ca un prim semnal de alarmă pentru Geoană, iar numărătoarea paralelă efectuată de PSD, chiar dacă îi era favorabilă, indica o victorie la limită, mai redusă decât cea din sondaje. Datele parţiale comunicate de BEC a doua zi, la 8 dimineaţa, au răsturnat situaţia, dându-l pe Băsescu câştigător cu puţin peste 50% din voturi. Datele ulterioare au confirmat victoria la limită a lui Băsescu. Ceea ce a început ca un spectacol festiv, patetic s-a încheiat ca un spectacol grotesc, ca o farsă de prost gust care riscă să mai dureze câteva zile, dacă nu săptămâni.

Diferenţa dintre câştigător şi învins de zecimi de procente demonstrează că alegătorii români sunt împărţiţi în două tabere aproape egale: una pro Băsescu şi alta anti Băsescu. Şi dacă simpatizanţii lui Băsescu doresc ca şi el reformarea statului român şi a clasei politice româneşti, nu este clar ce doresc, în afară de pace şi linişte, în afară de stoparea ”scandalurilor”, antibăsescienii. ?ntreaga campanie a lui Mircea Geoană s-a consumat în zadar, fiind concepută ca un demers electoral modern, cu toate elementele unui spectacol de clasă europeană, dar cam steril, cu o miză confuză. Adversarii lui Băsescu au căzut în propria cursă, au făcut de fapt jocul lui Băsescu, căci, în afară de acuzaţiile că ar fi un ”scandalagiu”, nu au formulat nimic serios împotriva lui.

Până la ”marea” dezbatere electorală de joi seara, Mircea Geoană părea să aibă avantajul candidatului sprijinit de toate partidele politice din România, mai existând şi ”locomotiva” ce se numea ”viitorul premier Klaus Iohannis”, primar al Sibiului. ?nsă prezenţa mai mare la vot a fost în folosul lui Băsescu. Alegătorii care nu au votat în primul tur, au decis să participe pentru a împiedica victoria lui Geoană, pe care Băsescu a reuşit să-l descrie ca pe un candidat dependent de ”moguli”. Candidatul PSD nu a putut explica de ce i-a făcut o vizită nocturnă unui controversat om de afaceri, pe care în ziua precedentă îl caracterizase drept ”malefic”.

Dar nu numai Mircea Geoană, ci întreaga clasă politică românească a ieşit şifonată, compromisă din aceste alegeri în care s-au încălcat toate normele posibile, s-a demonstrat o totală lipsă de bun-simţ şi de civilizaţie. A fost o campanie care s-a redus în esenţă la pro şi anti Băsescu, principalele probleme ale României, ale societăţii româneşti rămânând în afara atenţiei candidaţilor, a dezbaterilor electorale.

A pierdut în aceste alegeri şi presa românească. Unele mass-media care păreau model de profesionalism şi deontologie şi-au călcat până la urmă propriile principii, acţionând ca simple instrumente propagandistice, ”diseminând” minciună şi ură. Reputaţia lor nu mai poate fi ”spălată” nici cu cel mai performant detergent.

În timp ce la Bucureşti se încheia numărarea voturilor, la Chişinău, deputaţii comunişti ieşeau din sala unde urma să se voteze alegerea preşedintelui RM. ”Spectacolul” de aici însă nu era deloc original, reprezentând o ”copie” exactă a alegerilor preşedintelui de acum o lună.

Astfel, incantaţiile lui Mihai Ghimpu: ”vom avea un preşedinte, vom avea un preşedinte” s-au dovedit a fi fraze goale.  Modificarea Constituţiei sau adoptarea unei constituţii noi ar putea permite doar amânarea, nu şi anularea alegerilor anticipate. Problema e pe cât de convenabilă este această amânare pentru AIE. O amânare prea îndelungată, numai dacă aceasta nu va dura 4 ani, ar putea fi în detrimentul alianţei. Oricum, se poate considera că, începând cu data de 7 decembrie, în RM s-a dat startul campaniei electorale cu toate consecinţele ce decurg de aici. Rezultatele acesteia vor depinde în cea mai mare măsură de unitatea Alianţei pentru Integrarea Europeană. Coeziunea ei va fi supusă unor încercări grele, căci componenţii acesteia vor trebui să joace simultan şi rolul de parteneri de alianţă şi cel de concurenţi electorali. PCRM va încerca prin toate mijloacele să bage zâzanie între ei. Fiindcă veni vorba, după alegerile eşuate, Voronin i-a ofensat pe Lupu şi pe Ghimpu, însă l-a lăudat pe Filat.

Marian Lupu pare să fi anticipat eşecul de ieri. Vinerea trecută, el şi vicepreşedintele PSD, Iurie Bolboceanu, au anunţat fuziunea PD şi PSD. Evenimentul a trecut aproape neobservat, umbrit de alte evenimente legate de alegerea preşedintelui RM. ?nsă importanţa acestuia ar putea fi mult mai mare decât pare la prima vedere. Faptul că Marian Lupu a găsit de cuviinţă să-l includă în agenda preelectorală sugerează că fuziunea respectivă este parte a unei strategii cu bătaie mai lungă.

Cineva i-a dăruit lui Lupu, în ajunul zilei de 7 decembrie, în pofida împotrivirii lui Dumitru Braghiş, un nou partid, unul nu prea mare, e adevărat, dar cu structuri în teritoriu, nu mai slabe decât ale PD-ului, cu simpatizanţi şi cu finanţatori destul de bogaţi. După toate probabilităţile, se pregăteşte un asalt asupra PCRM. E de presupus că PD va dispărea de pe scena politică, făcând locul unui nou ”proiect” care va avea ca ţintă distrugerea PCRM sau marginalizarea acestuia.

The following two tabs change content below.