Nicolae Negru: AIE, PCRM – război de poziţii

Asistăm la un război de poziţii între AIE şi PCRM. Şi invitaţia la negocieri din partea AIE în forma în care s-a făcut, şi răspunsul PCRM că nu va negocia cu AIE, ci doar cu fiecare partid în parte nu aduce nimic nou în procesul de alegere a şefului statului. Această etapă a fost trecută deja şi reflectă mai curând intenţia de a mima decât de a iniţia discuţii privind deblocarea crizei politice. Nedorind să-şi asume răspunderea pentru declanşarea alegerilor anticipate, era de aşteptat ca PCRM să recurgă la diverse stratageme care să o absolve de această vină. Pe de altă parte, nici liderii AIE nu par pregătiţi de fapte mari, dacă au pornit la negocieri cu acelaşi candidat neacceptat de comunişti. Era timpul ca ei să facă un pas curajos şi să renunţe la Lupu, propunându-le comuniştilor identificarea unei persoane neutre. Nu e suficient ca Lupu să promită că se va da la o parte, el trebuia deja să se dea la o parte (ceea ce nu l-ar împiedica să candideze, înaintat de cei 15 deputaţi ai fracţiunii PD) şi să lase locul liber pentru negocieri cu PCRM. Atâta timp cât liderul PD rămâne candidatul AIE, şi lucrul acesta este subliniat la fiecare pas, apelul către comunişti poartă un caracter abstract. Cetăţenii RM trebuie să se convingă că Alianţa este dispusă nu numai în vorbe, ci şi în fapte să facă un compromis.

Sare în ochi şi lipsa de unitate în cadrul AIE. Liderul PL nu pare deloc să agreeze retragerea lui Marian Lupu în folosul unei persoane neutre. Nu credem că temerile sale faţă de posibilitatea transformării unui preşedinte neafiliat într-un „ţărişor” ar fi fără sens, dar dacă PCRM sau măcar doi deputaţi comunişti nu acceptă să voteze pentru un candidat din partea AIE, candidatul comun trebuie să fie, în mod logic, din partea PCRM. Comparativ cu dezastrul unor alegeri anticipate, nici această variantă nu poate fi exclusă din calcul, însă e greu de crezut că în capul liderului PL se coc asemenea gânduri. Şi atunci ce rost ar avea să se insiste asupra unui candidat politic? Să fie la mijloc doar temerea că altfel nu va ajunge la postul râvnit de spicher? (De altfel, sunt la fel de iraţionale şi atacurile sale recente la adresa lui Filat, de pe poziţia unui avocat al procurorului general şi al omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Se pare că ranchiuna sa în raporturile cu Filat este atât de puternică încât îi întunecă minţile şi nu-şi dă seama că nu este în interesul partidului să-şi asume un asemenea rol. Ce probe mai doreşte el pentru demiterea lui Zubco, dacă, timp de doi ani, acesta nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina atacurile raider şi nu a reacţionat nici atunci când acestea au avut loc? Complicitară sau nu, inacţiunea trebuie pedepsită. Şi dacă  recunoaşte că dl Zubco a fost numit după criterii politice, în contradicţie cu litera şi spiritul legii, de ce se opune dl Ghimpu corectării acestei „greşeli”? Se pot discuta doar modul şi termenul demiterii.)

În condiţiile actuale, PCRM are avantajul unei poziţionări tactice mai bune, care îi oferă un spaţiu de manevră mai mare. Însă renunţarea AIE la candidatura lui Lupu şi propunerea de a identifica un candidat comun ar schimba situaţia. Cel puţin în ochii alegătorilor, liderii AIE ar apărea ca mişcându-se în întâmpinarea PCRM. Se poate merge şi mai departe, anunţând acceptarea unui candidat propus de comunişti şi tăind astfel calea de retragere a PCRM spre boicotarea alegerilor prezidenţiale. În acest scop, se poate insista asupra unui angajament de participare la alegeri. Filat, Lupu, Ghimpu trebuie să preia iniţiativa, nu să o lase în mâinile lui Voronin, aşteptând pasiv deciziile sale. Depinde de coeziunea liderilor AIE şi de perspicacitatea lor în elaborarea unei strategii comune să reducă drastic spaţiul de manevră al PCRM şi să obţină un avantaj poziţional. Pentru aceasta trebuie să existe încredere reciprocă. Ideea care circulă în ultima vreme că premierul Vlad Filat ar putea fi demis de o alianţă PCRM-PD este fantasmagorică, suicidară pentru PD şi chiar pentru PCRM, dacă se produce până la alegerile anticipate. Însă fără a se angaja ca o singură entitate, liderii AIE le oferă comuniştilor posibilitatea de a trata cu fiecare în parte şi de a genera suspiciuni.

The following two tabs change content below.