Nicolae Negru: AIE îşi revine, PCRM e în stare de leşin

În sfârşit, a venit vestea cea bună: AIE va purcede la alegerea preşedintelui RM în Parlament, împreună cu deputaţii grupului Dodon. Referendumul privind ajustarea Constituţiei la modelul republicii parlamentare rămâne în agendă, dar nu la compartimentul acţiunilor urgente. Acesta ar putea fi anulat dacă deputaţii PCRM vor accepta să voteze modificările propuse de AIE. „Secretul” a fost dezvăluit de Marian Lupu la Radio Europa Liberă, miercuri seara. Să sperăm că spusele lui Lupu vor rămâne în picioare şi după şedinţa de joi a Consiliului AIE, când nu va mai fi posibil să intervenim în textul nostru. Să mai sperăm că Dodon se va ţine de cuvânt şi nu va înainta alte condiţii stupide. Oricum, alternativa referendumului este şi mai riscantă.

„Uzurparea” dispare

Alegerea preşedintelui nu va fi un lucru simplu, precum pare, interesele şi ambiţiile se vor manifesta şi aici din plin, dar, dacă se va produce, va lua imediat apa de la moara comuniştilor. În prezenţa unui şef de stat le va fi mai greu să vorbească despre uzurparea puterii. Invitând diplomaţii străini ca să-i avertizeze că, oricare ar fi soarta referendumului, actualul parlament şi-a pierdut legitimitatea şi PCRM va continua protestele, Voronin pare să fi anticipat decizia AIE. Dar nu el este cel care trebuie să constate întrunirea condiţiilor de dizolvare a parlamentului, ci Curtea Constituţională, aşa că declaraţiile sale sunt vorbe goale. Rămâne de văzut cum vor reacţiona alegătorii comunişti, dar, cel puţin până acum, ei nu s-au grăbit să răspundă îndemnurilor isterice ale liderilor PCRM de a ieşi în stradă. De aceea, probabil, activiştii comunişti se văd nevoiţi să forţeze nota, să întreprindă acţiuni la limita „faultului”, intrând în instituţiile de stat, pentru a provoca violenţe.

O lecţie politicienilor

De fapt, alegătorii le mai dau o lecţie de civism şi patriotism politicienilor. Chiar dacă sunt nemulţumiţi de Alianţă, majoritatea dintre ei înţeleg că alegerile anticipate nu sunt cea mai bună soluţie de ieşire din blocajul politic. De aceea aşteaptă cu răbdare decizia AIE în privinţa referendumului.

AIE salvează PCRM

Comuniştii însă au nevoie de „uzurpare” ca de aer, altfel o să „leşine”. Doar „uzurparea” îi mai poate ţine împreună. Pe ideea „uzurpării” se bazează strategia lor de declanşare a alegerilor anticipate. După cum s-a mai spus, eroarea AIE de a nu fi acceptat soluţia propusă de Dodon, atacându-l virulent, a favorizat PCRM aflat în proces de dezintegrare. Putem spune că Ghimpu le-a făcut un serviciu dublu comuniştilor: le-a tăiat elanul celor care eventual aveau de gând să voteze un candidat neafiliat, pentru a evita alegerile anticipate, iar, pe de altă parte, venind cu ideea referendumului, i-a oferit PCRM un căluţ de bătaie împotriva AIE, cel al „uzurpării puterii”. Acum lucrurile se întorc în albia firească şi, aşa cum lasă să se înţeleagă Dodon, barca PCRM s-ar putea înclina şi mai tare. Procesele din Consiliul Municipal Chişinău, unde comuniştii au pierdut majoritatea, confirmă spusele sale. Dacă PCRM va insista asupra protestelor, se va putea considera cu îndreptăţire că liderii săi urmăresc destabilizarea cu orice preţ, „promisă” de Putin, indirect, când a comparat, în mod absurd, situaţia din RM cu cea din Kîrgîzstan. (Aceasta se referă şi la aşa-zisul comitet pentru salvarea democraţiei şi constituţiei, „consiliat” de ambasadorul rus Valeri Kuzmin.) Nu întâmplător scrie acum agenţia de analiză Stratfor că Moscova este interesată în menţinerea blocajului din RM.

Criza de încredere

Da, trebuie să recunoaştem că perioada alegerii preşedintelui s-a lungit peste măsură, dar aici nu e numai vina Alianţei. Profunda criză de încredere pe care o suportăm putea fi evitată dacă urmaşii de azi ai lui Lenin s-ar fi comportat altfel în cei opt ani de guvernare, dacă PCRM demonstra că este un partid „normal”, democratic, european, care respectă pluralismul şi nu are fobii, dacă nu folosea puterea pentru a instaura un regim cvasisovietic. Cel puţin, dacă reacţiona altfel, nu cu mijloacele unui stat poliţienesc, la protestele din 7 aprilie 2009.

Avantajul pluralismului

Prin decizia sa, AIE confirmă diferenţa esenţială între guvernarea de azi şi cea comunistă. În perioada guvernării comuniste, opiniile divergente nu ar fi fost difuzate de Moldova 1 şi de celelalte televiziuni, cu excepţia PRO TV şi TV7, iar apelurile societăţii civile ar fi fost ignorate, sub pretextul că ONG-urile sunt finanţate din străinătate. Iată de ce nu numai Occidentul, dar şi societatea în întregime priveşte cu mai multă indulgenţă la AIE. Nu e vorba de duble standarde, cum crede Voronin. Anemică, incoerentă, inconsecventă, contradictorie, AIE reprezintă totuşi, chiar dacă în linii generale, în pofida reflexelor autoritariste ale unor lideri, o democraţie autentică, pe când regimul instaurat de PCRM era unul cvasitotalitarist, în pofida unor gesturi liberale ale lui Voronin, care semănau cu generozitatea unui dictator. Nu degeaba, în sondaje, PCRM adună întotdeauna cele mai multe răspunsuri la întrebarea „pentru care partid nu aţi vota în niciun caz?”. PCRM seamănă cu un dulap enorm, plin de schelete, pe care nu-l poţi ţine într-un apartament modern. Soluţia ar fi rebrandingul, adică schimbarea numelui şi siglei, revizuirea politicii sale, dar, până la retragerea lui Voronin, lucrul acesta nu este posibil.

 

 

The following two tabs change content below.