Nicolae Negru: A început campania electorală

Vladimir Voronin a relansat miercuri campania electorală. Acesta a fost răspunsul său la chemarea liderilor AIE de a se aşeza la masa de dialog pentru a găsi o ieşire din criza politică. Pentru început, liderul PCRM i-a speriat pe moldoveni cu datoria externă a RM care se ridică la peste 5 miliarde de dolari, evitând să menţioneze că cea mai mare creştere a acestei datorii s-a înregistrat în anii 2005-2008, şi că datoria publică propriu-zisă împreună cu datoriile garantate de stat nu alcătuiesc decât 1,47 mlrd dolari, adică nici 15 % din PIB, în timp ce, de exemplu, datoria publică a Greciei e 145% din PIB, şi chiar cea a Franţei e de 86%. Conform tratatului de la Maaastricht, statele UE pot să aibă o datorie publică până la 60% din PIB. Aşa că mai este până ajungem la nivelul critic.

Bâlbâindu-se, poticnindu-se la fiecare propoziţie, Voronin a citit un catastif apocaliptic pentru perioada ultimilor trei ani, ca, până a urmă, să-i cheme pe liderii AIE să renunţe la visul european şi să angajeze RM în proiectul lui Putin – Uniunea Vamală Eurasiatică. Operativitatea cu care el a reacţionat la oferta candidatului la preşedinţia rusă, apărută miercuri dimineaţa în ziarul „Izvestia”, demonstrează că şi dispoziţia PCRM este una electorală. Altfel de ce atâta grabă în cazul unui proiect abia început, care nu se ştie dacă va funcţiona. Numai în fierbinţeală electorală poţi să umbli într-un mod atât de iresponsabil, amatoricesc, la orientarea strategică a unui stat. Voronin se comportă ca un cioban smintit care îşi mână turma încolo-încoace.

Neavând hotare comune cu Rusia, Belarus şi Kazahstan, care alcătuiesc noua uniune vamală, cum să spui că putem direcţiona toate mărfurile noastre destinate acestor ţări prin portul de la Giurgiuleşti? Ne-ar lua, probabil, ani de zile ca să transportăm ceea ce transportăm azi în câteva zile. Ca să nu mai vorbim despre fluxul comercial din Rusia spre RM. Şi-apoi, oricât şi-ar lăuda Putin proiectul său, acesta nu este compatibil cu proiectul european, fiind bazat pe alte „valori şi principii”. Înţelegem că lui Voronin îi este mai apropiată „democraţia” din Rusia, Belarus şi Kazahstan, în cei opt ani de guvernare comunistă el a încercat să construiască una asemănătoare în RM, şi era aproape să reuşească, dacă tinerii nu ar fi ieşit în stradă la 7 aprilie 2009. Însă nu ne mai putem lega soarta de un imperiu muribund, în agonie. Da, UE se confruntă la etapa aceasta cu nişte probleme, dar acestea sunt temporare, de natură conceptuală, şi nu se compară cu problemele Rusiei, care sunt mai curând de natură mentală, reflexivă.

Stabilirea datei alegerii preşedintelui şi „varianta zero”, adică desfiinţarea AIE, sunt condiţiile preliminare ca PCRM să accepte dialogul cu fiecare partid în parte asupra crizei politice din RM, a declarat Voronin. În acelaşi timp, el spune că nu vede vreo diferenţă între partidele AIE. Rămâne de văzut dacă această poziţie sfidătoare îi va aduce noi simpatizanţi Partidului Comuniştilor. Va depinde şi de reacţia lui Filat, Lupu şi Ghimpu. Ieşirii demagogice a lui Voronin trebuie să i se răspundă punctual, cu cifre şi argumente. Deocamdată însă, ei tac.

Pierzând avantajul strategic postelectoral, liderii AIE continuă să acţioneze ca racul, broasca şi ştiuca din fabula lui Donici. Ei promiteau să vină cu o soluţie comună privind alegerea preşedintelui RM după ce îşi va spune cuvântul Curtea Constituţională. Au trecut aproape trei săptămâni de atunci, dar, în afară de un apel la dialog adresat PCRM, ei nu au produs nimic. Şi, după toate probabilităţile, nu vor produce. Este evident că Filat, Lupu şi Ghimpu nu au soluţii de depăşire a crizei, singura lor miză fusese CC, speranţa că aceasta le va permite să modifice articolul 78 al Constituţiei prin lege organică. La un moment dat, speriat că va fi nevoit să voteze pentru Lupu, Filat s-a distanţat de partenerii săi, chemând la dialog cu comuniştii, dar era deja târziu, momentul când PCRM putea fi atras la masa negocierilor trecuse. În loc să recunoască faptul că s-au pomenit în criză de idei, că nu mai au soluţii, capii AIE recurg din nou la povestea cu modificarea Constituţiei sau adoptarea unei Constituţii noi.

Lipsa de unitate în cadrul AIE este şi consecinţa lipsei de viziune, a capacităţii de a-şi calcula mişcările din timp. Dacă şi-ar putea ridica privirea de la preocupările curente, de la interesele lor egoiste şi ar fi capabili să anticipeze evenimentele zilei de mâine, ei s-ar abţine să-şi spele rufele în public, să lovească în colegi sau să râdă de ei.

Şi Filat, şi Lupu, şi Ghimpu trăiesc cu ziua de azi. Ei sunt pe cale de a pierde dintr-o poziţie câştigătoare. Nu de aceea că PCRM e puternic, ci pentru că ei sunt miopi, egocentrici. Deşi a declarat că nu se ţine de funcţia de preşedinte, Lupu nu face nimic ca să demonstreze lucrul acesta.

 

The following two tabs change content below.