Nicolae Negru: 101 deputaţi independenţi

Un băiat de bani gata a colecţionat până nu de mult maşini de lux. Adunând 16 bucăţi, s-a plictisit, probabil, şi a decis să devină deputat independent. Cineva i-o fi sugerat această idee, căci până la momentul anunţului nu s-a observat la el vreun interes pentru soarta concetăţenilor săi.

Prin alte părţi, intrarea în politică îşi are, ca în orice altă activitate, etapele ei. Până obţii dreptul moral să reprezinţi pe cineva în parlament, trebuie să demonstrezi că îţi pasă de ceea ce se întâmplă în societate, că te implici în mod voluntar în viaţa localităţii, a regiunii şi ţării tale. Ca să fii vocea cuiva în parlament, trebuie să-i cunoşti condiţiile de trai şi problemele cu care se confruntă. La noi, se mai crede că banii justifică orice toană şi, dacă ai bani, poţi intra în orice domeniu fără să baţi la uşă.

Eroul nostru putea, cu banii lui taică-său, să-şi cumpere un loc pe listele unui partid, cum au procedat alţi oameni de afaceri, dar a preferat să candideze independent, ceea ce ar însemna că nu se regăseşte în politica vreunui partid cu şanse. Iar crearea unui partid propriu l-ar fi costat mult mai mult. Cu mijloace mici, candidatul nostru e pus pe fapte mari. Discernământul doctrinar şi spiritul de economie sunt lăudabile într-un fel, dar nu asigură succesul „afacerii”.

Reducerea pragului electoral pentru candidaţii independenţi a „trezit la viaţă” o mulţime de aspiranţi la fotoliul de deputat. Ei ne ademenesc cu independenţa lor, cu faptul că votul lor nu va depinde de liderii de partid, ca şi cum asta ar fi cel mai rău lucru în politica noastră. Să ne imaginam însă, prin absurd, că în parlament intră 101 candidaţi independenţi, fiecare dintre ei ţinând cu dinţii la propria independenţă. Am avea un parlament nefuncţional, simpla alegere a preşedintelui parlamentului ar deveni o problemă a cărei rezolvare ar necesita multe zile de negocieri. Până la urmă, deputaţii independenţi vor trebui să se grupeze în funcţie de interese sau orientări, altfel, în afară de dezbateri interminabile, parlamentul nu va putea produce legi.

Aerul de superioritate a unor candidaţi independenţi faţă de partide nu are decât motive subiective. Alegătorii trebuie să ştie că, în afară de figuraţie, un candidat independent nu poate face mai nimic în parlament. El va avea posibilitatea să rostească, din când în când, discursuri şi să aştepte momentul când va putea să-şi „vândă” votul de aur vreunei fracţiuni. Că un candidat independent nu depinde de liderul partidului sună frumos, dar nu este neapărat şi un avantaj din punct de vedere practic. Este greşit să prezentăm partidele ca un rău în sine, să le demonizăm, doar pentru a ne face loc în parlament. De obicei, aceasta prinde la adepţii unui sistem monopartid care se vaietă că avem prea multe partide. E nevoie de partide, dacă avem nevoie de democraţie. Că puţine dintre ele se comportă ca nişte partide democratice e o altă problemă, dar nu aruncăm copilul cu apa din scăldătoare.

De regulă, deputaţii independenţi prezintă excepţii nu o regulă în ţările europene. Ei îşi găsesc rostul atunci când sunt aleşi pe circumscripţii cu care sunt legaţi prin activitatea lor de mai mult timp. În cazul nostru, din anumite considerente legitime, întreg teritoriul RM constituie o singură circumscripţie şi orice deputat independent va trebui să-i reprezinte pe toţi alegătorii, ceea ce ar fi peste puterile unei persoane.
Ascultându-i pe unii candidaţi independenţi vorbind în cadrul dezbaterilor tv, îţi dai seama că îi depăşeşte până şi postul de consilier sătesc. Nu negăm dreptul fiecărei persoane să candideze la orice post, inclusiv postul de deputat. Ceea ce nu e bine din punctul nostru de vedere e că nu există un filtru care să-i separe pe candidaţii întâmplători, avântaţi în politică ocazional, dintr-o impresie sau un moft.

O colegă consideră că eroul nostru, colecţionar de maşini de lux, are şanse să fie votat de domnişoare, căci „e băiat frumos”. Dacă acesta e criteriul de selectare a deputaţilor în RM, atunci şansele candidatului respectiv sunt şi mai mari, căci ar putea fi votat şi de băieţii cărora le plac băieţii.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)