Nicolae Negru: „E clar – PD nu face alianţă cu PCRM”

Unde s-a aflat Marian Lupu de marţi până vineri? Întrebarea e motivată şi legitimă, oricât de mult s-ar supăra liderul PD. Informaţia pe care a prezentat-o jurnaliştilor, lunea trecută, nu este suficientă. Societatea trebuie să cunoască unde a plecat liderul unuia din cele patru partide parlamentare care, se presupune, va candida la postul de preşedinte al RM. De Marian Lupu depinde, în acest moment, componenţa coaliţiei de guvernare, implicit orientarea geopolitică a RM pentru patru ani înainte şi relaţiile sale cu străinătatea nu pot fi considerate drept o chestiune personală.

Dacă ai minţit o dată…

Fiindcă anul trecut, în luna august, el a minţit în legătură cu o altă dispariţie enigmatică a sa, astăzi nu poate fi crezut pe cuvânt. Spunând că a mers la Budapesta, pe care doar o tranzitase, el călătorise de fapt la Moscova. Din întâmplare, pe aeroportul Şeremetievo 2, a fost văzut şi fotografiat de un vizitator al site-ului Unimedia. Solicitat prin telefon de reporterul Unimedia, Marian Lupu a răspuns atunci: „Categoric! Nu am fost la Moscova. Ieri m-am deplasat spre Budapesta unde mă aflu şi în acest moment. Cineva vrea să bage zâzanie între noi… Sunt într-o vizită privată în Budapesta care nu are legătură cu politica. M-am întâlnit cu unii vechi colegi…”

Confirmarea că Lupu a minţit o găsim în unul din rapoartele Ambasadei SUA la Chişinău, date publicităţii de WikiLeaks. Ambasadorul Chaudhry scrie, din spusele lui Voronin, că, la 12 august, Marian Lupu a mers la Moscova, în cel mai mare secret, prin Budapesta. Acolo, într-o cameră de hotel, a discutat cu doi bărbaţi. Întâlnirea de două ore pare să fi fost un interviu pentru angajare. „Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a stabili poziţia sa în privinţa unor probleme cum ar fi imunitatea lui Voronin, neutralitatea R. Moldova şi şcolile rusofone din R. Moldova”. Voronin a apreciat că Lupu se află sub influenţa unei „puteri externe”. El însă nu ştia dacă este vorba despre „Rusia, România sau Statele Unite”.

Fiindcă veni vorba, astăzi Voronin nu mai pare deranjat de faptul că Lupu se află „sub influenţa unei puteri externe”, ci, dimpotrivă, arde de nerăbdare să formeze o coaliţie de guvernare dintre PCRM şi PD şi acceptă ca liderul PD să ocupe postul de preşedinte al RM. Ca să revină la putere, liderul PCRM este capabil de orice, inclusiv să se umilească în faţa fostului membru PCRM.

Dezminţirea neconvingătoare

Dacă a minţit atunci, de ce nu am presupune că dl Lupu minte şi acum. De altfel, tot prin WikiLeaks aflăm că Lupu a mai făcut o călătorie secretă pe 5 septembrie 2009, la Frankfurt, unde s-a întâlnit cu „un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale a lui Medvedev”. Din spusele lui Lupu, întâlnirea s-a axat pe îngrijorarea serioasă a Rusiei privind orientarea proromânească a lui Ghimpu.

În preajma summitului CSI de la Chişinău, ruşii vroiau să se asigure că Ghimpu nu va spune nimic „jenant” pentru Moscova. Liderul PD a dat asigurări că „va lucra personal cu Ghimpu asupra declaraţiilor sale publice” şi va asigura ca acesta să nu spună nimic „nepotrivit”.
Dată fiind relaţia specială a lui Marian Lupu cu ruşii, ştirea de lunea trecută, difuzată de site-ul StireaZilei, că liderul PD pleacă la Moscova, a părut credibilă. Dezminţirea făcută de Lupu că pleacă în Germania, „cu scopuri private, familiale”, că „e ceva în legătură cu oameni dragi, foarte şi foarte apropiaţi” nu a fost suficient de convingătoare, căci el nu a dat detaliile necesare pentru a se putea verifica acest lucru.

Ce oraş din Germania, ce clinică a vizitat dl Lupu? Reporterii Jurnal TV au putut afla doar că el s-a îmbarcat, împreună cu tatăl său, în avionul spre Budapesta, de unde urma să ia avionul spre Frankfurt. Din cauza condiţiilor meteorologice, ei nu au putut merge direct la Frankfurt. Nu se ştie însă dacă de la Budapesta dl Lupu nu a luat-o, ca şi în august 2009, spre Moscova. E vina lui că nu putem avea încredere în spusele sale.

Lipsa lui Plahotniuc

Suspiciunea că şi plecarea la Frankfurt ar putea fi o manevră pentru a ajunge neobservat la Moscova a apărut după ce s-a aflat că Vlad Plahotniuc, nr. 2 pe lista PD, va lipsi şi el în această perioadă, plecând „cu chestiuni de afaceri”, la… Moscova. O întâmplare să fie că ambele persoane de care depinde componenţa viitoarei coaliţii pleacă în acelaşi timp din Chişinău? Cum să faci abstracţie de faptul că tocmai Plahotniuc este cel care l-a găzduit pe Serghei Narîşkin la hotelul său? Nu s-au întâlnit ei la Moscova? Chiar nefiind „pătruns de secretomanie”, nu poţi să nu te gândeşti că aceste călătorii ar putea fi legate de negocierile de constituire a coaliţiei de guvernare în RM.

Dl Marian Lupu, Partidul Democrat trebuie să vină cu detaliile necesare privind călătoria întreprinsă săptămâna trecută pentru a pune capăt suspiciunilor ce planează asupra sa. El trebuie să spună: am fost în oraşul cutare, la clinica sau spitalul cutare. Ca persoană publică, nu se poate ascunde după paravanul vieţii private. Cetăţenii RM trebuie să se convingă că Lupu nu spune iarăşi minciuni, că deciziile pe care le va lua privitor la viitoarea guvernare sunt ale lui şi nu ale altcuiva din exterior. Transparenţa este obligatorie în democraţie.

Întâlnire la Bruxelles?

Pe de altă parte, în mod paradoxal, comportamentul lui Lupu sugerează mai curând imposibilitatea decât posibilitatea unei alianţe PD-PCRM. După întâlnirea cu Voronin, în prezenţa lui Narîşkin, la Ambasada Rusiei (pe teritoriu străin), după presupusele escapade ale liderilor PD la Moscova, o asemenea alianţă ar fi viciată din start, considerată o creatură a Moscovei, iar Lupu şi-ar compromite iremediabil reputaţia ca marionetă, ca agent al intereselor ruseşti în RM.

În mod logic, putem presupune că, dacă Lupu ar fi avut de gând să formeze o alianţă cu Voronin, el nu ar fi trebuit să meargă la Ambasada Rusiei pentru a nu da motiv de concluzii compromiţătoare. Şi cu atât mai mult ar trebui să facă tot posibilul pentru a demonstra că a vizitat zilele trecute Germania, nu Rusia. Ceea ce nu observăm în cazul dat.

Dacă deducţiile de mai sus sunt corecte, nu e cu totul lipsită de sens şi ipoteza că traseul lui Lupu s-ar fi putut intersecta pe undeva cu cel al lui Filat care, dacă vă amintiţi, a lipsit şi el, fiind plecat la Bruxelles. Singurul contraargument ar fi că logica nu funcţionează decât rareori în RM.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)