Nicolae Negru: „Al doilea stat moldovenesc, răspunsul Moscovei la vizita lui McCain”

Nu sunt sigur că moldovenii au înțeles de ce anume viceministrul moldovean de Externe Andrei Popov a părăsit recepția de la Ambasada Rusiei. Să fie doar pentru faptul că ambasadorul Valeri Kuzmin l-a numit „șef al diplomației transnistrene” pe pretinsul „ministru de externe” al separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak? Greu de crezut.

Cel puțin, mass-media de la Chișinău demult nu-și face scrupule în acest sens, referindu-se la regiunea separatistă ca la o formațiune statală distinctă, numindu-i pe liderii separatiști așa cum se pretind aceștia: președinți, miniștri, spicheri etc. Exemple câte vrei în presa noastră, chiar și după incidentul de joi seara. (Fiindcă unii jurnaliști fac lucrul acesta din ignoranță, poate ar fi cazul să se elaboreze pentru ei o recomandare în acest sens?)

Separatiștii pretind că nu e pentru prima dată când Iastrebceak este prezentat drept „ministru de externe al RMN”, inclusiv în cadrul negocierilor pe marginea conflictului cu Chișinăul, ei arătându-se nedumeriți de reacția oficialilor moldoveni. Se spune că demersul lui Andrei Popov, care a fost urmat de ambasadorii SUA și UE, nu i-a determinat pe alți invitați moldoveni de rang oficial să părăsească recepția. Spre deosebire de diplomați, ei nu o fi înțeles motivul supărării viceministrului de Externe.

Unii politicieni și analiști vorbesc despre o posibilă gafă a ambasadorului rus Valeri Kuzmin. Nu poate fi vorba despre o gafă în cazul dat. Kuzmin nu este un începător în ale diplomației. De obicei, la ceremoniile de acest fel vorbește un singur reprezentant al țării-gazdă. Faptul că după discursul lui Andrei Popov i s-a oferit cuvântul lui Iastrebceak este o ofensă în sine, demonstrează intenția de a-l trata drept reprezentant oficial al unui alt stat moldovenesc, de același rang. RM este formată din două state, acesta e mesajul lui Kuzmin. Dacă Rusia respecta, așa cum declară, integritatea teritorială a RM, ambasadorului Rus nu avea cum să-i treacă prin cap să-i ofere cuvântul lui Iastrebceak. El nu putea să nu se asigure că Moscova va accepta gestul său insolent, disprețuitor față de RM.

În general, se poate constata că Rusia pune în aplicare politica faptului împlinit, tratând regiunea separatistă ca pe „o parte egală” cu RM, ca pe o Palestină în raport cu Israel, respingând din start modelul găgăuz al unei eventuale autonomii transnistrene. „Găgăuzii gem, deoarece nu au niciun drept din cele stipulate de legislația moldovenească”, declara recent ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru postul de radio „Eho Moskvî” („Ecoul Moscovei”). Iarăși Moscova ne dă lecții pe care nu are dreptul să le dea. Măcar și pentru faptul că, spre deosebire de tătarii, cecenii, calmâcii și alte popoare din Rusia, găgăuzii își pot alege ei înșiși președintele autonomiei.

Instigarea găgăuzilor face parte din scenariul de „recucerire” a RM, prin soluția de federalizare, dorită de Moscova. Insistenţa ei derivă dintr-o tot mai mare încredere în forța Gazpromului, dar și din conjunctura mondială care face ca Occidentul să aibă nevoie de concursul Rusiei în anumite regiuni, cum ar fi Afganistanul, Libia ș.a. Moscova se simte stăpână pe situație și dictează de fapt direcția negocierilor în reglementarea transnistreană, oferindu-le participanților americani și europeni rolul de figuranți care fie acceptă jocul, fie se retrag.

În aceste condiții, reluarea negocierilor pe 21 iunie la Moscova, dacă va mai avea loc, va fi un eveniment formal.

Însă demersul provocator al ambasadorului rus ar putea avea și alte semnificații, legate de alte evenimente. După cum s-a mai spus, e și un nou prilej de a-și demonstra ostilitatea față de AIE și a mobiliza electoratul prorusesc în cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului Chişinăului. Dar nu e numai asta.

Din punctul nostru de vedere, ar putea fi vorba și despre o reacție indirectă a Moscovei la vizita senatorului american John McCain, cunoscut pentru atitudinea sa tranșantă față de ocuparea de către Rusia a teritoriului georgian. Invitarea lui McCain la Chișinău, care a vorbit recent și despre necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul RM, despre efortul AIE de a rezista forțelor întunericului, din interior și exterior, nu putea să fie pe placul Kremlinului. Iastrebceak a fost folosit pentru a transmite indirect această supărare, pentru a-i reaminti Chișinăului de cine depinde rezolvarea conflictului transnistrean de fapt.

Oricum, de data aceasta, ne-a surprins nu reacția Moscovei, ci a Chișinăului, reacție demnă care se explică prin faptul că autoritățile RM au înțeles bine semnificația provocatoare a gestului lui Kuzmin, iar solidaritatea ambasadorilor SUA și UE confirmă că ele nu au greșit.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.