Nicolae Manolescu a fost reales preşedinte al USR

Luni, 23 noiembrie, la Conferinţa Naţională a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu a obţinut cel mai mare număr de voturi – 174 de scriitori au votat pentru reconfirmarea lui în funcţie. Proaspăt reales în funcţia de preşedinte al USR, criticul literar Nicolae Manolescu a declarat: „Voi fi un preşedinte obiectiv, dar nu promit nimic peste posibilităţi”.

Scriitorul Nicolae Breban a obţinut 76 de voturi, poetul Dan Mircea Cipariu – 38 de voturi, iar Constantin Stan – 36. Pentru candidatura lui Ştefan Agopian au votat 17 scriitori.

USR este succesoarea Societăţii Scriitorilor Români, creată în 1909. După 1989, USR a devenit o asociaţie de creatori, non-guvernamentală, non-profit şi apolitică, întreţinându-se prin autofinanţare.

La Conferinţa Naţională a USR din iunie 2005, Nicolae Manolescu a fost ales preşedinte pentru un mandat de patru ani. Luni, Nicolae Manolescu a obţinut cel de-al doilea mandat.

La acest for a participat şi un grup de scriitori din Republica Moldova, membri ai Filialei Chişinău a USR (preşedintele filialei, Arcadie Suceveanu).