Nicolae Jelescu, peste ocean

Grigore Vieru, iubit şi la New York
Actorul Nicolae Jelescu şi Cristi Teodorovici, fiul muzicienilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, au vizitat New York-ul în perioada 13-27 ianuarie. Artiştii au fost în SUA la invitaţia lui Tudor Spătaru, preşedinte al Asociaţiei basarabenilor din New York.
Nicolae Jelescu a susţinut primul său recital la Consulatul Român din New York, declamând în faţa publicului versuri de Mihai Eminescu şi câteva poeme de Grigore Vieru, inclusiv „Scrisoare din Basarabia”. Actorul a mai recitat versuri de Eminescu şi Vieru în trei biserici ortodoxe româneşti din New York. La una din aceste biserici, „Sf. Gheorghe”, a avut loc un parastas în memoria lui Grigore Vieru.
Alte trei spectacole de poezie au fost prezentate de Nicolae Jelescu în restaurantele româneşti „Transilvania”, „Casa Română” şi „Bucureşti”. Cristi Teodorovici a interpretat cântece ale părinţilor săi pe versuri de Grigore Vieru.
„Românii din New York sunt foarte receptivi la creaţia lui Grigore Vieru. M-a uimit atenţia cu care ne-au ascultat, parcă înghiţeau poezia, erau foarte bucuroşi să audă versurile lui Vieru. Se vede că le e foarte dor de limba română. Unii au venit la spectacole îmbrăcaţi în costume naţionale!”, ne-a mărturisit Nicolae Jelescu. Actorul ne-a povestit că în restaurantul „Transilvania” din New York a venit cântăreaţa de origine basarabeană Nina Ţurcanu. Ea a cântat pentru publicul numeros ce se adunase în local.
Călătoria peste ocean i-a lăsat impresii de neuitat actorului care, revenit la Chişinău, şi-a reluat activitatea la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici”, cu spectacolul „Atâtea stele cad…” după Lucian Blaga.