Nicolae Jelescu, peste ocean

Grigore Vieru, iubit şi la New York
Actorul Nicolae Jelescu şi Cristi Teodorovici, fiul muzicienilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, au vizitat New York-ul în perioada 13-27 ianuarie. Artiştii au fost în SUA la invitaţia lui Tudor Spătaru, preşedinte al Asociaţiei basarabenilor din New York.
Nicolae Jelescu a susţinut primul său recital la Consulatul Român din New York, declamând în faţa publicului versuri de Mihai Eminescu şi câteva poeme de Grigore Vieru, inclusiv „Scrisoare din Basarabia”. Actorul a mai recitat versuri de Eminescu şi Vieru în trei biserici ortodoxe româneşti din New York. La una din aceste biserici, „Sf. Gheorghe”, a avut loc un parastas în memoria lui Grigore Vieru.
Alte trei spectacole de poezie au fost prezentate de Nicolae Jelescu în restaurantele româneşti „Transilvania”, „Casa Română” şi „Bucureşti”. Cristi Teodorovici a interpretat cântece ale părinţilor săi pe versuri de Grigore Vieru.
„Românii din New York sunt foarte receptivi la creaţia lui Grigore Vieru. M-a uimit atenţia cu care ne-au ascultat, parcă înghiţeau poezia, erau foarte bucuroşi să audă versurile lui Vieru. Se vede că le e foarte dor de limba română. Unii au venit la spectacole îmbrăcaţi în costume naţionale!”, ne-a mărturisit Nicolae Jelescu. Actorul ne-a povestit că în restaurantul „Transilvania” din New York a venit cântăreaţa de origine basarabeană Nina Ţurcanu. Ea a cântat pentru publicul numeros ce se adunase în local.
Călătoria peste ocean i-a lăsat impresii de neuitat actorului care, revenit la Chişinău, şi-a reluat activitatea la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici”, cu spectacolul „Atâtea stele cad…” după Lucian Blaga.
The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit

Irina Nechit

Ultimele articole de Irina Nechit (vezi toate)