Nicolae Botgros atacă Uniunea Interpreţilor Profesionişti

Maestru Nicolae Botgros : „Uniunea Interpreţilor Profesionişti? Eu când ma-m uitat în sală am văzut doar câţiva pe care pot să-i număr pe degete, 4,5 interpreţi profesionişti”.
Conducătorul orchestrei „Lăutarii” este supărat pe artiştii noştrii care spune că sunt lipsiţi de imaginaţie şi personalitate. Maestru a spus toate aceste lucruri în cadrul unui discurs susţinut în faţa studenţilor de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din capitală. În discursul său, Maestru a specificat că cei care vor să devină interpreţi, trebuie să nu se conducă după cei care fac parte din show-bizzul autohton, deoarece aceştia doar plagiază. „Interpreţii noştri sunt de lăudat, dar ei nu au nimic al lor, cântă cântecele altor cântăreţi vestiţi. Ies în scenă şi cântă piesa lui Maria Lătăreţu, şi se cred mari interpreţi”, spune Nicolae Botgros. Maestru s-a referit şi la Asociaţia Profesională a Interpreţilor din Moldova care îşi cer drepturile de autor, spune el că cererea nu este adecvată.

Casetă

Uniunea Interpreţilor Profesionişti, care din 30 martie 2011 se numeşte Asociația Profesională a Interpreților din Republica Moldova au cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului să majoreze cota de difuzare a melodiilor autohtone pînă la 30 la sută din volumul de emisie muzicală. La moment sunt înscrişi160 de interpreţi care luptă pentru drepturile lor. Asociaţia Interpreţilor Profesionişti este formată din nume consacrate ca Nelly Ciobanu, Olga Ciolacu, Ion Suruceanu, Aura, Ion Raţă de la „Catharsis”, Natalia Gordienco, Adrian Ursu, Mihai Ciobanu, Vitalie Dani, Adriana Ochişanu, Igor Rusu şi chiar Dan Bălan.

Sunt 4,5 interpreţi profesionişti restul amatori

Maestru este supărat că nu a fost invitat la şedinţa Asociaţiei, dumnelui a aflat de această şi a fost acolo, însă nimeni nu l-a băgat în seamă spune el, a sta şi a ascultat după care a ieşit fără să-l vadă nimeni. „Ei vorbeau despre o asociaţie profesionistă, care ? Eu când ma-m uitat în sală, nu am văzut atâţia profesionişti, decât unii care pot fi număraţi pe degete, 4, 5 interpreţi, restul erau amatori. Ei cer drepturile de autor? Care? Dacă jumătate dintre ei cântă piese străine. Artiştii noştri plagiază fără ruşine şi spune că sunt creaţii proprii”, spune indignat maestru. Din cei 160 de interpreţi care fac parte din Asociaţia Profesională a Interpreţilor din Moldova, maestru a spus că doar 4,5 interpreţi sunt profesionişti, însă nu a dorit să de-a nume.

Replică

Noi am contactat-o pe interpreta Olga Ciolacu care este Preşedintele de Onoare a Asociaţiei Profesională a Interpreţilor din Moldova, care ne-a spus că nu vrea să comenteze aceste declaraţii, doar că: „Dacă nici Ion Suruceanu, Olga Ciolacu, Anişoara Puică, Vitalie Dani, Nelly Ciobanu nu sunt profesionişti, înseamnă că nu avem interpreţi de calitate în Moldova”. Olga Ciolacu este prinsă acum în concerte de binefacere. „Suntem în Postul Mare şi se spune că în Postul Paştelui e bine să te speli de păcate şi să faci binefaceri, nu să comentezi declaraţii false”, a menţionat interpreta.

Carolina CHIRILESCU

The following two tabs change content below.