Nici în parc, nici în afară

Un bloc de locuit se construieşte în parcul Valea Trandafirilor

În afară de cazurile frecvente de demolare a unor monumente istorice din or. Chişinău, mai nou, în parcul Valea Trandafirilor se construieşte un complex locativ. Trei blocuri a câte cinci etaje sunt construite chiar pe teritoriul parcului, pe str. Trandafirilor 2, de către SRL „Exfactor Grup”, director şi administrator – Vladimir Tonu. Responsabilul de vânzări al acestei firme ne-a informat că datele referitor la preţul apartamentelor vor fi puse la dispoziţia clienţilor începând cu a doua jumătate a lunii curente. Cert e că preţul pentru un metru pătrat va depăşi o mie de euro, iar apartamentele cu o suprafaţă de 150 – 200 m2, în sânul naturii, vor depăşi cu mult posibilităţile unui cetăţean de rând.

Legislaţia în vigoare prevede că în parcuri, cu titlu de excepţie, se pot repartiza terenuri doar pentru construcţia unor edificii cu menire culturală sau distractivă.

Svetlana Corobceanu

Solicitat de JURNAL, Vladimir Guriţenco, pretorul sectorului Botanica, ne-a informat că, din punct de vedere juridic, firma are toate documentele în regulă. „Terenul în cauză a fost repartizat prin decizia Consiliului Municipal Chişinău încă în anul 1998, cu doi ani înainte de a fi stabilite hotarele parcului. A avut câţiva proprietari, până a ajuns în posesia firmei „Exfactor”. În 2011, le-a fost eliberat certificatul de urbanism, iar la 16 septembrie 2011 au primit autorizaţia de a construi. În principiu, toate actele sunt în regulă”, a spus el.

Acte în regulă de la Primărie

Rugat să ne explice de ce a fost autorizată construcţia unui bloc locativ pe teritoriul parcului, Gheorghe Răileanu, şeful direcţiei Autorizare şi Disciplină în Construcţii, a declarat că firmei în cauză i s-a eliberat autorizaţia în baza Certificatului de urbanism. „Noi nu mergem la faţa locului să verificăm amplasamentul viitoarei construcţii. Direcţia arhitectură şi urbanism este responsabilă de acest lucru. Ne-am întrebat şi noi de ce li se distribuie teren în spaţiul verde, dar am fost informaţi că în certificatul de urbanism există un punct în care se spune că „terenul dat nu-i în parc”. Nu ştim cum se face că nu-i în parc, deşi… e în parc”, a spus Răileanu.

Certificatul de urbanism eliberat SRL „Exfactor” a fost semnat de fostul arhitect-şef al municipiului Chişinău, Vlad Modârcă. Acesta a declarat pentru JURNAL că terenul în cauză este proprietate privată şi că nu se încadrează în hotarele parcului. „Şi în parcul Valea Morilor sunt o mulţime de case de locuit. Sunt terenuri private de zeci de ani şi nu fac parte din moşia parcului. Evident, lumea nu prea înţelege ce se întâmplă şi se va întreba cine-s norocoşii care vor locui acolo, dar, din punct de vedere juridic, legea nu a fost încălcată”, a spus fostul arhitect-şef al capitalei.

Supărarea ecologiştilor

Ecologistul Vladimir Garaba a criticat acţiunile autorităţilor primăriei. „Parcul trebuie să rămână parc. Dar autorităţile noastre nu reacţionează niciodată la mesajul ecologiştilor. În parcul Valea Morilor construcţia caselor s-a extins deja până pe malul lacului. În scurt timp, toate deşeurile se vor deversa în lac. Se construieşte un bloc în Valea Trandafirilor şi, în scurt timp, vom avea o gunoişte acolo. Legislaţia interzice construcţia blocurilor locative pe teritoriul parcurilor, dar se vede că legea nu-i pentru toţi aceeaşi”, conchide Garaba.

Conform informaţiilor de la Camera înregistrării de stat, „Exfactor Grup” SRL este o firmă de producţie şi comerţ înregistrată la 30 ianuarie 2001. Administrator şi unic asociat al acesteia este Vladimir Tonu. Firma „Exfactor Grup” este una din companiile de construcţii care a beneficiat de mai multe comenzi de stat în perioada comunistă, printre care şi reparaţia capitală a Centrului tehnic al televiziunii, unde Curtea de Conturi a stabilit mai multe ilegalităţi, în perioada când TRM era condusă de Valentin Todercan.

The following two tabs change content below.