Nici în 2012 nu vom afla proprietăţile reale ale demnitarilor

Potrivit Comisiei Centrale de Control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, până la data limită, 31 ianuarie, au fost depuse 1250 de declaraţii. Cele mai puţine declaraţii au fost depuse de judecători şi procurori, dar şi de primari.

Svetlana Corobceanu

Deşi există sancţiuni care ar putea fi aplicate pentru nedeclararea veniturilor sau înregistrarea datelor eronate, până acum niciun funcționar public nu a fost pedepsit. Invitat la şedinţa Clubului de presă organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Gheorghe Russu, vicedirectorul CCCEC, a declarat că anul trecut au fost câteva dosare penale care au ajuns la CSJ, dar acuzaţii au fost achitaţi pe motiv că legea actuală nu prevede răspundere penală pentru înregistrarea unor date eronate. Russu speră că lucrurile se vor schimba începând cu 1 martie, când va intra în vigoare Legea 180 cu privire la Comisia Naţională de Integritate, instituţie care va controla declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor, funcţionarilor publici, ale judecătorilor, procurorilor şi declaraţiile de interese personale ale acestora. Membrii acestei comisii – trei din partea fracţiunilor parlamentare majoritare, un membru din partea opoziţiei parlamentare şi unul din partea societăţii civile – urmează să fie aleşi pe parcursul lunii februarie.

Control de formă

Anul acesta, Comisia Centrală de Control doar primeşte declaraţiile de venituri şi proprietăţi, iar verificarea acestora va fi făcută de Comisia Naţională de Integritate.

Comisia Centrală de Control, care va mai activa până la 1 martie, a solicitat în decurs de două săptămâni un raport CCCEC cu privire la declaraţiile demnitarilor. Întrebat dacă vom putea afla în acest an proprietăţile reale ale demnitarilor, Russu s-a arătat sceptic: „Presupun că va dura până vor fi aleşi membrii Comisiei Naţionale pentru Integritate. Nu-i exclus că anul 2012 va fi ratat”, a spus el.

Vă propunem să vedeţi care sunt averile celor mai importanţi politicieni din Republica Moldova reieşind din declaraţiile pe venit ale acestora pentru 2011.

Demnitarii cu cele mai mari venituri

Prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, este cel mai prosper demnitar din R. Moldova. Pe parcursul anului 2011, acesta a înregistrat un venit de peste 36 de milioane de lei. Venitul în calitate de prim-vicespicher a constituit 142.715 lei; venituri din depuneri bancare – 6953 de lei.

Potrivit declarației de avere pentru anul trecut, acesta are în proprietate un apartament de peste 240 de m.p. estimat la 1,3 milioane de lei și două garaje. De asemenea, Plahotniuc deține în proprietate trei mașini Mercedes, cel mai scump din care este evaluat la 1,4 milioane de lei.

Chiar dacă se spune că prim-vicepreședintele Parlamentului ar avea multe afaceri, conform declarației de avere, acesta deține acțiuni de peste 4 milioane de lei doar în SRL Prime Management.

Vlad Filat, prim-ministru, a înregistrat un venit de 6.723.857 de lei.

Venit de la locul de muncă – 176 mii de lei

Venit din valori imobiliare şi cote de participare în capitalul agenţilor economici – 6,5 milioane de lei. Premierul a declarat că mai deţine o casă de 376 m.p. în valoare de circa 4,6 milioane şi trei mașini: Toyota, RAV4 și Niva VAZ 2121.

Valori imobiliare deţinute în România – circa 11, 2 milioane. În 2010, Vlad Filat şi soţia sa au avut venituri de peste 8,5 milioane de lei. Veniturile de la locul de muncă al premierului nu au crescut cu mult, în schimb venitul din valori imobiliare, mobiliare și cote de participare la capitalul agenților economici au scăzut cu cca 1,8 milioane de lei.

Artur Reşetnicov, vicepreşedintele Parlamentului, a înregistrat în 2011 un venit de 1.435.800 de lei.

Acesta a obţinut doar de la locul de muncă 1 milion 177 de mii de lei. Arenda imobilelor – 258 de mii de lei. Deputatul a declarat că are o casă de locuit în Chișinău, cu o suprafață de 189 m.p., în valoare de peste 660 de mii de lei și un teren aferent de peste 64 de mii de lei.
Conform declaraţiei pe venit mai are un apartament de peste 100 de m.p. în valoare de 678 de mii de lei și un oficiu de 107 metri pătrați, cu o valoare de 816 mii de lei. Nu a indicat că ar avea un mijloc de transport.

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a avut un venit de 458 mii de lei.

Venituri de la locul de muncă – 279.899 de lei.                                                                         Venituri din valori mobiliare, imobiliare şi cote de participare în capitalul agenţilor economici – 178.710 de lei.

Casă de locuit în mun. Chişinău cu o suprafaţă de 304,5 m.p. în valoare de 1.989.981 de lei. Lazăr a mai declarat că are un automobil Renault Laguna, două terenuri în mun. Chişinău şi în satul Mingir, raionul Hânceşti, în valoare de 408 mii de lei. Acesta deţine valori mobiliare în două SRL-uri în valoare de 357 mii de lei.

Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe, a avut un venit de 196.100 de lei.                                                                                         

Venit de la locul de muncă – peste 165.100 de lei. Totodată, Leancă a obținut peste 31 de mii de lei din depunerile bancare.
În 2011, ministrul Afacerilor Externe și-a procurat un automobil de marca BMW din 2006 pentru care a plătit 103 mii de lei. Oficialul nu indică niciun apartament sau casă de locuit în declaraţia sa de venit.

Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, a avut un venit de 192 mii de lei.

A obţinut un venit de la locul de muncă în valoare de 192.889 de lei. Deţine un apartament în valoare de 1.224.000 de lei şi un garaj în valoare de 70.000 de lei. În acelaşi timp, politicianul nu indică niciun automobil sau altă unitate de transport.

Conform datelor prezentate în declaraţie, şeful interimar al statului nu a obţinut niciun leu din depuneri la instituţiile financiare, valori mobiliare, imobiliare şi cote de participare în capitalul agenţilor economici, şi nici din alte surse legale.

Dorin Chirtoacă, primarul capitalei, a avut un venit de 96.663 de lei.

Venit de la locul de muncă – 96.663 de lei, mai puțin cu 8.819 lei față de 2010. Are o casă cu o suprafaţă de 70 m.p. în valoare de 167 mii de lei şi un automobil de marca Opel Astra estimat la preţul de 28.400 de lei. Aceleaşi bunuri se găsesc şi în declaraţiile pe venit ale primarului începând cu 2007.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)