Nichifor ar putea scăpa basma curată

Procesul se amână. Inculpatul este bolnav…

Lacunele din ancheta în cazul omorului fratelui comisarului de Nisporeni ar putea să-l scutească pe Nichifor de pedeapsă. Despre acest lucru ne vorbesc atât apărătorii inculpatului, cât şi avocaţii familiei Pârlici. Martorii care ar putea să dea mai multă lumină în acest caz se pare că s-au zăpăcit definitiv în declaraţii.

Iana Zmeu

„Au fost cumpăraţi”, consideră avocaţii victimei. „S-au făcut presiuni din partea poliţiştilor”, le răspund apărătorii. Aşa o fi  fost sau nu, evident e un singur lucru – controversatul om de afaceri Adrian Nichifor continuă să invoce tot felul de motive de neprezentare la procesele de judecată, iar, între timp, apar noi detalii care le joacă festa procurorilor.

„Aveţi armă?”, judecătorul de la Curtea Supremă de Justiţie îl întreabă pe Dan Pârlici, fratele bărbatului care, în aprilie 2010, a fost împuşcat mortal în incinta unui disco-bar din satul Grozeşti, r. Nisporeni. „Nu am, am fost lipsit de armă”, îi răspunde fostul comisar de Nisporeni. Întrebarea judecătorului se bazează pe faptul că Nichifor nu s-a prezentat din nou la proces. Chipurile, de teama că ar putea fi omorât. „De ce-i este frică, dacă se consideră nevinovat. Noi cerem moarte pentru moarte”, spun îndurerate rudele răposatului.

JURNALUL a încercat de mai multe ori să solicite un interviu cu deţinutul Adrian Nichifor, însă, de fiecare dată, am avut acelaşi răspuns: „Refuz să acord interviu pentru presa scrisă, posturi de televiziune din Republica Moldova şi din alte ţări”, răvaş din puşcărie semnat de Nichifor Adrian.

„Mass-media îl prezintă pe Adrian Nichifor ca pe un monstru şi că ar fi o persoană periculoasă. Există prezumția nevinovăției. Probele care au fost prezentate de către urmărirea penală și examinate de instanță sunt neglijate completamente”, a declarat pentru JURNAL Veaceslav Ţurcanu, avocatul inculpatului.

Apărătorii lui Nichifor: „Pârlici şi-a omorât fratele”

Versiunea apărătorului îi scoate din sărite pe rudele bărbatului omorât. Ţurcanu a declarat în instanţa de judecată că Iurie Pârlici a fost omorât de fratele său, Lilian Pârlici, şi nu de Adrian Nichifor. Deci, vedeţi care este „povestea” crimei pe care o relatează avocaţii lui Nichifor. Adrian a venit la discotecă din sat. Între el şi fraţii Pârlici s-ar fi iscat o ceartă. Unul dintre ultimii, şi anume Iurie, l-ar fi agresat pe Nichifor când acesta a ieşit din toaletă. „A leşinat, când s-a trezit, a descoperit că îi lipseşte pistolul. A vrut să plece, însă a văzut prin fereastră că Iurie ţine pistolul îndreptat spre un client al barului. I-a fost teamă ca cineva să nu tragă din pistolul care îi aparţine legal. A mers şi a luat din portbagajul maşinii sale automatul «Kalaşnikov».” Când a intrat în bar, în urma unor altercații care au avut loc între el și frații Pârlici, au fost efectuate împușcături, dar nu de Adrian Nichifor”

„Automatul a început să împuște singur?”, l-am întrebat pe Ţurcanu. „Al doilea frate a pus mâna pe armă şi, din întâmplare, a apăsat pe trăgaci când a încercat să i-o ia de la Adrian”, povesteşte avocatul.

 

Interesant lucru, timp de doi ani de la omorul din barul de la Nisporeni, apărătorii au invocat mai multe versiuni. Iniţial, a fost autoapărare, apoi, omor din imprudenţă şi iată că ne-am pomenit cu o nouă versiune – „Nichifor este nevinovat şi trebuie să fie achitat”, consideră avocaţii inculpatului.

Martorii şi-au schimbat părerea

Nu doar avocaţii îşi schimbă versiunea de apărare, dar şi martorii ca, prin minune, când au fost interogaţi de poliţişti, au spus una, iar când s-au prezentat la procesul de judecată, şi-au dat declaraţiile peste cap. „Eu nu am declarat că Nichifor Adrian ar fi strigat fraţilor Pârlici să se pună în genunchi. Eu nu am spus că el era în stare de ebrietate, am citit ce a scris poliţistul, am semnat repede, eram în stare de şoc, şi am plecat. Nu am spus că Iurie Pârlici avea pistolul în mână pentru că poliţistul nu m-a întrebat”, declară mai mulţi martori.

Cu toate acestea, o altă parte din persoanele care au văzut scenele de groază rămân pe poziţii. Acestea susţin că cearta dintre fraţii Pârlici şi Adrian Nichifor s-a iscat din simplul motiv că celui din urmă nu i-a plăcut că bărbaţii şi-au parcat automobilul lângă Mercedesul său.

Nichifor Adrian s-a prezentat în instanţa de judecată doar de două ori, prima dată etalându-şi zgârieturile de pe faţă. Deşi persoanele prezente în bar în acea noapte susţin că Nichifor nu a fost agresat de fraţii Pârlici, acesta declară că a fost bătut şi a mai găsit şi martori care, chipurile, confirmă acest lucru.

Avocata familiei Pârlici, Ana Ursachi, însă consideră că acesta a fost maltratat intenţionat de angajaţii Direcţiei Generale Servicii Operative din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în ziua în care a fost reţinut (DGSO). „E o aberație totală. Eu pe Nichifor nici nu l-am văzut. Eu să fac alibi, cui? Unor oameni care au ucis oameni. Și ce am eu din asta? Eu vin la serviciu să-mi fac meseria, nu să fac alibi sau leziuni corporale cuiva. La urma urmei, el şi le face singur, nu trebuie să le facă Jizdan sau Tretiacov”, a menţionat Alexandru Jizdan, şeful DGSO.

Pentru a confirma spusele sale, Jizdan îl sună faţă de reporterul JURNAL pe subalternul său. „Dle Tretiacov, noi l-am agresat pe Nichifor? Nu. Dar cum arăta el când a fost adus la noi?”, se interesează Jizdan. „Tare tăvălit”, se aude de cealaltă parte a firului.

„Nichifor are pile”

La câteva zile după ce a fost omorât fratele său, l-am întrebat pe comisarul de Nisporeni, Dan Pârlici, dacă ştia că Nichifor, de fiecare dată când venea în sat, îşi etala armele sale şi împuşca câte o vită sau un câine care îi ieşea în cale, de ce nu a întreprins anumite măsuri. Comisarul ne-a declarat iniţial că nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea locuitorilor. Astăzi însă, acesta recunoaşte că, de fiecare dată când încerca să acţioneze, primea un apel telefonic: „Îmi telefona Zubic şi îmi spunea: «Ia, te rog… Tu m-ai înțeles?…»”. Ce puteam să fac eu?”, spune Dan Pârlici care, acum un an, a fost demis din funcţia de comisar. Potrivit acestuia, unul din motivele demiterii este faptul că nu se opreşte şi luptă pentru dreptate, pentru ca Nichifor să fie pedepsit pentru cele comise.

„Noi am lovit în clanurile mari. Nichifor mizează pe ajutorul lui Plahotniuc, acum vedem ceea ce se întâmplă. I-au dat cinci ani, parcă a furat o găină, dar nu a ucis un om”, se revoltă fostul comisar. Pârlici a recunoscut că a luat bani de la Nichifor pentru acoperirea cheltuielilor de înmormântare. „Douăzeci de mii de euro. Cine ne-a adus banii? Hmm, o persoană X din anturajul lui Plahotniuc”, s-a eschivat Pârlici.

Adrian Nichifor le-a comunicat judecătorilor că nu se va prezenta la proces până când îi vor fi asigurate toate condiţiile de securitate, printre care figurează şi o boxă specială din sticlă antiglonţ. „Justiția nu poate costa ieftin. Asigurarea securității urmează să fie efectuată de către conducerea actuală a țării”, a menţionat Veaceslav Ţurcan, apărătorul lui Nichifor.

Lacunele anchetatorilor

Pistolul de care, chipurile, a fost deposedat Adrian Nichifor nu a fost supus expertizei. În dosar nu figurează ale cui amprente au rămas pe armă. „Versiunea că pistolul a luat foc la Curtea de Apel, de aici rezultă şi condamnarea lui Nichifor la cinci ani de puşcărie. Vedeam greșeli de anchetă, mă aprindeam. Am vrut să schimb procurorul, dar nu am reuşit”, spune revoltat Dan Pârlici.

Apărătorii lui Nichifor, la rândul lor, susţin că, în incinta barului, pe lângă tuburile „Kalaşnikov”, au fost depistate două tuburi şi un glonț de pistol. „Dați-mi o explicație clară cine a împușcat din pistol? Acuzarea nu ne poate răspunde la această întrebare. Anume din acest motiv, eu solicit achitarea clientului meu”, susţine Ţurcanu.

Deşi în presă a apărut o înregistrare audio în care o voce identică cu a lui Nichifor îi spune nepotului său, Trofim Nichifor, ce să vorbească în instanţa de judecată şi să nege în ruptul capului că ar fi fost cel care a adus automatul „Kalaşnikov” pentru unchiul său, nici asta nu poate fi considerată o probă, deoarece nu figurează în dosar.

Va urma…

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)