Nichifor a slăbit intenţionat?

2011. Adrian Nichifor în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău

Avocata familiei Pârlici, Ana Ursachi, consideră că Nichifor a slăbit intenţionat: „E mai bine să slăbeşti 20 de kg decât să stai 17 ani în puşcărie”

Avocaţii lui Adrian Nichifor, omul de afaceri condamnat pentru că, în 2010, l-a omorât pe Iurie Pârlici, fratele fostului comisar de Nisporeni, sunt alarmaţi de starea de sănătate a clientului său. În câteva poze expediate pe adresa JURNALULUI, Nichifor apare foarte slăbit.

„Miercuri am fost la el, la puşcărie. E foarte slab. Nichifor suferă de mai multe boli care s-au agravat în detenţie. Are probleme cu stomacul şi suferă de hepatită. Când l-am văzut, am crezut că este dintr-un lagăr de concentrare”, ne-a comunicat Veaceslav Ţurcan, avocatul lui Nichifor. Apărătorul însă nu ne-a putut spune cum reuşeşte Nichifor să-şi facă poze cu telefonul mobil, obiect interzis în puşcărie. „Nu am văzut pozele, dar de unde sunt ele? Cine le-a făcut? Cert este că Nichifor a slăbit foarte tare”, a menţionat Ţurcan.

Potrivit serviciului de presă al Departamentului Instituţii Penitenciare, a fost iniţiată o anchetă internă pentru a stabili circumstanţele în care au fost făcute fotografiile. Nu este pentru prima dată când apar poze din puşcărie avându-l ca protagonist pe Nichifor. În 2012, inculpatul a apărut alături de un grătar, mâncând frigărui, şi lângă o masă cu băuturi spirtoase care mai de care.

Astăzi însă arată de parcă ar fi ţinut post negru. „Deţinutul nu a fost în greva foamei. Nu vă putem comunica diagnoza, urmează un tratament în penitenciarul de la Pruncul”, a declarat pentru JURNAL Ana Druţă, şefa serviciului de presă al DIP.

Nichifor se victimizează

2013. Adrian Nichifor la Spitalul de la Pruncu

Avocata familiei Pârlici crede că slăbirea lui Nichifor este încă un truc al acestuia pentru a scăpa de pedeapsa aspră cu care s-ar putea alege pentru că a omorât un om. „Există două versiuni. Prima: în urma unei maladii, omul ar putea slăbi în asemenea hal, dar asta se mai întâmplă. A doua: ştiindu-l pe Nichifor, îmi permit să trag concluzia despre pretinsa lui anorexie. E mai bine să slăbeşti 20 de kg decât să stai în puşcărie 17 ani. Conform Codului de Executare şi Codului de Procedură Penală, există posibilitatea ca deţinuţii să fie eliberaţi înainte de termen în condiţiile în care i se depistează o maladie incurabilă gravă incompatibilă cu detenţia. Procesul de judecată al lui Nichifor va dura cel mult un an. Nichifor conștientizează că nu va scăpa de o pedeapsă aspră. Astfel, ar putea să se afişeze anorectic şi necăjit”, a menţionat Ana Ursachi.

Avocaţii lui Nichifor: „Am pierdut prima luptă, dar nu şi războiul”

Amintim că, în 2011, prima instanţă l-a condamnat pe Adrian Nichifor la 17 ani de detenţie. Judecătorii de la Curtea de Apel i-au redus pedeapsa până la cinci ani de închisoare. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a dispus reexaminarea dosarului tot la Curtea de Apel Chişinău de către alţi judecători.

„Sunt mai multe circumstanţe în acest dosar pe care nu ne grăbim să le mediatizăm. Ne conducem după principiul că o luptă pierdută nu înseamnă un război pierdut. Au fost multe lovituri mai jos de brâu, dar sunt probe în dosar care nu pot fi omise”, ne-a comunicat Ţurcan.

Apărătorii lui Nichifor susţin că nu sunt siguri că clientul lor ar putea să se prezinte la procesele de judecată, invocând problemele sale de sănătate.

Iana Zmeu

 

 

The following two tabs change content below.