Ni se pregăteşte un nou 7 aprilie?

Partidul Comuniştilor pune la cale proteste violente, asigurându-ne că vor fi „paşnice”

„Sunt pregătiţi pentru a organiza acţiuni de protest”, menţionează publicaţia comunistă puls.md despre tinerii care au participat la tabăra de vară din 25–30 august organizată de Partidul Comuniştilor. În cadrul acestor exerciţii, tinerii au fost instruiţi cum să formeze cordoane ca poliţia să nu treacă de ei, cum să rupă cordoanele poliţiştilor şi cum să intre în clădiri fără a provoca pagube.

Sute de tineri comunişti au participat la o tabără de vară „în sudul Republicii Moldova”. Aici, tinerii au avut cursuri de pregătire „fizică şi psihică”. Au fost instruiţi pentru a organiza proteste în masă, scrie portalul online puls.md. Potrivit acestei publicaţii, programul taberei a inclus „dimineaţa, deşteptarea, exerciţii fizice, până la amiază, lecţii, după-amiază, lecţii practice, seara, vizionarea filmelor documentare, mai târziu, bilanţul zilei şi discuţii”.

Dintre instructorii principali, publicaţia îi menţionează pe deputaţii Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco, Igor Vremea, precum şi lideri ai organizaţiei de tineret a PCRM.

Autorii articolului subliniază că fiecare absolvent al taberei a beneficiat de o pregătire suficientă pentru a deveni lider şi organizator de proteste.

Revoluţie de catifea în stilul Tatarbunar

Potrivit aceleiaşi publicaţii, tinerii au fost instruiţi în tradiţia revoluţionară a răscoalelor de la Hotin, Bender şi Tatarbunar.

Unul dintre ideologii principali, istoricul Vladimir Polivţev, le-a vorbit tinerilor despre „frumoasa tradiţie revoluţionară din Basarabia”: „În anii ocupaţiei române, în regiune s-au înregistrat acţiuni revoluţionare care au fost cunoscute în întreaga lume – răscoalele de la Hotin, Bender şi Tatarbunar! La aceste răscoale au participat moldoveni împreună cu ucraineni. Răscoalele au fost înăbuşite în sânge de către conducerea militară a Basarabiei”.

Pentru a afla mai multe despre aceste instruiri, am solicitat opinia unui participant. Acesta, îmbrăcat într-un tricou cu inscripţia „Uniunea Vamală”, ne-a relatat că în cadrul ultimei tabere, organizată în perioada 25–30 august curent, participanţii au fost selectaţi după criterii speciale, doar membri ai PCRM, de încredere, cu vârste între 25 şi 45 de ani. „Nu au fost luaţi tineri, pentru a preveni violenţele din 7 aprilie 2009”, ne spune tânărul. „Dacă în cadrul celorlalte tabere se mergea pentru relaxare, acum a fost altceva. Trezirea la 7 dimineaţa, apoi exerciţii fizice, a fost un program foarte util. 12 persoane au abandonat instruirea, nu au rezistat”, precizează tânărul.

Despre tabără, neoficial

„Participanţii au fost instruiţi cum să menţină ordinea, cum să formeze cordoane ca poliţia să nu treacă de ei, cum să rupă cordoanele poliţiştilor şi cum să intre în clădiri fără a provoca pagube. Poliţia nu-i va putea nicidecum opri sau dispersa. Au fost predate lecţii şi proiectate filme despre organizarea revoluţiilor paşnice. Prin urmare, va fi un fel 7 aprilie paşnic”, mai spune participantul la cursuri.

„În timpul protestelor, în primele rânduri, se vor afla persoanele care au fost instruite, fiecare persoană care a fost la şcoală va trebui să instruiască alte cinci. În cadrul taberei, au fost instruiţi circa 1000 de oameni, susţine tânărul comunist, fiecare participant va trebui să instruiască alţi cinci, astfel vor ieşi 5000 de oameni controlaţi. De instruirea acestor persoane s-au ocupat profesionişti, foşti poliţişti din cadrul structurilor de destinaţie specială, veterani etc. care susţin partidul.” Toate aceste pregătiri au fost efectuate pentru a preveni intervenţia provocatorilor.

„Protestele se vor declanşa în urma unui anumit impuls, de exemplu, ceea ce a fost la „Pădurea Domnească”, lumea ar ieşi în stradă, şi aceasta s-ar putea întâmpla odată cu începerea sesiunii parlamentare, pe 26 septembrie, sau pe 2 octombrie curent”, anunţă comunistul.

Începutul protestelor

Solicitat să comenteze cele menţionate mai sus, deputatul comunist Grigore Petrenco, mai întâi ne-a cerut să-i spunem numele celui care ne-a comunicat aceste lucruri, după care a menţionat că PCRM nu intenţionează să organizeze niciun protest pe 26 septembrie sau 2 octombrie curent. „PCRM a fost în ultimii ani consecvent în acţiunile sale de protest şi nu va renunţa la obiectivul său de a debarca de la guvernare Alianţa instalată în urma unor alegeri ilegale”, a insistat Petrenco.

Totodată, PCRM a făcut publică miercuri o declaraţie în care a menţionat că a reluat lupta pentru debarcarea puterii actuale. „Astăzi, 11 septembrie, fracţiunea PCRM începe procesul paşnic şi democratic de demontare (!) de la guvernare a regimului antipopular din Moldova. Noi, comuniştii, ştim că nu e un proces simplu. Dar noi mai ştim că aceasta este dorinţa majorităţii poporului. Ştim că ziua eliberării Moldovei de Alianţă va fi ziua când va începe construirea unui stat democratic şi dezvoltat economic”, se arată în declaraţie.

Simple acţiuni de PR

PCRM solicită desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, susţinând că „doar demisia imediată a actualei conduceri va putea stopa fărădelegile din ţară”.

„Fracţiunea PCRM se adresează poporului cu solicitarea de a ne uni forţele pentru a da în sfârşit hoţii afară. Doar aşa, împreună, umăr la umăr, vom obţine ceea ce ne-am propus”, se mai arată în declaraţia PCRM.

În opinia observatorului politic Cornel Ciurea, organizarea unui nou „7 aprilie paşnic” nu este un motiv pentru panică. Politologul consideră că PCRM aţâţă spiritele şi face multă figuraţie pentru a accentua importanţa acţiunilor de protest. „Tocmai prin faptul că şi-au afişat pregătirile pentru proteste şi-au transformat acţiunile în simple fapte de PR. Nu cred că vor avea loc violenţe în stradă. Spre deosebire de acţiunile din 7 aprilie 2009, care s-au făcut în mare taină, comuniştii o fac deschis, democratic. Cu toate acestea, sper că poliţia a învăţat să gestioneze asemenea acţiuni”, a spus Ciurea.

Ilie Gulca

 

The following two tabs change content below.