New York Times: Relaţiile dintre fiul lui Biden şi un fost ministru al lui Ianukovici afectează mesajul anticorupţie al SUA

08hunter-web-master675

Hunter Biden, fiul mai mic al vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, asociat într-o afacere cu fostul ministru al lui Ianukovici, Mikola Zlocevski. Foto: nytimes.com

Mesajul anticorupţie al vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, ar putea fi compromis de asocierea fiului său, Hunter Biden, cu fostul ministru al Ecologiei în timpul regimului Ianukovici, Mikola Zlocevski, în afacerea Burisma Holdings, scrie New York Times.

Hunter Biden, 45 de ani, s-a asociat cu Burisma în aprilie 2014. În aceeaşi lună, în urma unei investigaţii, Oficiul antifraudă din Marea Britanie a îngheţat conturile fostului ministru al lui Ianukovici, inclusiv ale companiei Burisma, la London bank, în valoare de 23 de milioane de dolari.

În acelaşi timp, autorităţile britanice au cerut procurorilor ucraineni acte care ar confirma că cele 23 de milioane de dolari ar fi provenit din corupţie. „În cazul fostului ministru al Ecologiei, Mikola Zlocevski, autorităţile britanice au estimat 23 de milioane de dolari, care ar fi fost dobândite ilicit, este vorba de banii poporului ucrainean”, a spus Pyatt, ambasadorul SUA la Kiev, în cadrul unui discurs rostit în septembrie în faţa deputaţilor ucraineni.

„Oficialii britanici au solicitat Procuraturii Generale de la Kiev, a adăugat el, să trimită documente care ar sprijini acuzaţiile Oficiului antifraudă de la Londra, însă procurorii ucraineni au trimis scrisori avocaţilor lui Zlocevski pentru a demonstra că nu există dosare pe numele acestuia. În consecinţă, oficialii britanici au permis lui Zlocevski accesul la conturi şi, în scurt timp, banii au fost mutaţi în Cipru.”

Kate Bedingfield, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui american, a declarat că afacerile lui Hunter Biden nu au afectat poziţia politică a tatălui său în Ucraina. „Hunter Biden este o persoană privată, cetăţean şi avocat. Vicepreşedintele nu sprijină nicio companie particulară şi nu s-a implicat în afacerile acestei companii. Vicepreşedintele a sprijinit activ ani la rând, împreună cu grupuri de afaceri ca Forumul de afaceri USA-Ucraina şi în întâlnirile private cu liderii ucraineni, Ucraina în efortul acesteia în investigarea şi combaterea corupţiei în conformitate cu prevederile legii.”

Hunter Biden este fiul mai mic al vicepreşedintelui american. Fratele său, Beau, a decedat în mai din cauza cancerului la creier. Hunter Biden a avut un trecut controversat. În 2014, a fost concediat din rezervele Infanteriei marine a SUA în urma unui test ce a depistat consum de cocaină.

Înainte ca tatăl său să fie vicepreşedinte, Hunter Biden a fost preşedintele unei companii de speculaţii la bursă, Paradigm Companies, unde a lucrat împreună cu unul dintre unchii săi, James Biden, fratele vicepreşedintelui. Hunter Biden, absolvent al Georgetown University şi Yale Law School, a lucrat de asemenea ca lobbyist înainte ca tatăl său să devină vicepreşedinte.

The following two tabs change content below.