New York Times: Prima poruncă a Regelui Mihai? “Vreau ciocolată!”

rege

New York Times a publicat un amplu articol dedicat Regelui Mihai, cu multe momente inedite. “Regele Mihai al României, care a salvat mii de vieţi în Al Doilea Război Mondial, când, la 22 de ani, a avut îndrăzneala să-l aresteze pe dictatorul ţării, Ion Antonescu, a murit marţi, la reşedinţa sa din Elveţia”. Aşa începe articolul dedicat de New York Times ultimului rege al României.

Ziarul american prezintă, pe larg, viaţa fostului suveran şi surprinde momente istorice mai puţin cunoscute. De exemplu, scrie NYT, Mihai ar fi singura persoană care şi-a precedat şi succedat propriul tată, ca rege. Articolul menţionează momentele inedite din viaţa lui Mihai, începând cu prima lui domnie, când avea doar cinci ani. Când i s-a spus că e rege, Mihai ar fi răspuns: “Serios?”. Şi apoi a cerut o ciocolată.

El a fost înlăturat ulterior de pe tron de propriul tată, întors în ţară să “renunţe la renunţarea la tron”. Potrivit NYT, Mihai s-a bucurat nespus că pierde coroana:  “Mă săturasem să port pantaloni lungi şi pălării incomode şi să mă duc în locuri unde nu voiam să merg”. Ziarul scrie şi despre lovitura de la 23 august care ar fi scurtat războiul cu câteva luni, salvând zeci de mii de vieţi. Piloţii germani au bombardat atunci palatul regal, iar oamenii lui Hitler au căutat în zadar generali care să nu-i fie loiali regelui.

În privinţa abdicării, NYT aminteşte că Petru Groza l-a ameninţat pe rege că îi va ucide 1.000 de apropiaţi /simpatizanţi dacă nu renunţă la tron. Ulterior, “regele a părăsit România alături de peste 30 de membri ai familiei şi prieteni, cu un tren cu 8 vagoane care transporta, printre altele, patru automobile americane, 9 cutii cu gin şi 3 puşti”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)