„Neutralitatea nu v-a ajutat şi nici nu vă va ajuta cu nimic”

02 - 2Interviu cu Istvan Gyarmati, preşedinte al Centrului pentru Integrare Euro-Atlantică şi Democraţie din Budapesta

– Stimate Domnule Gyarmati, Republica Moldova stă între două prăpăstii: să accepte colaborarea cu NATO riscând ca Rusia să recunoască Transnistria sau să rămână neutră riscând un război hibrid pe teritoriul său. Cum apreciaţi situaţia respectivă?

Transnistria e o altă chestiune. Nu cred că viitorul Transnistriei depinde de politica externă a Republicii Moldova. Dacă Moscova va dori să o anexeze, o va face, chiar dacă Republica Moldova va rămâne neutră. Şi voi vă daţi seama că neutralitatea pe care v-aţi impus-o nu v-a ajutat. Şi nici nu vă va ajuta. Transnistria va fi din nou parte a Republicii Moldova dacă veţi oferi o mai bună calitate a vieţii pentru oamenii de acolo. Nu este vorba doar de standarde ale vieţii, ci de securitate şi garantarea identităţii.

Republica Moldova nu a cunoscut până acum un mare succes în convingerea oamenilor de acolo că ei vor găsi o casă plăcută şi sigură în Republica Moldova. Ideile privind Unirea cu România îi vor distanţa şi mai mult. În plus, nu ajută nici faptul că autonomiile existente sunt slăbite – indiferent de cine este responsabil de acest fapt. Ați putea sacrifica niște vaci sfinte. Anumite tabu-uri trebuie să fie depășite.

– Declaraţia preşedintelui Obama, „trebuie să facem mai mult pentru a ajuta alte ţări partenere ale NATO, inclusiv Georgia şi R. Moldova”, este o ofertă pentru noi?

În primul rând, trebuie să înţelegeţi că SUA sunt acum mult mai îngrijorate de securitatea voastră decât înainte. Acest lucru înseamnă că ar trebui să colaboraţi mai activ cu SUA. Ar trebui să veniţi cu idei şi solicitări foarte bine puse la punct. Dar, în primul rând, ar trebui să clarificaţi câteva lucruri pentru voi înşivă. Aveţi nevoie de o foarte bună strategie de securitate naţională în care să nu fie cerută aderarea la NATO, dar nici să nu excludă în mod explicit o eventuală aderare. Aveţi nevoie de o bună strategie militară şi un plan bun pentru a crea şi a menţine o armată modernă. Ceea ce aveţi acum este pe departe nesatisfăcător în primul rând pentru voi înşivă. Dacă vreţi să modernizaţi armata şi vreţi ajutor de la americani, trebuie să ştiţi cu exactitate ce trebuie să faceţi, cum şi când. Pentru aceste scopuri de bază, trebuie să găsiţi resurse financiare în bugetul vostru sau din afară. În mod contrar, cererea voastră va fi lipsită de conţinut şi va fi ignorată, iar în cel mai bun caz altcineva va decide pentru voi de ce aveţi nevoie şi ce trebuie să faceţi, în cel mai rău caz, nu veţi primi sprijin satisfăcător.

– Cum ar trebui să reacţioneze Republica Moldova la aceasta luând în consideraţie că neutralitatea Republicii Moldova este stabilită în constituţie?

Constituţiile pot fi schimbate. Însă neutralitatea nu exclude faptul de a avea o armată modernă, dimpotrivă. Neutralitatea nu exclude o cooperare mai strânsă cu NATO sau cu statele membre NATO. Cereţi sfaturi de la suedezi şi finlandezi, ei o fac mai bine decât altcineva.

– Generalul Philip Breedlove a menţionat că NATO are nevoie de un cadru legal pentru a apăra ţările care nu sunt membre NATO. Despre ce fel de cadru legal este vorba?

Nu ştiu ce are în vedere. Eu aş organiza un forum consultativ NATO–R. Moldova şi aş elabora un acord dintre NATO şi R. Moldova cu privire la modalităţile de cooperare.

– Cine ar trebui să vină cu iniţiativa de ajutor: NATO sau statele care nu sunt membre ale alianţei?

Voi ar trebui să veniţi cu cererea de ajutorare. Nu lăsaţi pe altcineva să determine viitorul statului vostru, nici măcar pe prietenii Dvs.

The following two tabs change content below.