Neutralitatea, fatală pentru R. Moldova

Statutul de neutralitate înseamnă sărăcie şi nu garantează securitatea RM

11424493_556471567823931_695479957_o

„Republica Moldova nu are o perspectivă europeană, nici euroatlantică, pentru că nu-şi doreşte asta sau pentru că cei care îşi doresc o perspectivă euroatlantică sunt o foarte mică minoritate”, a declarat expertul economic Petrişor Peiu în cadrul conferinţei „Viitorul parteneriatului dintre R. Moldova şi NATO în condiţiile noilor provocări regionale”, desfăşurată la Chişinău. La acest eveniment au participat 28 de delegaţi ai Comitetului pentru Parteneriate şi Cooperare în domeniul Securităţii din ţările membre NATO, precum şi reprezentanţi ai ţărilor neutre, parteneri activi în colaborarea cu NATO.

Cetăţenii Republicii Moldova nu-şi doresc aderarea la NATO. Totodată, în mare parte, ei nici nu ştiu ce reprezintă această organizaţie, au conchis mai mulţi participanţi la această conferinţă. Inconştienţi de importanţa aderării la NATO, suntem pe calea de a pierde perspectiva de integrare europeană, deoarece „UE nu se va extinde niciodată acolo unde nu are umbrelă de securitate”, a afirmat Petrişor Peiu, reprezentant al Fundaţiei Universitare a Mării Negre la acest eveniment.

„Este absolut imposibil ca UE, care este o organizaţie politică în primul rând, să se extindă pe un teritoriu pe care nu-l controlează, pe un teritoriu care nici nu este definit. Să nu uităm că RM are pe teritoriul graniţelor recunoscute un conflict îngheţat, pe care nu-l controlează. Şi atunci ar fi foarte greu pentru UE să se pronunţe. Însă, în contextul crizei ucrainene, a existat un moment în care oficialii europeni lăsau să se înţeleagă că ar putea să existe o perspectivă europeană. Acea perspectivă a dispărut din cauza comportamentului R. Moldova, în speţă al autorităţilor. Comunitatea euroatlantică a pus nişte condiţii R. Moldova, acele condiţii se află cuprinse în memorandumul pe care partenerii de dezvoltare l-au înaintat guvernului Gaburici. Sunt cele o sută de puncte pe care, dacă R. Moldova le va îndeplini, poate să spere la o perspectivă europeană, dar numai în contextul euroatlantic”, a afirmat Petrişor Peiu, reprezentant al Fundaţiei Universitare a Mării Negre.

„Există credinţa în rândul politicienilor din R. Moldova că aici se poate supravieţui făcând balanţă între Federaţia Rusă şi Uniunea Europeana”, a menţionat expertul economic Peiu, subliniind că „ceea ce nu se realizează în RM e că nu există în mod izolat Uniunea Europeană, NATO, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Este o construcţie unitară a lumii transatlantice în care UE există în strânsă legătură cu NATO. Principalul aliat al acesteia sunt SUA, care au furnizat tot timpul securitate Uniunii Europene”.

Peiu a mai amintit că nu există niciun stat fost comunist, care să fi căpătat o perspectivă europeană fără a avea o perspectivă sau chiar o certitudine a NATO. „Ideea de a clama neutralitatea într-un spaţiu în care aceasta aduce sărăcie a fost devastatoare pentru economia Republicii Moldova”, a spus el. Expertul a precizat că, în anii 1990, R. Moldova a avut o performanţă economică comparabilă cu cea a României, între 1000 şi 1500 de dolari per capita, produs intern brut, astăzi însă, între cele două state, este un raport de cinci la unu. „Ritmul s-a rupt în 2002, când România a fost invitată să adere la NATO. Marile investiţii în toate ţările ex-socialiste au venit în momentul anunţării invitaţiei aderării la NATO, şi nu în momentul aderării la UE, pentru că marile corporaţii percep securitatea ca pe o categorie economică. Neavând umbrela NATO, nimeni nu-şi punea problema unei perspective în Uniunea Europeană.”

Neutralitatea nu garantează securitatea

Principala pierdere pentru R. Moldova din cauza lipsei unei politici clare în raport cu NATO, consideră expertul economic, este lipsa investiţiilor străine, lipsa modernizării economiei şi a transparentizării sistemului justiţiei. „RM se confruntă zilele acestea cu eşecul încercării de a schimba modul în care este legiferată procuratura. După 20 şi ceva de ani, nu există încă o înţelegere şi o abordare în accepţiune occidentală a termenului de procuratură, parte importantă a sistemului de magistratură. Fără o procuratură care să funcţioneze după sistemul occidental, nu va putea exista niciodată o economie de piaţă liberă. Marile corporaţii gândesc geopolitic, marile investiţii nu vor veni decât de la marile corporaţii şi ele vor să vadă securitate si stabilitate”, a atenţionat Peiu.

Politologul Victor Juc a menţionat că guvernanţii moldoveni au ignorant relaţiile cu NATO până acum şi că „şi-au canalizat atenţia pe negocierile Acordului de asociere şi celelalte acorduri cu UE, inclusiv Acordul de liberalizare a regimului de vize. Toată atenţia a fost concentrată pe problemele de valorificare a opţiunii europene, dimensiunea euroatlantică rămânând în umbră”.

„Aceeaşi poziţie faţă de NATO a adoptat actuala guvernare, care, potrivit programului său de activitate pentru 2015-2018, arată că R. Moldova va aprofunda relaţiile cu NATO, pentru a-şi consolida statutul de neutralitate. Nu înţeleg cum ar putea R. Moldova să-şi consolideze statutul de neutralitate. Argumentele pe care le-am adus că statutul de neutralitate nu garantează securitatea au rămas neauzite”, a spus Juc, aducând  exemplul Belgiei, care şi-a decretat în 1832 statutul de neutralitate, garantat de către Marea Britanie, însă acest lucru nu i-a ajutat cu nimic în 1914.

Care ar fi situaţia RM în acest context?

„Nici NATO nu este pregătită geopolitic, în special conceptual, să facă un pas în Europa de Est, dincoace de Prut. Probabil, consideră politologul, „rămâne în continuare în picioare partajarea tacită a Europei în sfere de influenţă a UE şi NATO, pe de o parte, şi a Federaţiei Ruse, pe de altă parte. Înţelegerile de la Minsk din 12 februarie anul curent şi summit-ul Parteneriatului Estic din 21-22 martie de la Riga demonstrează că partajarea tacită geopolitică a Europei continuă să persiste, deşi UE caută o soluţie să iasă onorabil din Ucraina, deoarece s-a inclus nepermis de mult. Mecanismele de care dispune nu-i permit să soluţioneze eficient această problemă.”

Potrivit aceluiaşi raportor, în R. Moldova, nu există o strategie privind relaţiile cu NATO. „Ne aflăm în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale (CC) privind statutul de neutralitate. Observăm însă că CC îşi prelungeşte dreptul de a delibera, deoarece este o problemă foarte sensibilă.”

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)