Neregulile de la Universitatea Slavonă vor fi anchetate de Ministerul Educaţiei

ANCHETĂ // Directorul executiv al US riscă să stea până la cinci ani după gratii

Procuratura sectorului Râşcani al capitalei a pornit două dosare pe numele angajaţilor Universităţii Slavone (US) care l-au agresat pe jurnalistul Oleg Brega. Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei (ME) afirmă că va demara o anchetă internă, pentru elucidarea cazului studentei instituţiei de învăţământ, căreia i s-a refuzat eliberarea actelor. „Probele acumulate de comisie vor fi prezentate Consiliului fondator al universităţii, care va aplica sancţiunile de rigoare”, ne-a declarat Loretta Handrabura, viceministra Educaţiei. Tânăra ne-a comunicat că, după incident, a primit o telegramă din partea instituţiei, care o înştiinţa că poate veni să-şi ia documentele.

Marina LIŢA

„Am dat declaraţii la Procuratura sectorului Râşcani. Deja a treia zi mă duc. Am depus o plângere, pentru că am fost agresat fizic şi verbal, mi-a fost stricată camera de filmat şi am fost sechestrat”, a declarat pentru JURNAL jurnalistul Oleg Brega. Acesta a menţionat că a prezentat oamenilor legii toate înregistrările video şi camera distrusă. „Acum sunt fără cameră, dar sper că organele de drept vor investiga până la urmă cazul”, a spus Brega.

Cinci ani de puşcărie

Procuratura sectorului Râşcani al capitalei anunţă că a pornit două dosare penale în baza acestui scandal. „Pe 2 august, au fost deschise două anchete, pentru huliganism săvârşit de două sau mai multe persoane şi pentru sechestrare de persoane”, a declarat pentru JURNAL Snejana Cazacu, procurorul care investighează acest caz. Aceasta a menţionat că, până la ora actuală, a fost audiat doar Oleg Brega. „Până la finele acestei săptămâni, vom identifica persoanele implicate în acest scandal şi vor fi recunoscute ca bănuiţi”, susţine Cazacu.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, angajaţii universităţii care l-au agresat pe Brega riscă fie cinci ani de închisoare, fie o amendă între 8 şi 20 de mii de lei.

2 600 de lei, pentru eliberarea documentelor

Amintim că Oleg Brega a fost contactat telefonic de Iulia Cernei care a spus că vrea să ia actele de la US şi să le depună la altă instituţie de învăţământ. Administraţia nu i le elibera, pe motiv că are de achitat 2 600 de lei. Contactată de JURNAL, Iulia Cernei ne-a comunicat că a reuşit să-şi ia actele. „După scandalul de vineri, am primit marţi o telegramă, prin care am fost anunţată să vin să-mi iau actele. Ajunsă la sediul instituţiei, aveam nevoie de o iscălitură a directorului executiv, însă nu l-am văzut, deoarece o fată m-a întâmpinat, mi-a luat actele, a intrat în biroul lui Andrei Babenco. Când mi-a înapoiat actele, acestea nu aveau iscălitura”, ne-a spus Iulia.

Aceasta ne-a mai comunicat că nu a vrut să achite suma de 2 600 de lei, pentru că nu a semnat niciun act, prin care se obligă, în cazul în care va dori să plece de la universitate să achite suma contractului pe un an de zile şi 600 de lei pe deasupra. „Acest ordin, sub numărul 31, a fost emis pe 1 iulie 2011, iar eu nu l-am semnat. De ce ar fi trebuit să plătesc aceşti bani?”, se întreabă tânăra. „Luni, voi veni la Chişinău. Mă gândesc să depun actele la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport”, a menţionat tânăra.

Comisie ministerială

În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei ne-a comunicat că au primit miercuri seara târziu, nota explicativă din partea lui Andrei Babenco. „Directorul executiv invocă faptul că acest scandal poartă o tentă politică”, a declarat pentru JURNAL Loretta Handrabura, viceministra Educaţiei. „ME a decis că va forma o comisie de anchetă care va elucida cazul tinerei căreia universitatea a refuzat să-i dea actele. Din această comisie vor face parte un jurist al Ministerului Educaţiei, un reprezentat din partea Direcţiei învăţământ superior şi unul din partea Direcţiei resurse umane, formare continuă şi atestare. În cazul în care vom depista că US a încălcat drepturile studentei, ME îi va aplica sancţiuni sau va înainta Consiliului fondator al universităţii probele acumulate, pentru ca acesta din urmă să sancţioneze instituţia de învăţământ”, a comunicat Handrabura. Potrivit site-ului US, preşedinte al Consiliului fondator al Universităţii Slavone figurează Oleg Babenco.

Viceministra a îndemnat studenţii sau cadrele didactice să se adreseze Ministerului Educaţiei în cazul în care le sunt încălcate drepturile. „Dacă şi mai sunt cazuri, nu putem să ne implicăm, atâta timp cât nu am fost sesizaţi”, a menţionat oficialul.

Referindu-se la acţiunile directorului executiv, care l-a atacat pe jurnalistul Oleg Brega, aceasta a declarat că nu pot să se implice. „Ar trebui să se autosesizeze organele de forţă”, a conchis Handrabura.

Nici Andrei Babenco, director executiv US, nici conducerea universităţii nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia creată.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)