Nereguli la mai multe aziluri din R. Moldova

 Nereguli la mai multe aziluri din ţară; Bolnavii sunt hrăniţi cu alimente alterate, iar pensionarii şi invalizii se înghesuiesc în camere mizere

Milioane de lei în vânt ori ascunse de evidenţa contabilă. Sunt doar câteva nereguli descoperite de Angajaţii Curţii de Conturi la Internatul Psihoneurologic din Bălţi, la Azilul Republican pentru invalizi şi pensionari din Chişinău, precum şi la Centrul Republican de Reabilitare a Veteranilor Muncii şi Războiului din Cocieri, Dubăsari. În urma unor controale, s-a stabilit că bolnavii sunt hrăniţi cu alimente alterate, iar pensionarii şi invalizii sunt înghesuiţi în camere mizere. Asta în timp ce încăperile renovate sunt pustii, arată jurnal.md.

Curtea de Conturi a descins cu un control la Internatul Psihoneurologic din Bălţi, acolo unde, în 2013, a izbucnit scandalul legat de violarea a cel puţin 16 paciente. Specialiştii au descoperit numeroase nereguli în gestionarea banilor publici. De exemplu, managerii instituţiei au procurat alimente de la un singur agent economic, la preţ dublu sau chiar triplu faţă de cel de piaţă.

Şi deşi admnistratorii au alocat sume exagerate pentru fructe şi legume, raportorii Curţii de Conturi spun că au găsit o mare parte dintre produse stricate. Mai mult, la cantina internatului au fost descoperite alimente cu mucegai, iar bolnavii primeau doar jumătate din porţia prevăzută de carne. Şi asta deşi cantitatea procurată era suficientă. Directoarea internatului se justifică.

La capitolul gestionarea banilor, situaţia este aceeaşi şi la Azilul Republican pentru invalizi şi pensionari din Chişinău. Angajaţii Curţii de Conturi au mai constatat că bătrânii şi invalizii de la azilul cu pricina primesc, de exemplu, pastă de dinţi doar o dată pe an. În urma celor două rapoarte a reacţionat secretarul general de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gâlca, care a scris ieri pe o reţea de socializare că le cere scuze tuturor persoanelor cazate la Internatul psihoneurologic din Bălţi şi la azilul din Chişinău.

Controlorii Curţii de Conturi au bătut şi la uşa Centrului Republican de Reabilitare a Veteranilor Muncii şi Războiului din Cocieri, raionul Dubăsari. Acolo s-a constatat că, deşi instituţia are oficial datorii enorme, angajaţii au primit sporuri salariale, prime şi ajutoare materiale de peste un milion de lei. Directorul Centrului a promis că va clarifica situaţia.