Nemulţumiri în Consiliul Raional Dubăsari

O parte din consilierii PCRM, PDM şi PLDM din raionul Dubăsari au intenţionat să ceară demisia preşedintelui raionului, Grigore Policinschi, fiind nemulţumiţi de rezultatele ultimului audit al Curţii de Conturi care relevă mai multe nereguli în gestionarea banilor publici în acest raion.

Propunerea a 12 din cei 27 de consilieri, făcută publică în cadrul şedinţei de vineri a Consiliului raional, nu a fost însă supusă votului de majoritatea comunistă din acest raion. „Am încercat să cerem demisia preşedintelui, dar propunerea noastră nu a fost supusă votului, ceea ce reprezintă o încălcare de lege. Am adresat o scrisoare conducerii guvernului şi preşedinţiei în care informăm despre nelegiuirile depistate de CC, despre lipsa de transparenţă în gestionarea banilor. În 2010 a mai fost efectuat un control şi noi, consilierii, nici măcar n-am fost informaţi despre rezultatele acestuia”, a declarat pentru JURNAL, Sergiu Popa, consilier din partea PDM.

Potrivit lui, iniţiativa consilierilor de a-i acorda vot de neîncredere preşedintelui raionului este determinată şi de nemulţumirea combatanţilor. Aceştia sunt nemulţumiţi că la întrebarea preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, de ce a fost necesar să se cheltuie aproape 500 de mii de lei pentru recepţii pe parcursul anului 2011, preşedintele raionului a lăsat să se înţeleagă că o bună parte din bani ar fi fost cheltuiţi pentru organizarea meselor de binefacere cu ocazia comemorării, pe 2 şi 14 martie, a celor căzuţi în Războiul de pe Nistru. „Combatanţii sunt nemulţumiţi. Or, pe platoul Cocieri au fost alocaţi doar 15 mii de lei în acest scop, iar pe platoul Coşniţa, cel mult 10 mii de lei. Potrivit comisarului de poliţie al raionului Dubăsari, poliţiştii au contribuit fiecare în parte cu câte 100 de lei, la fel – agenţii economici. Controlul CC a scos însă la iveală cheltuieli de circa jumătate de milion distribuiţi pentru recepţii, este o sumă mare, pentru un raion cu doar 11 primării”, a spus Popa.

De asemenea, consilierul se mai întreabă de ce un raion cu doar 11 sate are un aparat raional cu circa 400 de salarizaţi bugetari. „Pentru ce atâţia şefi, oare nu mai avem alte probleme în raionul Dubăsari? Suntem nemulţumiţi de modul în care se cheltuie banii”, mai spune consilierul.

Preşedintele raionului, Grigore Policinschi, a negat anterior orice acuzaţii legate de cheltuirea iraţională a banilor publici. În legătură cu intenţia de a-l demite, acesta a declarat pentru presă că ar exista interese ale cuiva, de aceea se încearcă redistribuirea puterii locale în raion. Combatanţii din raionul Dubăsari intenţionează în timpul apropiat să organizeze o conferinţă de presă în cadrul căreia îşi vor expune opinia despre conflictul dintre ei şi actuala conducere a raionului.

S.C.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu