(Ne)liniştea lui Mătăsaru

 

sursa foto noi md

Protestatarul Anatol Mătăsaru la 28 ianuarie curent, aşezat pe un scaun de WC în faţa Centrului Naţional Anticorupţie

Se spune că ţăranul îşi găseşte cu adevărat liniştea doar în toaleta din fundul grădinii. Protestatarul Anatol Mătăsaru a încercat să ne demonstreze că liniştea poate fi găsită şi pe scaunul de veceu pus în semn de protest în faţa unei instituţii publice, care a urmărit la fel de împăcată cum cetăţenii, din banii cărora este întreţinută, sunt prădaţi de 14,2 miliarde de lei.

Excentricul protestatar, care după ultimul protest în faţa Centrului Naţional Anticorupţie s-a ales cu dosar penal pentru huliganism, afirmă că planifică să organizeze următorul protest tot cu vase de veceu, doar că la el va participa un grup mai mare de oameni. Vor cere miliardul de dolari furat, în caz contrar vor fi reflecţia în oglindă a ceea ce fac autorităţile plătite din impozitele oamenilor în faţa propriilor cetăţeni.

Reţinut de 14 poliţişti

Vineri, a doua zi după protestul cu vasul de wc, Mătăsaru s-a pomenit înconjurat de 14 poliţişti la scara blocului în care locuieşte. Aceştia erau îmbrăcaţi în civil, nu l-au citat şi nici măcar nu i-au putut comunica motivul pentru care au venit să-l reţină. L-au anunţat doar că îl vor însoţi la Comisariatul de poliţie Buiucani. Mătăsaru a fost reţinut şi băgat cu forţa în maşina poliţiei în strigătele soţiei: „Tolea, nu opune rezistenţă, să nu te bată!”. „Sunteţi criminali, băieţi, cine mai procedează aşa?”, le-a reproşat vădit răvăşită Julieta Saviţchi, soţia lui Mătăsaru, revoltată că reprezentanţii organului de forţă n-au trimis o citaţie şi nici măcar nu au putut enunţa clar motivul pentru care Mătăsaru a fost reţinut. Pe numele activistului a fost deschis un dosar penal în care va fi cercetat pentru huliganism.

Luni, după expirarea a 72 de ore de la reţinere, procurorul Mihail Proca (apropo, dintr-un sat cu Anatol Mătăsaru) a cerut în instanţă mandat de arest preventiv pentru 30 de zile pe numele acestuia, motivând că învinuitul ar putea să nu se prezinte la solicitarea organului de urmărire penală şi astfel ar putea influenţa ancheta „în sensul tărăgănării examinării şi colectării probelor” (sic!). În demersul procurorului se mai spune că Mătăsaru nu e la prima „abatere”, şi că fiind în libertate acesta riscă să „comită în continuare infracţiuni similare”.

matasaru porc zdg

Activistul Anatol Mătăsaru deghizat în culorile panglicii “Sfântul Gheorghe” la un protest organizat la 8 mai 2014 în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău privind vizita oficialului rus Dmitri Rogozin

„Un poliţist mi-a dat o idee…”

Judecătorul Ghenadie Pavliuc a respins argumentele procurorului ca fiind neîntemeiate. Instanţa a decis ca Mătăsaru să fie cercetat în stare de libertate. Solicitat de JURNAL de Chişinău, Mătăsaru afirmă că a fost mirat să vadă tocmai 14 poliţişti la scara blocului său. „În loc să se ocupe de hoţii, de alte infracţiuni grave, aceştia au venit să mă reţină, deşi, dacă mi-ar fi trimis citaţie, m-aş fi prezentat la comisariat. Risipă de forţă şi resurse fără sens”, spune el. Mătăsaru mai spune că, în cele 72 de ore în care a fost reţinut, a întâlnit şi poliţişti care s-au justificat că acţionează la indicaţia superiorilor, au făcut glume, unii i-au dat dreptate că în RM sistemul e putred şi că tot ce se întâmplă se face de dragul unor grupări de interese. „Un poliţist chiar mi-a dat o idee pentru următorul protest, să învelesc un c…at într-o hârtie, să-l plasez la intrarea în instituţia în faţa căreia voi protesta, să-i dau foc. Prima reacţie a reprezentanţilor instituţiei va fi să stingă focul. Un gest semnificativ: autorităţile promit una în campaniile electorale, dar ulterior fac un c..at, să-i vedem cum sting focul”, a declarat activistul.

Amintim că în ultimul timp şi liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a fost iniţiatorul unor proteste scandaloase. În faţa sediului PLDM a fost golită o cisternă cu fecale. Deşi Usatîi a negat că ar avea legătură cu acest incident, reprezentanţi ai PLDM l-au acuzat că anume el a fost organizatorul. În decembrie, primarul de Bălţi o organizat noaptea un protest cu frigărui şi karaoke în faţa reşedinţei prezidenţiale de la Condriţa, cerând demisia preşedintelui. Cu toate acestea, el nu a fost reţinut şi niciun procuror nu a cerut mandat de arest preventiv pe numele său. „Acest fapt confirmă încă o dată că justiţia în R. Moldova este selectivă”, consideră Mătăsaru.

magar matasaru

În 2009, Mătăsaru a organizat un protest cu un porc și un măgar deghizaţi de ziua poliţiei în ţinute care sugerau că unul e poliţist şi altul procuror („porcuror”)

Cer iniţierea unor anchete de serviciu

Mai multe organizații ale societății civile, printre care Asociaţia Promo-Lex, Amnesty Internaţional Moldova, Hyde Park, RCTV Memoria, Asociaţia Presei Independente şi altele au reacţionat după arestul protestatarului, remarcând că acest caz a scos în evidenţă mai multe probleme de sistem. Acestea au semnat un apel public prin care își exprimă îngrijorarea față de comportamentul reprezentanților poliției și procurorilor în legătură cu reținerea nejustificată și ilegală, dar și depunerea demersurilor vădit nefondate prin care se solicită aplicarea măsurilor preventive sub formă de arest față de persoane. Semnatarii au cerut Ministerului de Interne, Inspectoratului General al Poliției și Procuraturii Generale să iniţieze anchete de serviciu, pe marginea reţinerii ilegale a activistului.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu