NEGURĂ // PLR și democraţia de partid

Pe 15 decembrie a avut loc congresul de constituire a PLR. Acest nou actor de pe dreapta eşichierului s-a constituit în baza unei disidențe din sânul echipei liberale a lui Mihai Ghimpu. În opinia mea, felul în care a avut loc această desprindere de PL developează complexitatea problemelor de guvernanță din interiorul tuturor partidelor politice din RM.

Cultura totalitară a liderilor democratici

Democrația în RM este încă foarte firavă și neînțeleasă nici chiar de cei care se declară promotorii ei. De cele mai multe ori, atunci când procesele democratice afectează interesele celor ce dețin puterea în partid, ele sunt sacrificate în numele abstract al cauzei partidului, care de fapt nu este invocată decât demagogic. Unitatea partidului înțeleasă ca lipsa de disidență este plasată deasupra dreptului la opinie și a exprimării ei. Orice manifestare de diferență față de linia adoptată de lider este interpretată drept trădare, iar persoana care o manifestă este ostracizată.

Puterea totalitară ascunde slăbiciunea democratică

Incapacitatea de dialog și compromis este considerată o calitate a liderului puternic, iar deschiderea pentru alte opinii este interpretată drept o slăbiciune. Liderii sunt incapabili să accepte critici fără să le dea o semnificație de atac direct la persoana lor. Nu se discută la rece obiectul divergenței pentru a se găsi compromisul, ci se elimină oponentul. Războiul se duce până în pânzele albe, făcându-se abstracție de interesele partidului și ale cauzei, căci în viziunea acestor oameni partidul sunt ei și atâta timp cât autoritatea lor totală este vizată, partidul în întregime este vizat.

Complicitatea membrilor de partid

Această cultură totalitară este profund înrădăcinată în practicile liderilor politici din RM. Ea este cu atât mai greu de schimbat cu cât reflectă o anumită complicitate a întregului partid la reproducerea ei. Liderii sunt într-un fel încurajați să se comporte în această manieră de anturajul lor datorită unui complex întreg de avantaje și privilegii distribuite în funcție de loialitatea și adaptabilitatea la sistem.

Democraţie sau moarte

Acest model de guvernanță profund antidemocratic afectează foarte mult nu doar democratizarea societății în general, dar și capacitatea partidelor de a supraviețui competiției electorale. Nu întâmplător viața politică din RM este caracterizată de dispariția frecventă a partidelor, căci liderii iau decizii de multe ori arbitrare (de exemplu, despre tactica sau strategia partidului în campania electorală) în baza unor informații selectate de anturajul lor complezent. Democrația are și funcția de a degaja din presiunea celor nemulțumiți. Dacă însă democrația lipsește, partidul se destramă în momentul când poziția partidului slăbește în urma deciziilor proaste ale liderului autoritar.

Așa se explică faptul că, spre deosebire de parlamentele din democrațiile vechi, unde aceleași partide asigură alternanța la putere, parlamentul din RM este ocupat la fiecare ciclu electoral de alți actori. Cine își mai amintește astăzi de partidele care altădată ne decideau soarta în Parlament: PPCD, PFD, Unitate-Edinstvo, PDAM, Convenția Democrată, Alianța Moldova Noastră etc., etc.?

Schimbarea până la capăt?

PLR are șansa să schimbe această cultură a descentralizării totalitare prezentă în sânul partidelor din RM. Faptul că la congresul său de constituire s-a votat cu vot închis și că s-a ales între mai multe candidaturi reale președintele formațiunii este un prim pas pentru a produce schimbarea acestei culturi. Eu sper că liderii PLR vor fi în stare să demonstreze că ei s-au rupt cu adevărat de practicile de care s-au distanţat și că vor adopta un model cu adevărat democratic de guvernare în interiorul partidului.

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)