Negură // Critica criticismului la moldoveni

Lilian Negură

Lilian Negură

Eu am convingerea că pentru ca o societate să poată avansa, ea are nevoie de niște cetățeni activi care să ia o poziție critică mai ales față de acțiunile celor care dețin puterea. Am susținut acest punct de vedere într-un material pe care l-am publicat pe site-ul platzforma.md . Am arătat rolul elitei intelectuale critice în promovarea unei democrații autentice, în care toți cei interesați, mai ales cei devaforizați de situație, să fie implicați în soluționarea problemelor din societate.

Efectul emancipator al criticii

A avea atitudine critică înseamnă a deconspira efectele negative ale sistemului asupra cetățenilor. Ultimul reprezintă, de multe ori, interese care nu sunt ale întregii societăți. La modul concret e vorba de a scoate la suprafață felul în care, de exemplu, discursul antieuropean al preoților ascunde interesul lor de a-și menține influența în societate în dauna emancipării ei democratice și asta cu scopul de a profita, inclusiv material, de supunerea oarbă și totală a enoriașilor. Este vorba, de asemenea, de a deconspira interesul obscur al unor grupări puternice de a promova prin lobby unele legi care permit controlul asupra unor domenii economice profitabile. Aceasta înseamnă și scoaterea la iveală a intereselor reale ale utilizării excesive a unor etichetări stigmatizante ca fascist sau sodomist la adresa unor persoane care de fapt sunt niște victime.

Tipul de critică practicată de moldoveni

Nu se poate însă afirma că în RM nu există o atitudine critică. Dar atitudinea critică practicată pe scară largă în RM are o natură diferită și produce efecte opuse celor anunțate de mine, de democratizare și de emancipare a societății. Critica care poate fi observată în spațiul public, dar și în cel privat, este una care afectează moralul general al societății prin faptul că este una esențialistă și nu oferă soluții. Acest tip de critică poate fi numit mai degrabă criticism.

Critica esențialistă

Când spun că o critică este esențialistă, am în vedere faptul că fenomenul criticat este explicat prin esența sau natura societății însăși. Astfel apar expresii de genul „Moldova, țară de minune” sau „așa sunt moldovenii”. Nu poate fi rezolvată o problemă care este considerată firească, normală sau naturală pentru această societate. Pentru a fi găsită o soluție, e nevoie, drept condiție de bază, să se considere că ea este rezolvabilă. Dacă însă o problemă este anunțată ca fiind una care face parte din natura moldovenilor, ea nu poate fi rezolvată de moldoveni. Printre altele, această atitudine creează premisele și pentru o anumită desconsiderare a emancipării moldovenilor.

Critica ce nu anunță soluții

În același timp, tipul de critică care este popular la moldoveni nu lasă loc pentru soluții. Astfel se creează o atmosferă panicardă legată de lipsa unei posibilități reale de ieșire din impas care ucide orice speranță de ameliorare a stării de lucruri. Cel care se arată optimist este considerat un naiv incurabil care nu-și dă seama de amploarea problemelor cu care se confruntă societatea. Această critică este la originea unei atitudini defetiste din societate care se materializează prin abandonarea speranței în ameliorarea stării de lucruri. Ca rezultat, multă lume preferă mai degrabă să plece din țară decât să pună umărul la rezolvarea problemelor din societate.

Renunțarea la criticism în favoarea criticii

În concluzie, societatea moldovenească are nevoie de critică, însă această critică trebuie să fie una care să vizeze emanciparea și revolta constructivă, nu o atitudine defetistă care incită la pasivitate resemnată sau la evadare. Pentru aceasta e nevoie însă ca moldovenii să adopte o critică lucidă, care explică problemele prin cauzele lor, și nu prin referirea la o ipotetică natură defectuoasă intrinsecă a societății. Critica trebuie de asemenea să presupună căutarea unei soluții și să încurajeze implicarea activă în punerea în practică a acestor soluții.

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)