NEGURĂ // Ce alternativă oferă forțele proeuropene de opoziție?

Lilian Negură

Lilian Negură

A mai rămas aproximativ un an până la alegerile parlamentare. În aceste condiții, este important să încercăm o analiză a șanselor continuității promovării politicilor europene și după aceste alegeri. Înainte de a face un bilanț, într-un alt material, al impactului electoral al politicilor realizate de partidele de la guvernare, propun să vedem în ce măsură partidele de opoziție proeuropene le pot face concurență. Nu am intenția să discut aici capacitatea acestor partide de a guverna eficient, ci doar capacitatea lor de a ajunge la putere.

Partidul Liberal

Partidul Liberal este de departe formațiunea politică care are, printre partidele de dreapta aflate în opoziție, cele mai multe resurse financiare, umane și organizaționale pentru a rămâne o forță politică parlamentară. Făcând parte din alianța de guvernământ între 2009 și 2013, acest partid a avut posibilitatea să fie în centrul vieții politice datorită posturilor importante pe care le-au ocupat fruntașii săi. Deși nu mai este la guvernare, PL poate miza încă pe Dorin Chirtoacă, personalitate carismatică, care este primar al capitalei și al celui mai mare municipiu din țară.

PL a fost și rămâne astfel destul de vizibil pe scena politică din RM. Vizibilitatea nu garantează însă întotdeauna o imagine bună. Problemele de imagine ale PL în sânul propriului electorat sunt legate în principal de comportamentul rigid și excentric al președintelui Ghimpu. De altfel, desprinderea recentă de PL a unor lideri marcanți, care au cerut reformarea partidului, a fost justificată de asemenea prin acest lucru.

În pofida dificultăților de imagine, eu sunt convins că PL și-ar putea mări considerabil șansele electorale. Pentru aceasta e nevoie doar ca liberalii să producă destul de repede o alternanță reușită la conducerea partidului. În caz contrar, partidul ar putea păstra doar nodul dur al electoratului său riscând să nu treacă pragul electoral.

PNL

Pe dreapta extraparlamentară proeuropeană, PNL speră la rezultate electorale mai bune în condițiile în care electoratul de dreapta pare dezamăgit de prestația liberalilor și a PLDM. Vitalia Pavlicenco este foarte activă în media, își expune destul de des opiniile pe subiecte de actualitate, este prezentă în spațiul virtual. PNL rămâne însă în continuare un partid marginal, fără resurse și structuri viabile pe teren, fără vizibilitatea necesară pentru a se impune la scară națională. Pe lângă aceasta, mesajul său ferm unionist îi limitează potențialul electoral doar la un număr destul de redus al adepților unirii imediate cu România.

Antimafia

Mișcarea Antimafie este o altă forță politică extraparlamentară care aspiră la un loc pe segmentul de dreapta. Sergiu Mocanu nu pare să fi reușit însă crearea unor structuri viabile pe teren și mobilizarea unui număr critic de adepți capabili să producă percepția unei forțe reale de alternativă. Deși discursul său virulent contra corupției și mafiei atrage atenția opiniei publice, ceea ce-i asigură o anumită audiență, caracterul său negativ și retorica dură sperie în realitate multă lume. Efectul acestui discurs este astfel discutabil, mai ales că sondajele arată că lumea este destul de tolerantă față de faptele mai puțin oneste ale politicienilor de la putere atâta timp cât acestea nu afectează direct nivelul lor de viață. Creată, se pare, pentru a promova anumite interese de grup, această organizație politică, în opinia mea, nu poate să pretindă mai mult decât la rolul unui grup de presiune.

PAD și Tănase

Nu este clar dacă crearea Partidului Acțiunea Democratică (PAD) de către deputatul Mihai Godea a avut ca scop lupta pentru putere, căci acest partid nu s-a făcut remarcat decât prin luările de poziție ale liderului său în calitate de deputat în Parlament. Luând în considerație lipsa unui discurs distinct, a unor acțiuni politice și a unui bazin electoral, este puțin probabil ca PAD să devină în decursul următorului an un actor politic demn de luat în seamă.

Un potențial de forță politică se găsește și în afara partidelor politice. Astfel, unele personalități active în viața publică din RM și cu imagine încă foarte bună ar putea produce surprize în cazul în care decid să se implice în viața politică. Această personalitate ar putea deveni, de exemplu, Alexandru Tănase, care a reușit performanța să-și întărească autoritatea și influența în societate datorită luărilor sale de poziție consecvente și curajoase, chiar dacă uneori contestate, în calitate de ministru al Justiției și mai târziu de președinte al Curții Constituționale.

În concluzie, e nevoie de schimbări majore în comportamentul actorilor politici de opoziție de pe dreapta eşichierului pentru ca ele să pretindă realmente la preluarea ștafetei în promovarea politicilor de integrare europeană după alegerile parlamentare viitoare.

Lilian Negură

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)