NEGRU // Voronin contra Leancă

Voronin se deconspiră tot mai mult ca un factor destabilizator, antieuropean. Ziarul „Comunistul” publică, în numele liderului său, un adevărat manifest antiguvernamental, antistatal, antioccidental, în care cheamă deschis la îndepărtarea actualului guvern printr-o „revoluţie de catifea”.

Cine crede în revoluţie?

Crede Voronin în revoluţie? Puţin probabil, după eşecurile de până acum. Dar el crede în instabilitate, în ameninţare, în şantaj, în acţiuni care să împiedice guvernul să-şi realizeze obiectivele. Pacea şi liniştea care s-au instaurat în RM după învestirea Guvernului Leancă îi par insuportabile. „Noi nu trebuie nici măcar să admitem gândul că actualul guvern poate să supravieţuiască până la alegerile ordinare. Guvernul Leancă trebuie să cadă în această toamnă. Nu mai târziu!” – îşi instructează liderul PCRM tovarăşii de partid.

Ce îi incriminează principalul comunist moldovean noului guvern? Alegătorii slabi de fire sunt speriaţi cu „trădarea de stat”, „împărţirea ţării pe Nistru”, „lichidarea independenţei moldoveneşti”, „subjugarea socială”…

Miza pe românofobie

Spre deosebire de guvernul Filat, care, din punctul de vedere al lui Voronin, avea un anumit grad de independenţă, Guvernul Leancă „adoptă toate deciziile exclusiv sub controlul Occidentului”. „În faţa guvernului Leancă a fost pusă o singură sarcină: sarcina cât mai grabnicei discreditări a independenţei moldoveneşti şi împărţirii teritoriale a Moldovei în „Moldova basarabeană, proeuropeană, bună” şi „Transnistria independentă”, afirmă fără niciun pic de jenă Voronin. Şi, probabil, ca românofobii să nu se lase pe tânjală, el le sugerează că misiunea respectivă a guvernului proeuropean se face în folosul României, care ar vrea să dăruiască Transnistria Ucrainei, în schimbul sudului Basarabiei şi nordului Bucovinei.

Controlul migraţional pe Nistru, condiţionat de UE, pentru ridicarea vizelor, Voronin îl apreciază ca „instaurare a cortinei de fier pe Nistru” şi îi sperie pe moldoveni că „Chişinăul, de facto, provoacă Ucraina şi Rusia să introducă regimul de vize cu Republica Moldova”. Dar de ce ar introduce, dacă străinii, inclusiv moldovenii, sunt înregistraţi şi în Ucraina, şi în Rusia? Voronin speră, probabil, că cetăţenii care nu îşi vor pune această întrebare vor ieşi la revoluţie.

Operaţiune paramilitară?

Organizarea revoluţiei după scenariul din „Comunistul” seamănă mai curând a operaţiune paramilitară: „De pe acum toate organizaţiile de partid trebuie să formeze listele celor care, la chemarea partidului, în ziua şi ora stabilite, să vină la Chişinău. De pe acum fiecare organizaţie raională de partid trebuie să pregătească activişti capabili să participe la acţiunile de nesupunere, la acţiunile de protest, capabili să nu se lase provocaţi şi să se folosească cu sânge rece de dreptul lor la ultimul ultimatum popular acestui regim – le cere Voronin tovarăşilor săi. – Întregul nostru potenţial protestatar, toată experienţa noastră cea mai preţioasă a luptei de stradă trebuie îndreptate spre… forţarea parlamentului să demită guvernul”.

Rămâne de ghicit cum ar putea fi forţat parlamentul să facă aceasta. Lăsăm la latitudinea organelor de drept clarificarea intenţiilor adevărate ale PCRM, atitudinea comuniştilor faţă de lege. Anticipând dubiile unor colegi de partid, liderul PCRM îi asigură că „de data aceasta nu există nicio şansă să dăm greş”. De aceea, crede el, nu are rost să se acţioneze pe ascuns, să se camufleze, ci, dimpotrivă, „trebuie să se bată clopotele, să se pregătească o ripostă naţională trădării de stat”. „De ce să ne ascundem sentimentele civice, când puterea conduce deschis Moldova spre falimentul economic şi lichidarea politică!” „Noi nu mai ameninţăm regimul cu revoluţia de catifea. Noi purcedem la realizarea ei!” – anunţă Voronin în falset.

Rusia în spate

Aplombul, patetismul vizibil forţat al acestei declaraţii se bazează pe exagerări, invenţii şi minciună crasă. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie luată în serios. Căci în spatele lui Voronin stă Rusia, ONG-urile şi mişcările finanţate de ea. E simbolic faptul că liderul comunist şi-a anunţat revoluţia după întâlnirea cu Grigori Karasin, secretar de stat şi viceministru de Externe al Rusiei. „Revoluţia de catifea” face parte, în mod evident, din acţiunile anti-Vilnius, coordonate de Moscova.

Ca de obicei, Voronin mizează pe naivitatea unor cetăţeni creduli, pe românofobie şi xenofobie (antioccidentalism). Serviciul de comunicare al guvernului trebuie să contracareze diversiunea comunistă. În ajutor trebuie să vină şi structurile partidelor de guvernământ. Se anunţă o confruntare comunicaţională dură între PCRM şi Guvern, între Voronin şi Leancă. Să pariem pe Leancă!

Nicolae Negru

 

 

 

The following two tabs change content below.