NEGRU // Vânatul, presa, politicienii şi tactica tăcerii

În timp ce o parte din presă continuă să scrie despre vânătoarea „regală” din Pădurea Domnească, despre consecinţele acesteia, altă parte încearcă să devieze atenţia publicului spre alte teme. Argumentul, de cele mai dese ori, e că nu trebuie să se facă politică pe seama unui accident nefericit, a unui „cadavru” etc. 

Simularea inocenţei

Şi dacă se tăcea, cui i-ar fi folosit? Adepţii „tăcerii”, unii dintre ei cu tupeu, simulează inocenţa, se prefac a nu înţelege că Sorin Paciu este un „personaj” secundar în acest scandal. Putea fi cadavru oricare dintre noi. Începând cu ideea acestei vânători dubioase într-o rezervaţie naturală, unde, spun experţii, accesul şi vânătoarea sunt interzise, şi terminând cu reacţiile de complicitate ale Procuraturii Generale şi MAI, totul demonstrează dispreţ faţă de stat, lege, societate. Pădurea Domnească este, de altfel, singura zonă, unde, în 2012, nu a fost scoasă sârma ghimpată de la frontiera moldo-română. Să nu vină, probabil, vânători de peste Prut.

Pădurarii timoraţi

Pădurarii recunosc că nu şi-au făcut datoria în ce priveşte securitatea folosirii armelor, căci se simţeau timoraţi în faţa vânătorilor „de rang înalt”. Caracterul rănilor suferite de victimă sugerează, în opinia profesioniştilor, că s-a tras cu alice, în pofida interdicţiei de a se folosi astfel de cartuşe la vânătoarea de mistreţi. Dacă nu direct, indirect, moral, dl Zubco este responsabil pentru accidentul tragic din 23 decembrie 2012.

Formularea problemei         

În mod normal, nu e treaba preşedintelui şi nici a premierului să citească zilnic cronica accidentelor de vânătoare. Ei puteau să nu ştie despre ce s-a întâmplat în pădurea de pe malul Prutului, dar să fie informaţi că procurorul general şi-a dat demisia de onoare sau, cel puţin, s-a autosuspendat (dacă demisia de onoare îi repugnă), că Procuratura din Făleşti a iniţiat o anchetă în legătură cu accidentul tragic de la vânătoarea la care a participat dl Zubco. Problema e că Procuratura Generală şi Ministerul de Interne au procedat contrar legii, altfel decât cum ar fi procedat dacă vânătorii erau de rang mai mic. Este acesta un fapt irelevant, stimaţi colegi?

Zubco protejat

Două dintre instituţiile importante ale statului de drept au încercat, împreună, să tăinuiască omorul, pentru a-l proteja nu atât pe dl Creţu, cât pe dl Zubco, a cărui „simplă” participare la vânătoare îl pune într-o lumină foarte proastă, îl compromite definitiv. De aceea, el „s-a ascuns în tufişuri”, în loc să iasă să spună ce s-a întâmplat cu adevărat. Deşi Moldsilva a comunicat presei că Valeriu Zubco figurează în lista vânătorilor, Procuratura din Făleşti a declarat peste o zi contrariul: că nu figurează, continuând astfel să manipuleze opinia publică.

Concurenţa politică

Da, există manifestări de concurenţă politică în acest caz. Dar e firesc să existe, aşa funcţionează sistemul democratic. E ciudat că unii jurnalişti îl acuză pe premier, PLDM, că ar profita de moartea lui Paciu în scopuri electorale, dar nu se întreabă în ce scop a tăinuit Zubco faptul respectiv. Nu în scopuri electorale, carieriste, în ultimă instanţă? În timp ce „speculaţiile” lui Filat au justificare, şi juridică, şi etică, nu se poate spune acelaşi lucru despre avocaţii procurorului general. Nu pe cadavrul lui Paciu e construită strategia tăcerii? (S-ar putea că unii jurnalişti şi politicieni să aibă „dezlegare” după intervenţia lui Lupu.)

A doua problemă

Reacţia liderilor AIE, a Parlamentului, pe care o mai aşteptăm e o a doua problemă în acest caz. Sugestia lui Lupu ca Zubco să se autosuspende e abia un prim pas în direcţia corectă. Nu pentru Paciu, pentru cei vii trebuie să insistăm ca premierul să dea notă ministrului de Interne sau locţiitorului său, iar Parlamentul – să formeze o comisie care să clarifice şi să dea apreciere comportamentului procurorului general. Scriem acest comentariu înainte de întâlnirea liderilor AIE. Să sperăm ca decizia lor să nu fie una a eschivării, a evaziunii.

The following two tabs change content below.