NEGRU // Teritorii contra UE, nicio şansă

Tiraspolul bate în retragere: nici nu a avut de gând să pornească război pentru Varniţa şi celelalte localităţi aflate sub jurisdicţia Chişinăului. Statu quoul va fi respectat, promite doamna Ştanski, cea care mai înainte spunea că „demarcarea frontierei” va fi asigurată de forţele transnistrene. Acum în ce va consta „demarcarea”? În instalarea de stâlpi şi sârmă ghimpată pe malul Nistrului şi stabilirea zonei de frontieră? La lăţimea regiunii transnistrene, toate localităţile pot nimeri în zonă de frontieră, pe partea estică sau vestică.

Fireşte, acest tam-tam cu „frontiera de stat a Transnistriei” a avut un scop oarecare. Moscova ne-a încercat de minte. Desprinderea regiunii transnistrene de RM nu intră în planurile ei, cel puţin nu la această etapă. Şi nu numai de aceea că încă e puternic printre liderii ruşi sentimentul revanşard, dorinţa de a restabili URSS, iar recunoaşterea regiunii separatiste ar însemna renunţarea la RM. Desprinsă de malul drept, rolul Transnistriei de ancoră legată de picioarele RM, de coadă, pe care, ţinând-o strâns în mâini, s-o manipuleze pentru a limita mişcările Chişinăului, se încheie. Altfel cine împiedica Moscova să recunoască Transnistria după ce UE a recunoscut independenţa Kosovo, odată cu recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud? Cei care îşi fac iluzii că Moscova ne iubeşte mai mult decât pe georgieni, nu iau în calcul că lipsa unui hotar comun dintre RM şi Rusia complică mult lucrurile. Ca enclavă nerecunoscută, soarta Transnistriei ar fi alta, mult mai grea, decât a Kaliningradului. Rusia ar trebui să sape un tunel sub Ucraina ca să asigure supravieţuirea unei enclave pe Nistru. Ceea ce nu îi surâde.

De aceea, mai curând Moscova îşi doreşte federalizarea RM cu drept de veto pentru Tiraspol asupra politicii interne şi externe a Chişinăului. Când Dodon spune că vom pierde Transnistria, dacă nu federalizăm RM, el face, conştient sau inconştient, jocul Moscovei. Kremlinul, s-a văzut (planurile lui Primakov, Kozak), nu doreşte o federalizare după model rusesc, de tipul celei din Federaţia Rusă, care în realitate este un stat unitar. Conflictul era demult rezolvat dacă se accepta pentru Transnistria o autonomie largă, după modelul Crimeii, de exemplu. Dar Moscova nu urmăreşte găsirea unei soluţii în sine, ci numai a unei soluţii care să asigure rămânerea RM în sfera ei de influenţă.

Nici varianta opusă, recunoaşterea independenţei Transnistriei de către Chişinău şi stabilirea hotarului pe Nistru nu e mai simplă. Oricât de atractivă ar părea ideea cedării Transnistriei, de dragul reunirii cu România, lansată, printre primii, de Grigore Vieru, reformulată de Dan Dungaciu ca „teritorii contra UE”, lucrul acesta nu convine nu numai Rusiei, dar nici UE şi nici Ucrainei. Chiar dacă am decide, prin absurd, printr-un vot unanim în Parlament, să cedăm satele moldoveneşti de peste Nistru, Tighina şi Varniţa de pe partea dreaptă a Nistrului, şi să securizăm frontiera după standardele UE, Bruxelles-ul ar spune nu, atâta timp cât teritoriul transnistrean este controlat de Moscova. Căci recunoaşterea de către RM ar atrage recunoaşterea internaţională şi ar da mână liberă separatiştilor să ceară imediat intrarea în componenţa Federaţiei Ruse. Atunci rachetele ruseşti pe Nistru ar deveni o realitate. Cred că nu numai Bruxellesul, nici Bucureştiul nu îşi doreşte aceasta.

Soluţia Kosovo este ca un măr frumos, dar putred pe dinăuntru, căci atrage după sine mari complicaţii de ordin extern, dar şi, poate mai mari, – de ordin intern. Posibil, UE să o accepte primul, dacă Tiraspolul îşi va schimba „orientarea” geopolitică, va deveni mai receptiv la ceea ce spune Kievul, nu Moscova. Până acolo însă mai este. Dar care forţă politică, care lider va risca să renunţe la satele de peste Nistru, care au luptat să rămână sub jurisdicţia Chişinăului, la Varniţa, la Tighina care ne aparţin de drept…? Majoritatea cetăţenilor moldoveni vor prefera statu quoul, întrebându-se dacă merită UE (sau România, după caz), acest sacrificiu.

Aşa cum se văd lucrurile acum, „soluţia Cipru” este cea optimă, chiar dacă ni se spune, când deschis, când aluziv, că un al doilea Cipru nu este admisibil pentru UE. Tactica paşilor mici, prudenţi, integrarea în UE, securizarea frontierei estice, după cum o cere Bruxellesul, fără a se renunţa la teritoriul transnistrean, sporirea atractivităţii RM pentru populaţia transnistreană pare singura cale viabilă la această etapă. Ne va lua timp, e adevărat, dar istoria nu se face repede, decât prin războaie. Astăzi putem spune, cel puţin, că ne aflăm pe drumul cel bun. Singurul risc e că, la un moment dat, dacă UE nu ne va deschide uşa, „procesul” poate deveni un scop în sine…

xxxx

În agitaţia şi tulburarea provocate de acţiunile lui Şevciuk, a trecut neluată în seamă de jurnalişti şi comentatori, dar şi de procuratură, o ameninţare a Episcopului Marchel la adresa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Atribuindu-i, în mod nedrept, o atitudine negativă faţă de viitoarea vizită a Patriarhului Rusiei la Chişinău, înalta faţă bisericească s-a comportat ca un ataman căzăcesc de la Tiraspol, permiţându-şi să arunce cuvinte ofensatoare, dar şi să sperie cetăţenii RM cu acţiuni violente. „Dacă vom organiza biserica, vom mătura totul în calea noastră” – ameninţa Marchel. Mitropolia Moldovei nu s-a distanţat de această poziţie agresivă şi de acest mod de comportament nu tocmai civilizat al unuia dintre episcopii săi.

Nicolae Timofti a declarat că nu s-a pronunţat împotriva venirii patriarhului rus, ci, dimpotrivă, îl va întâlni cu plăcere la Chişinău. Prins cu minciuna, Episcopul Marchel n-a avut nicio reacţie, n-a spus nimic, nu şi-a cerut scuze de la preşedinte şi de la enoriaşii pe care i-a băgat în sperieţi. Şi Mitropolia Moldovei păstrează tăcerea.

Un filosof grec spunea că oamenii sunt tulburaţi nu de lucruri, ci de felul cum le văd. Episcopul Marchel le vede, probabil, agresiv, violent, imperial. Necreştineşte.

Nicolae Negru

 

The following two tabs change content below.