NEGRU // Socoteala PD şi salvarea PL

La o săptămână de la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, nu ştim nici măcar dacă Filat va reuşi să formeze un guvern de coaliţie. Marea necunoscută a noii ecuaţii guvernamentale este comportamentul PD. Lupu tace sau răspunde monosilabic, confuz. „Cum se desfăşoară (negocierile) asta este altă chestiune. Pentru a răspunde la această întrebare mai este nevoie de timp”, a declarat spicherul miercuri, după şedinţa Biroului Permanent al Parlamentului. Schimbările din cadrul fracţiunii liberale nu îi vin la socoteală, el pune la îndoială sinceritatea intenţiilor reformatoare a celor şapte deputaţi „răzvrătiţi”, care s-au pronunţat pentru participarea PL la guvernare. Apariţia grupului liberal disident neutralizează rolul lui Ghimpu, care, conştient sau inconştient, benevol sau nu, făcea jocul lui Plahotniuc împotriva lui Filat.

PD+PCRM

PD era dispus să formeze un nou guvern cu PCRM, dar Voronin nu a fost de acord, spune Diacov. Îl vor vota sau nu democraţii pe Filat depinde de împăcarea dintre cei doi Vlazi, a lăsat să se înţeleagă preşedintele de onoare al PD. S-au împăcat sau nu, nu se ştie. Se vede însă că, deocamdată, Lupu şi Plahotniuc se simt stăpâni pe situaţie. Lupu i-a cerut preşedintelui să „pornească cronometrul”, ceea ce ar însemna că în interiorul PD s-a copt o decizie. Aceasta nu e neapărat în favoarea lui Filat, chiar dacă par să existe unele înţelegeri în ce priveşte modificarea sistemului electoral (iniţiativa lui Plahotniuic coincide, de fapt, cu nişte planuri mai vechi ale lui Filat) şi numirea procurorului general. Timpul îl presează şi liderul PLDM ar putea să eşueze, dacă va fi obstrucţionat în mod tacit de democraţi. Dar şi avantajele de azi ale PD se pot spulbera, dacă, în disperare de cauză, PLDM decide să meargă la alegeri anticipate şi refuză să-şi schimbe candidatul la funcţia de premier. Există noi indicii că Filat nu exclude calea alegerilor, de aceea jocul democraţilor, dacă nu e corect, e pe muchie de cuţit. (De exemplu, zilele trecute, guvernul în exerciţiu a propus majorarea salariilor unor categorii de bugetari, urmând ca parlamentul să-şi spună ultimul cuvânt.)

Noi detalii

Între timp, ies la suprafaţă noi detalii ale conflictului din cadrul PL. Situaţia e mult mai gravă decât se credea. În majoritatea partidelor există dictatură, în PL însă e tiranie, despotism, e evul mediu. PL nu e nici măcar un partid SRL, e un partid-domeniu feudal. Al unui feudal în stare de dezechilibru evident. Ghimpu a înjurat-o cu cele mai murdare cuvinte pe deputata Ana Guţu pentru că pregătise un discurs în apărarea guvernului Filat, şi i-a interzis să iasă la tribună. Un discurs pe care fracţiunea PL îl acceptase şi al cărui text denotă că în partid există persoane care gândesc lucid şi strategic. Ghimpu l-a ameninţat şi l-a şantajat pe preşedintele Nicolae Timofti ca acesta să desemneze pe altcineva decât Filat, să formeze noul guvern. Obsesia anti-Filat a liderului PL nu cunoaşte limite! Iar agresiunea faţă de ministrul apărării Vitalie Marinuţa, în cadrul unei întruniri a liberalilor din raionul Dubăsari, confirmă că dl Ghimpu nu-şi mai poate stăpâni emoţiile şi că nervii îl dau de sminteală. El într-adevăr are nevoie de odihnă. Altfel se va autodemola şi va demola rodul „muncii” sale, partidul. Prin comportamentul său de azi el compromite acţiunile rezonabile de ieri. Dacă nu pleacă benevol, şi se vede că nu va pleca, trebuie determinat să o facă. El îndreaptă corabia partidului spre stânci. Eventuala dispariţie a PL sau reducere a acestuia la dimensiunile de până la anul 2007 ar avea repercusiuni negative asupra raportului de forţe pe scena politică din RM, consolidând flancul proestic.

Salvarea e în Chirtoacă

În această situaţie de forţă majoră, salvarea PL depinde, repet, de Dorin Chirtoacă, în calitatea lui de nepot şi de prim-vicepreşedinte a partidului. Dacă ţine la reputaţia unchiului său şi dacă ţine la PL, el trebuie să preia conducerea, unindu-şi eforturile cu grupul disident. Acum se confirmă că gestul lor a fost unul demn şi curajos. E o „mârşăvenie” să suporţi abuzul şi batjocura, fi şi din partea unui jurist liberal. Funcţia de preşedinte de onoare îi poate oferi lui Ghimpu posibilitatea de a contribui la acţiunile partidului cu experienţa şi abilităţile sale de politician. Depinde şi de ceilalţi cinci deputaţi, care i-au rămas fideli lui Ghimpu, care se linguşesc şi îl încurajează în acţiunile sale compromiţătoare, autodistructive, dacă lucrurile vor evolua în mod civilizat. Pentru a preîntâmpina dezintegrarea partidului, ei trebuie să renunţe să mai profite de slăbiciunile liderului actual, trebuie să înceteze lupta cu grupul lui Ion Hadârcă. De altfel, planurile de a-l înlătura din funcţia de preşedinte al fracţiunii nu au nici suport legal, nici moral. Dacă ar fi fost posibil să discute cu Ghimpu, Hadârcă, Bodrug, Guţu şi ceilalţi ar fi iniţiat o asemenea discuţie.

Aplauzele FSB

În situaţia actuală, până şi comentatorii politici de limbă rusă recunosc că acţiunile lui Ghimpu sunt în favoarea Moscovei. „Serviciile secrete ale Rusiei, mi se pare mie, bat din palme de dimineaţă până-n seară şi se bucură de fiecare cuvânt şi gest al lui Mihai Ghimpu, deoarece ceea ce ar trebui să facă ei face pe gratis liderul Partidului Liberal. Transformând ideea unirii Moldovei cu România (împreună cu cea a integrării europene) în spectacol de bâlci, Mihai Ghimpu îndeplineşte pe nota 10, în sistemul de notare de 5 puncte, sarcina promovării intereselor ruseşti”, scrie Serghei Tcaci pe siteul ava.md.

 Nicolae Negru

 

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)