NEGRU // Quo vadis, Igor Corman?

Dl Igor Corman, actualul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, se află în faţa unei dileme grele, teribile: domnia sa are impresia că RM a ajuns, în sfârşit, la etapa când trebuie să ia o decizie – quo vadis – spre Est sau spre Vest, dar faptul că UE şi Rusia s-ar putea certa din cauza moldovenilor îl îngrijorează peste măsură, îi provoacă mustrări de conştiinţă, frământări sufleteşti insuportabile. Ca nu cumva intenţiile noastre de aderare la Uniunea Europeană să supere Rusia, dorind să împace şi lupul şi oaia, capra şi varza, dl Corman propune ca Uniunea Europeană şi Rusia „să ajungă la o înţelegere în privinţa integrării europene a RM”. „Dacă Europa şi Rusia ne vor trage fiecare spre sine, aceasta va fi rău pentru RM şi cetăţenii noştri”, a spus el pentru publicaţia „Delfi”, din Lituania (ru.delfi.lt).

Nu suntem ahtiaţi de UE

Sesizaţi ideea, stimaţi cititori? Nu suntem noi chiar aşa de ahtiaţi de UE, dar Europa ne trage spre sine, în ciuda Rusiei… Integrarea europeană înseamnă „introducerea standardelor UE, europenizarea RM”, dar, pe de altă parte, „trebuie să facem tot posibilul ca acest proces să nu vină în contradicţie cu… relaţiile noastre cu partenerii noştri estici, Rusia şi Belarus”, a declarat el. Şi dacă vine? Nu ne integrăm? „Chiar dacă simţim acum că există o oarecare competiţie între ideile integrării europene şi ale Uniunii Eurasiatice, noi am dori ca această rivalitate să nu ne aducă probleme suplimentare”, se lamenta dl Corman în faţa lituanienilor rusofoni.

În limbaj popular, povestea noastră de succes expusă de diplomaticul nostru spicher arată cam aşa: doi nobili cavaleri/cavalere, Rusia şi UE, se bat pentru inima prinţesei Moldova. Prinţesa e înclinată să-l aleagă (să o aleagă) pe UE, o atrag standardele acesteia, stilul, modul de viaţă, dar nu ar vrea să-l scape din mână nici pe războinicul (războinica) rus (ă), care este bogat (ă), dar şi violent (ă), imprevizibil (ă) la mânie. Înţelegeţi-vă voi între voi, le spune ea cochet ambilor cavaleri/cavalere, mă întristează, îmi repugnă să-l văd nefericit pe unul/una dintre voi. Deşi pare să fie o „filozofie” mai sofisticată, comparativ cu cea a „agrarienilor” despre „viţelul blând care suge de la două vaci”, esenţa nu diferă prea mult.

Super-diplomaţie

Vrem să credem că dl Corman gândeşte altfel, că acrobaţiile sale verbale sunt un tribut politeţii sale exagerate, că îl marchează profesia de diplomat pe care a practicat-o până a intra în politică. Ar fi timpul să se exprime ca un politician. De altfel, avem şi diplomaţi care se exprimă inteligibil. Aceeaşi Natalia Gherman, aflată în vizită la Moscova, a spus clar: ‘Procesul de integrare europeană este cel mai bun exemplu de modernizare şi dezvoltare pe care Republica Moldova l-a ales pentru viitorul său. Credem că integrarea europeană va aduce schimbări în toate sferele, va transforma Republica Moldova într-un stat modern şi va îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor, inclusiv a celor din regiunea transnistreană’. Nu ne trage nimeni de mână spre Europa, noi am ales această cale, supără-se Rusia oricât s-ar supăra, nu vom da înapoi din cauza supărării sale. Ceea ce face dl Corman seamănă cu încercarea mielului de a îmbuna lupul. I-ar fi de folos să citească interviul lui Mihail Saakaşvili, preşedintele Georgiei, despre efortul său de a-l îmbuna pe Putin.

Sigur, nu trebuie să zădărâm fără motiv Rusia, un dialog civilizat este obligatoriu, dar nu pe brânci. Înţelegem diplomaţie, dar nici chiar aşa. Altă dată, într-un alt interviu, pentru Radio Europa Liberă, după alegerea sa în funcţia de preşedinte al Parlamentului, dl Corman spunea că, în căutarea unei soluţii pentru conflictul transnistrean, trebuie să ţinem cont de interesul Rusiei în această regiune.

În cazul acesta, conflictul s-ar fi rezolvat în 1990, nici nu ar fi izbucnit de fapt, dacă nu schimbam alfabetul şi nu luptam pentru independenţă. Problema e că interesul nostru nu coincide cu cel al Rusiei. Iar legile naturii spun că lupul nu ţine cont de „interesele” mielului. Dacă nu vrea să arate ridicol şi să ne reprezinte în mod ridicol în faţa europenilor, a lituanienilor, în cazul dat, dl Corman ar trebui să-şi revizuiască arsenalul „diplomatic”. Unele lucruri trebuie spuse în limbaj normal, direct: integrarea europeană este opţiunea noastră, pe care nu o negociem. Înţelegem frustrările Rusiei, vom face tot posibilul pentru a întreţine bune relaţii cu această ţară, dar nu vom ceda presiunilor lui Putin. Ideea Uniunii Eurasiatice concepută de el, administrată de el, nu ne surâde, din anumite motive. Noi am fost cu Rusia, am fost siliţi să fim cu ea, starea noastră de azi, dezastrul în care ne-am pomenit, este şi o consecinţă a celor peste patruzeci de ani şi ceva de aflare sub poala Rusiei, e timpul să încercăm şi altă cale de dezvoltare, poate reuşim. Nu vom şti, dacă nu vom încerca.

Kremlinul s-a împăcat?

Pe site-ul de achiziţii publice al guvernului Rusiei (zakupki.gov.ru), a fost publicată o listă de studii comandate de administraţia preşedintelui Rusiei. Printre temele solicitate figurează „Proiectele mari de infrastructură din Lituania, Letonia şi Estonia în contextul intereselor Federaţiei Ruse” (nr. 4), „Perspectivele de dezvoltare economică a Transnistriei, în contextul aderării Republicii Moldova la acordul Zonei economice libere a Uniunii Europene, din punctul de vedere al posibilităţilor businessului rus în regiune” (nr. 5), „Posibilul efect economic în urma aderării statelor din străinătatea apropiată la Uniunea Vamală şi Spaţiul economic unic” (nr. 8), „Factorul organizaţiilor neguvernamentale, necomerciale ruse în statele Asiei Centrale (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan); probleme şi perspective” (nr. 9)…

Pe noi ne vizează nemijlocit studiile cu numărul 5 şi 8 (după cum se vede, Moscova nu are probleme cu ONG-urile sale în RM şi Ucraina). Din primul rezultă că Rusia s-ar putea să se fi împăcat cu gândul că RM va semna acordurile de asociere şi privind zona de liber schimb cu UE, şi va încerca să tragă maxim de foloase pentru afacerile ruseşti din regiunea transnistreană. Unii comentatori merg şi mai departe, deducând de aici că Kremlinul nu exclude scenariul integrării europene a RM împreună cu Transnistria.

Sigur, Moscova nu va ceda imediat. Ea va încerca să ne oprească, îşi va manifesta supărarea, amplificând, după cum se vede, dilema, confuzia dlui Corman.

Nicolae Negru

 

The following two tabs change content below.