NEGRU // PCRM, joc secund

Liderii AIE ar putea învăţa mult din greşelile lui Voronin, ei însă preferă să înveţe din greşelile proprii. Situaţia critică, impasul în care a nimerit partidul comuniştilor este consecinţa unor erori strategice, pe care le repetă astăzi Filat, Lupu şi Ghimpu. Nu mai e mult până îşi vor schimba rolurile, se pot pomeni în locul lui Voronin, dacă nu reuşesc să se înţeleagă cine să fie prim-ministru. Liderul PCRM oferă un exemplu care ilustrează ce păţeşte un şef de partid când nu procedează raţional, când îşi ascultă inima, nu capul.

Să ne amintim că el a greşit tratând cu dispreţ opoziţia după alegerile din 5 aprilie 2009, apoi a greşit şi mai mult considerând că partidul său va câştiga zdrobitor alegerile de după 7 aprilie 2009. De aceea, n-a depus suficient efort ca să obţină „votul de aur” pentru alegerea preşedintelui RM. Cea de-a treia greşeală fatală a fost desconsiderarea şi umilirea lui Marian Lupu, propunând-o în funcţia de preşedinte al RM pe Zinaida Greceanâi, deşi în campania electorală lăsase să se înţeleagă că succesorul său va fi primul. Acum Lupu şi Ghimpu, la rândul lor, cred că vor câştiga umilindu-l pe Filat.

Joaca cu focul

Şi Filat, şi Lupu, şi Ghimpu se joacă cu focul, tratând PCRM-ul ca pe o forţă marginală, periferică, încercând să o folosească în lupta „fratricidă” din cadrul AIE. Filat s-a folosit de bâta PCRM pentru a-l umili pe Plahotniuc, care, la rândul său, s-a folosit de PCRM pentru a-l umili pe Filat. Până şi „pudicul”, din punct de vedere ideologic, Mihai Ghimpu nu a rezistat tentaţiei de a-l ameninţa pe preşedintele Timofti că va recurge la ajutorul comuniştilor pentru a-l demite, dacă acesta va îndrăzni să nu-i dea ascultare.

Sigur, e logic ca Voronin să întreţină focul războiului în AIE, să profite de rivalitatea, conflictele, incompatibilităţile dintre ei, pentru a apropia ziua alegerilor anticipate. Dar jocul PCRM e unul secund. Un „megapartid”, un Goliat politic care strânge „fărâmituri” de la masa AIE este deplorabil. Oricare ar fi motivaţia, e ridicol, jenant pentru un partid de talia PCRM să participe la jocuri politice pe post de figurant sau de „berbece” de spart ziduri. Liderul PCRM ar trebui să evite să creeze impresia că este folosit de alţi lideri politici în jocul lor meschin.

Lipsa de originalitate

Apelul comuniştilor la revoluţie nu poate să nu amintească de 7 aprilie şi, astfel, să sugereze o lipsă de originalitate, un plagiat strategic, o repetare, o încercare imposibilă de a intra a doua oară în apa aceluiaşi râu. Şi atunci când nu ai siguranţa că vei fi capabil să o realizezi, ameninţarea pare falsă. Este şi ironic pentru PCRM, ca fost partid de guvernământ, să recurgă la arma pe care a blamat-o altă dată.

Comuniştii îşi trădează astfel impasul strategic în care se află: ei vor alegeri anticipate, căci doi ani până la alegerile ordinare e prea mult, s-ar putea ca partidul să nu reziste până atunci, dar violenţa e singura lor armă pe care o au la dispoziţie. Pe lângă faptul că e riscantă, că nu ia întotdeauna foc, această armă poate avea un efect contrariu, de speriere şi solidarizare a AIE.

Contribuţia PCRM

Petru Bogatu a scris primul că, „forţând nota” , strângându-i la perete pe democraţi, Voronin pregăteşte instalarea AIE-3. Zilele trecute, ideea a fost preluată de Dodon, în comentariul său pe marginea protestelor violente ale comuniştilor din faţa reşedinţei de stat. Liderul PSRM însă crede că Mark Tkaciuk este cel care contribuie la refacerea AIE, alegând în mod conştient o tactică greşită, pentru a contribui la refacerea AIE, „jucându-l” pe Voronin. ,Este însă liderul PCRM atât de naiv, inocent din punct de vedere politic? Nu. Doar se află în impas, în criză strategică.

Cel puţin, deocamdată, acţiunile comuniştilor nu par să-şi aibă efectul de duş rece asupra capetelor înfierbântate din Alianţă. Dar lucrurile se pot schimba, dacă PCRM va depăşi anumite limite şi va fi nevoie de intervenţia poliţiei. În mod paradoxal, simpatizanţii Alianţei ar trebui să sprijine protestele comuniştilor, pentru a-i determina pe Filat, Lupu şi Ghimpu să negocieze mai repede.

Un alt indiciu

Un alt indiciu că PCRM se pregăteşte de alegeri anticipate este noua – a câta oare? – schimbare de macaz a lui Voronin în chestiunea orientării geopolitice a RM, pe care preferă să o vadă din nou „în familia popoarelor europene”, după cum a declarat el la un post de televiziune.

Acest viraj brusc a provocat un (fals) şoc în rândul partenerilor social-democraţi care sperau să-i folosească şi ei pe comunişti în lupta pentru cauza Uniunii Eurasiatice. Liderul PSDM i-a cerut, printr-o scrisoare deschisă, explicaţii liderului PCRM, nevenindu-i să creadă că a fost „trădat” de liderul capitalist al proletariatului moldovean.

Însă acesta îşi are socoteala lui. El trimite astfel un mesaj Occidentului că nu trebuie să se teamă de comunişti, că alegerile anticipate şi eventuala revenire a PCRM la putere nu va duce la schimbarea cursului politicii externe a RM. Numai că puţine şanse sunt ca Washingtonul şi Bruxelles-ul să-l mai creadă o dată pe Voronin.

Din aceeaşi cauză, lipsa de statornicie, nici Moscova nu manifestă simpatie faţă de el (chiar dacă nu se va da în lături să-l folosească împotriva Alianţei, pentru a putea întoarce RM cu faţa spre Est). Un lider care nu este crezut este un lider mort. Pierderea credibilităţii – încă o greşeală pe care riscă să o comită, după Voronin, liderii fostei AIE.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.