NEGRU // O „glumă” în stilul lui Putin

Rogozin schimbă macazul. După spusele ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, vicepremierul rus a transmis moldovenilor că a fost înțeles greșit de jurnaliști, el nu ne-ar fi amenințat că vom îngheța la iarnă. Și nici interzicerea accesului vinurilor moldovenești pe piața rusă nu e ceea ce ne pare nouă. „Partea rusă a avut un mesaj foarte clar, să uităm de cuvântul embargo. Pot să citez mesajul lui Rogozin: Prieteni, uitaţi cuvântul embargo. Sunt unele probleme de ordin tehnic, care în câteva săptămâni s-ar putea să fie rezolvate…” S-ar putea… Dar s-ar putea să nu fie.

Embargo sau probleme tehnice?

Dacă nu era embargo, ci doar „probleme tehnice”, Moscova nu interzicea importul tuturor vinurilor moldovenești, ci numai a vinurilor produse de companiile care nu respectă standardele de calitate. Până și Vladimir Voronin, liderul comuniștilor moldoveni, care nu îndrăznește să critice Rusia, s-a mirat de faptul că interdicția s-a pus și pe vinurile unor companii renumite. După cum observă analistul Valeriu Vasilică, Moscova însăși a alcătuit lista companiilor moldovenești care pot exporta vinuri pe piața rusă. Majoritatea acestora aparțin unor proprietari ruși. „Trebuie să înţelegem că mulţi ani în urmă ei au achiziţionat special aceste fabrici ca R. Moldova să producă vin de proastă calitate?” – se întreabă, logic, Vasilică.

Cu alte cuvinte, nu cumva acești proprietari participă în mod conștient la diversiunea Rusiei împotriva RM? Nu cumva ei oferă în mod benevol pretexte Moscovei pentru a lovi în autoritățile moldovenești, ca să le determine să adere la proiectul geopolitic al lui Putin de refacere a URSS? Și dacă Rusia învinovățește statul nostru pentru faptul că niște companii rusești din RM produc vin periculos pentru sănătate, nu ar trebui să naționalizeze statul aceste companii (întrebarea ne aparține) și să oprească pătrunderea capitalului rusesc pe piața moldovenească, inclusiv concesionarea Aeroportului Chișinău? „Vă pare o absurditate? Da, e absurditate, dar nu mai mare decât aceea că tot vinul moldovenesc este rău şi că doar Rusia este în stare să-l consume, iar odată cu semnarea documentelor de asociere la UE, vinurile moldoveneşti, toate, ”vor fi vărsate în şanţ”, după cum prognozează liderul rus”, scrie Valeriu Vasilică.

Stilul Moscovei

De ce a schimbat Moscova, în persoana lui Rogozin, macazul? Acesta este stilul ei: să lovească cu brutalitate, cinic, perfid, sub coaste, apoi să spună cu fățărnicie că ni s-a părut, că a fost înțeleasă greșit, că, de fapt, ne dorește doar binele. Comparându-și proiectul eurasiatic cu cel european, Rusia vrea să pară civilizată, pragmatică, morală. Ceea ce nu înseamnă că nu va lovi, perfid, din nou, în alt loc. După vinuri, ea începe să blocheze intrarea fructelor. Conform unor date, s-a declanșat și hărțuirea, expulzarea muncitorilor moldoveni.

Rogozin se crede, probabil, foarte „șmecher”, perspicace. Și Putin la fel. Președintele „Marii Rusii” vorbește cu condescendență, jucăuș despre RM, operează cu cifre false în privința exportului moldovenesc (e grăitor faptul că presa rusă le va omite din relatările sale). „Unde îşi vinde vinul (R.) Moldova? Poate în Franța? Nu. Francezii, probabil, nu vor permite să se vândă pe teritoriul lor nici o sticlă de vin moldovenesc. Nici în Italia nu-i posibil acest lucru. Vă spun eu, așa este, sută la sută. Fermierii de acolo vor răsturna toate cutiile, le vor sparge și le vor arunca în șanț”, a declarat Vladimir Putin, vorbind în cadrul Clubului Internațional „Valdai”, afirmând că doar din rațiuni pragmatice insistă ca Ucraina și RM să adere la proiectul său. El ne vrea binele, în pofida dorinței noastre. „Nu mai vreau să-mi faceți bine!” – striga un personaj dintr-o piesă de-a lui Gheorghe Malarciuc, jucată prin anii ’60. Nu ne mai faceți atâta „bine”, gaspadin Putin! Lasați-ne să ne descurcăm de sine stătător. De ce atâta „altruism” din partea voastră?

O nouă etapă

Decizia de miercuri a Comisiei Europene de a permite accesul nelimitat și fără taxe pentru vinurile moldovenești pe piața UE demonstrează că Bruxelles ia în serios amenințările Moscovei la adresa RM. E similară cu decizia de a pune în aplicare, imediat după semnarea la Vilnius, a acordului privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Ucraina, pentru a proteja vecina noastră de est de diversiunile economice al Rusiei. De altfel, mișcarea cu vinurile moldovenești a fost făcută după consultarea statelor membre ale UE, inclusiv Franța și Italia, despre care crede Putin că vor vărsa vinurile noastre în șanț. Mai rămâne ca decizia în cauză să fie aprobată de Parlamentul European și Consiliul European, ceea ce, conform lui Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, va mai lua câteva luni, dar nu mai există dubii că UE nu va sta să urmărească impasibilă cum se răfuiește Rusia cu statele care își aleg propria cale de dezvoltare. Uniunea Europeană sare hotărâtă în apărarea lor și, astfel, confruntarea pentru statele „Parteneriatului Estic” intră într-o nouă etapă. „Din punct de vedere politic, UE — și, în numele Uniunii, Comisia — s-au angajat să ia toate măsurile care-i sunt la dispoziție pentru a da un semnal clar că apreciază apropierea R. Moldova de UE și că susține acest proces”, a precizat Dacian Cioloș pentru Radio Europa Liberă.

O piață mai mare

Comisia Europeană le oferă vinificatorilor moldoveni o piață de 500 milioane de oameni. E adevărat, este vorba despre o piață mult mai pretențioasă decât cea rusă. Acum trebuie să ne întrebăm dacă vor dori companiile rusești din RM să exporte vin pe piața europeană? Căci, conform unor informații strecurate în presă, nici măcar cotele modeste stabilite anterior pentru vinurile moldovenești nu erau acoperite în întregime.

Nu, nu! Am fost înțeles greșit, dacă credeți că chem să începem expulzarea investitorilor ruși pentru sabotarea cursului european al RM. A fost o „glumă”, la urma urmei. În stilul lui Rogozin sau Putin, dacă vreți. Deși le-am putea reproșa unora dintre vinificatori că nu au depus efortul necesar pentru a face vin de calitate și, prin urmare, au adus prejudicii economice și politice statului nostru, ar fi o nedreptate, o sălbăticie să-i judecăm „la pachet”, chiar dacă am invoca interesul RM, după cum pretinde Putin că apără interesul Rusiei, bătându-și joc de vinificatorii moldoveni „la pachet”, de poporul RM în întregime. Ar fi o „glumă” sinistră…

Nicolae Negru

 

The following two tabs change content below.