NEGRU // „Nu tăiaţi!”

(Ghimpu dezlănţuit, Filat încolţit, Plahotniuc satisfăcut)

Evenimentele încep să se precipite, vin în avalanşă, depăşind capacitatea noastră de asimilare. Ne aflăm în vârtejul unui război politic de o înverşunare şi proporţii nemaivăzute până acum pe scena noastră politică. Ura, setea de răzbunare par să înăbuşe orice zvâcnire de bun-simţ, orice îndemn la raţiune, elementara logică a celor care ne conduc. Semnele orbirii, ale psihozei, nebuniei, şi-au pus amprenta pe acţiunile ambelor tabere, dar şi pe mass-media. Strigând că va apăra Alianţa de „mâna Moscovei”, Ghimpu cere demisia premierului, în baza unor interceptări a căror valabilitate mai urmează a fi probată, de parcă nu ar şti, ca „jurist principal” al RM, că aceasta înseamnă demisia guvernului, cu consecinţe imprevizibile, dorite de adversarii integrării europene, iar Filat, la rândul său, tot sub lozinca însănătoşirii AIE, fluturând steagul statului de drept, îşi cheamă simpatizanţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, de parcă nu ar înţelege că, pornind să-şi apere miniştrii cu ajutorul mulţimii din piaţă, deschide o cutie a Pandorei. Sminteala, contagioasă, câştigă teren. Parcă grăbindu-se să contribuie cu modestele mijloace la un început de război civil, o publicaţie on-line anunţa că „soţia şi fiul unui membru PD” au fost ucişi într-un sat de lângă Chişinău. E o joacă riscantă cu focul, stimaţi colegi!

Diacov şi CNA

În alte condiţii, ar trebui să salutăm şi să încurajăm acţiunile Centrului Naţional Anticorupţie împotriva miniştrilor, a funcţionarilor corupţi. Dar sincronizarea perfectă a acestora cu demiterea lui Plahotniuc, o singură culoare politică a celor urmăriţi sunt date prea evidente, prea sfidătoare, ca să le putem ignora. Obiectivitatea CNA este pusă la îndoială chiar de preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. „Eu sper că o parte din acţiunile la care noi am fost martori este legată de lupta cu corupţia. Nu pot să neg că lasă şi o impresie amară de campanie. N-aş vrea ca să fie aşa…”, a declarat el pentru Radio Europa Liberă. Diacov consideră că numele unui ministru PD, pomenit de CNA printre cele care ar fi corupte, este folosit cu scopul de a înşela opinia publică. „Chiar faptul că au apărut miniştri de la două partide şi de la PD, pentru a demonstra că uite, hai că noi luptăm şi cu ai noştri, eu ştiam mai înainte că existau şi vreo doi miniştri PL în această listă a domnului Zubco, nu ştiu mai sunt, nu mai sunt, eu regret că se întâmplă chestia aceasta”, a subliniat fondatorul PD. Îndoielile care existau în privinţa influenţei lui Plahotniuc asupra unor instituţii de drept, în privinţa rolului său nociv, de „caracatiţă” în politică, sunt spulberate de comportamentul CNA.

Poziţia lui Filat, mai şubredă

Totuşi, în lupta dintre „doi Vlazi”, din punctul de vedere al percepţiei alegătorului, poziţia lui Vlad Filat s-a şubrezit, în ultima vreme, mai cu seamă după publicarea interceptărilor câtorva convorbiri telefonice. Legale sau ilegale, acestea pot influenţa în mod direct opinia publică, în timp ce acuzaţiile lui Filat la adresa lui Plahotniuc nu sunt însoţite, după cum ne-am aşteptat, de acţiuni în justiţie, de documente probatoare, cetăţeanul fiind lăsat să tragă el însuşi concluziile, să facă el însuşi deducţiile de rigoare din multitudinea de materiale publicate de presă, care, iarăşi, de multe ori, nu conţin dovezi.

Ne-am întrebat de la bun început, dacă liderul PLDM acţionează în baza unei strategii bine gândite sau e vorba despre un demers născut din impulsul unui moment de succes, legat de demiterea lui Zubco. Ne-am exprimat temerea de a-l vedea cuprins de o euforie nejustificată, de febra improvizaţiei, chiar dacă Themis, zeiţa dreptăţii, e mai mult de partea sa.

Acum se vede că premierul nu mai controlează situaţia, că se simte încolţit şi acţionează sub imperiul emoţiilor. Veriga slabă a apărării sale este insuficienta rigurozitate în alegerea cadrelor. Orice s-ar spune, 40 de mii de dolari găsiţi în biroul unui funcţionar din cancelaria Guvernului nu îi vor convinge pe cetăţeni că şeful guvernului luptă împotriva corupţiei. Iar preocuparea bolnavă a principalului agent fiscal pentru maşini hiperluxoase nu ne dau siguranţa că acesta este fixat doar pe umplerea buzunarelor statului. Premierul trebuie să recunoască faptul că există funcţionari „cu pufuşor pe botişor”, după care „plânge puşcăria”. Aceştia trebuie lăsaţi pe mâna justiţiei. Doar nu toţi judecătorii sunt controlaţi de Plahotniuc, chiar şi pe timpul comuniştilor unii dintre ei îşi făceau onest datoria. În caz contrar, premierul riscă să fie considerat un protector al corupţilor. El ar putea să înveţe de la Lupu, care în aparenţă s-a împăcat cu demiterea lui Plahotniuc, tactica replierii. Nu a fost clar de ce PLDM a amânat atât de mult negocierile.

AIE, la cota zero

În mod paradoxal, în timp ce din tabăra PD, se auzeau apeluri pacificatoare (până joi), chemări la dialog, în tabăra PL se băteau tobele şi răsunau strigăte de război. Dl Ghimpu în loc să se calmeze, părea să se dezlănţuie din ce în ce mai mult, el nu are dubii în privinţa lui Filat, i-a şi anunţat verdictul, deşi, ca jurist, ar trebui să manifeste mai multă consideraţie faţă de legi decât muritorii de rând. Miercuri, premierul a refuzat să pună pe ordinea de zi a şedinţei guvernului propunerea de a-l numi pe reprezentantul PL Ion Ciobanu director al agenţiei „Moldsilva”. E adevărat, gestul pare o fanfaronadă, dar şi reacţia lui Ghimpu, care a cerut imediat „demisia iminentă” a premierului, a uimit, depăşind limitele rezonabilului. Voronin îşi freca mâinile de bucurie. Joi dimineaţă, în faţa jurnaliştilor a ieşit Lupu şi, invocând refuzul lui Filat de a comunica, a repetat cuvintele lui Ghimpu că Filat trebuie să demisioneze şi AIE trebuie să o ia de la zero. Astfel se descoperă dintr-o dată adevăratul sens al declaraţiei liderului PL din ziua precedentă. Se ajunge la condiţia pusă de Plahotniuc în ziua demiterii: ca Filat să demisioneze împreună cu dânsul.

O greşeală fatală

Evident, demisia lui Filat ar fi o greşeală fatală, căci formarea unei noi majorităţi ar fi imposibilă în asemenea condiţii, iar alegerile anticipate ar fi de neocolit, spre bucuria ştim noi cui. Lupu şi Ghimpu fac jocul Moscovei, pe care i-l atribuie liderului PLDM. Dacă vor vota demiterea guvernului, vor plăti pentru consecinţe. Acum, Ghimpu trebuie să demonstreze că nu se află în buzunarul lui Plahotniuc, că este un jucător politic independent. Solidaritatea cu PD îl compromite. Aşteptăm şi reacţia lui Chirtoacă, Hadârcă, Munteanu, Guţu, Popa ş.a.

Al cui e copilul?

Cu acest prilej, ar fi cazul să ne reamintim o parabolă biblică despre judecata regelui Solomon. Într-o zi au venit la el două femei, care se certau şi cereau să li se facă dreptate. Ele locuiau într-o casă şi născuseră ambele câte un copil. Într-o noapte, unul dintre copii a murit, şi mama lui l-a schimbat cu copilul celeilalte femei. Dimineaţa, aceasta îşi dădu seama că pruncul mort nu este al ei. În faţa lui Solomon, fiecare dintre ele pretindea că este mama copilului viu. Regele le ascultă pe ambele şi porunci: „Aduceţi-mi o sabie. Tăiaţi în două copilul cel viu şi daţi o jumătate uneia şi o jumătate celeilalte”. Atunci una dintre femei a spus: „Să nu fie nici al meu, nici al tău, tăiaţi-l!”, iar cealaltă a strigat: „Ah, domnul meu, dă-i mai bine ei copilul, nu-l omorî!”. Aşa a descoperit Solomon care este mama cea adevărată şi care este falsă.

Vom vedea în zilele ce vor urma cine dintre liderii AIE va striga: „Nu tăiaţi!”.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.