NEGRU // Noua conjunctură politică la Chişinău

O nouă conjunctură politică se prefigurează la Chişinău. Agresivitatea şi inflexibilitatea PL în raport cu PLDM conferă greutate suplimentară deputaţilor neafiliaţi, conduşi de Dodon şi Mişin. Rolul lor în criza politică de azi creşte subit, din actori marginali ei se transformă în actori de prim-plan, deoarece, ca număr, pot asigura formarea unei noi majorităţi parlamentare fără deputaţii PL.

Preferinţa pentru neafiliaţi

E clar că, dacă va fi forţat să formeze un guvern „tehnocrat”, PLDM va prefera să-l formeze cu deputaţii neafiliaţi, decât cu PL. Căci, s-a mai spus, în situaţia actuală, acceptarea condiţiilor lui Ghimpu – ca Filat să nu ocupe nici un post înalt în RM, ar însemna pentru liderul PLDM acceptarea acuzaţiilor de corupţie, abuz de putere şi trafic de influenţă venite din partea liderului PL. În ultimă instanţă, cedarea în faţa lui Ghimpu ar fi o sinucidere politică pentru Filat şi partidul său. Deputaţii neafiliaţi nu îi aduc asemenea învinuiri.

Teoretic, dacă face acest pas Filat, demonstrând că nu se ţine de scaunul de prim-ministru, PLDM are de pierdut poziţional, căci neafiliaţii sunt mai apropiaţi, din punct de vedere ideologic, de PD. Se vorbeşte chiar că cei mai mulţi dintre ei s-ar afla în solda lui Plahotniuc. Totuşi astăzi Ghimpu le poate părea liberal-democraţilor mai periculos, un huligan politic dezlănţuit, iraţional.

Un guvern „tehnocrat”

Între timp, Dodon a confirmat că grupul său, care nu doreşte în mod firesc alegeri anticipate, este implicat în negocieri de constituire a unei noi majorităţi parlamentare, fiind dispus să voteze un guvern „tehnocrat”. Şi e de înţeles din punct de vedere electoral. Dl Mişin, liderul unui alt grup, nu exclude că-l va vota în funcţia de prim-ministru pe acelaşi Vlad Filat, cu condiţia că guvernul va avea o nouă componenţă. Ceea ce iarăşi e un mod de a se justifica în faţa simpatizanţilor, puţini câţi sunt. Cu siguranţă, perspectiva alegerilor anticipate îi determină pe Dodon şi Mişin să fie mai flexibili.

Deşi reprezentanţii PLDM şi PD neagă formarea unei majorităţi parlamentare cu deputaţii neafiliaţi, deşi însuşi Filat a declarat că nu vede o altă alianţă decât AIE-3, e greu de crezut că ei vor merge la alegeri anticipate de dragul PL. Asta dacă Ghimpu îl atacă pe Filat pe cont propriu, şi nu vociferează intenţiile lui Plahotniuc.

Mai buni la criticat?

Unii comentatori politici consideră că trecerea în opoziţie i-ar avantaja pe liberali, care sunt mult mai buni la criticat decât la guvernat, că astfel ei s-ar pregăti mai bine pe parcursul următorilor doi ani de alegerile parlamentare, având şanse să atragă o parte din electoratul PLDM. Este un punct de vedere superficial. Ieşirea de la guvernare îi poate fi fatală PL, căci va fi considerată o trădare a cursului proeuropean în folosul Rusiei, dacă nu o expresie a orgoliului disproporţionat, a voluntarismului, a anchilozării totale a liderului liberal. Oricum, deputaţii liberali vor fi nevoiţi să voteze proiectele proeuropene ale noului guvern, neaflându-se la guvernare. Altfel va avea de suferit cursul proeuropean, la care nu sunt ataşaţi deputaţii neafiliaţi.

Un semnal bun

Faptul că dl Ghimpu a amuţit, în sfârşit, este un semnal bun. El urmează să ia o decizie crucială pentru partidul său: fie îşi temperează pretenţiile faţă de Filat şi participă la guvernare, fie îşi continuă jocul dement şi se pomeneşte în opoziţie. Asupra PL se fac presiuni şi din partea Occidentului. Chiar dacă mesajele venite dinspre Bruxelles nu sunt directe, dl Ghimpu nu poate să nu înţeleagă că ignorarea acestora nu este în avantajul său şi nici al PL.

Tăcerea PD

PD păstrează de mult timp o tăcere semnificativă în ce priveşte viitorul prim-ministru. Nu este exclus că astfel Plahotniuc se distanţează de Ghimpu, care, uneori, luat de valul justiţiar, îi face deservicii imense. Un exemplu este remarca liderului PL că Plahotniuc ar deţine compania „Metalferos”, al cărei nume a fost pomenit de presă în legătură cu scheme de evaziuni fiscale în proporţii de sute de milioane de lei. Nu poate fi trecută cu vederea şi gafa lui Lupu, care a declarat că PD ar fi acceptat să-l voteze din nou pe Vlad Filat în funcţia de prim-ministru, dacă acesta ar fi demisionat benevol, aşa cum îi ceruse Lupu înainte de moţiunea de cenzură. Spre deosebire de Ghimpu, liderii PD nu pot să nu înţeleagă că marginalizarea lui Filat este riscantă, căci duce direct spre alegeri anticipate, care le pot fi fatale.

„Triumful” lui Lupu

În altă ordine de idei, este ciudat triumful lui Marian Lupu şi al lui Mihai Ghimpu în legătură cu ştirile că RM ar putea să nu reuşească să semneze, în noiembrie, la Vilnius, în cadrul summitului Parteneriatului Estic, acordul de asociere cu UE. Lor le face, se vede, plăcere să prezinte aceasta ca un eşec al guvernului, al lui Filat personal. De parcă nu ar avea nicio atribuţie la modul de funcţionare a acestui guvern. Nici chiar declaraţiile reprezentanţilor UE că guvernul a lucrat bine şi a obţinut succese incontestabile pe această direcţie, nu îi fac să-şi ascundă bucuria răutăcioasă, nu le temperează zelul autodemolator. Autodemolator, căci cetăţenii RM ar putea să gândească altfel, ar putea să nu fi uitat chiar atât de repede cum dnii Lupu şi Ghimpu pretindeau că le aparţine şi lor succesul în realizarea condiţiilor stabilite de UE. Acum, când a venit vorba despre o relativă abatere de la planurile anterioare, despre un relativ insucces, ei arată repede cu degetul spre Filat.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.