NEGRU // Moscova-lingvistă

Moscova moare de grija „limbii moldoveneşti”. Nici măcar în weekend nu îşi poate lua o pauză. Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a difuzat sâmbăta trecută un comentariu pe marginea unei iniţiative legislative a deputaţilor liberali, care, din punctul de vedere al MID, urmăreşte „înlocuirea limbii moldoveneşti cu limba română în calitate de limbă de stat şi strâmtorarea drepturilor lingvistice ale minorităţilor naţionale, inclusiv a celei rusofone…”

Subita băgare a nasului imperial în oala parlamentară a RM, când nici măcar nu e clar dacă proiectul respectiv va ajunge să fie inclus pe ordinea de zi a Legislativului, este un act nu tocmai obişnuit, nu tocmai raţional. De ce atâta risipă de energie? N-au funcţionarii MID-ului de lucru? Au de gând să „monitorizeze” activitatea fiecărui deputat?

Mesajele pe care Moscova le „strecoară” sub pretextul apărării „drepturilor lingvistice” ale minorităţilor sunt pur şi simplu impertinente. Primul: ea nu renunţă la minciuna lingvisticii sovietice moldoveneşti şi consideră în continuare că „limba moldovenească” şi „limba română” sunt limbi diferite. Al doilea: că autorii proiectului de lege respectiv sunt nişte agenţi străini, „tind să se conformeze unor directive dictate din exterior”. Ca o lingvistă naivă, Moscova nu se lasă convinsă de unitatea limbii vorbite pe ambele maluri ale Prutului, şi îşi mai asumă benevol rolul de paznic la bostănăria moldovenismului, decretând că românismul în RM nu este decât o diversiune din afară, şi nu un sinonim, o trăsătură naturală, firească a moldovenilor.

Deşi acestea nu sunt mesaje noi, nou este contextul geopolitic de azi. Declaraţia MID trebuie citită având în minte încercarea de re-sovietizare a spaţiului sovietic sub denumirea „Uniunea Eurasiatică”, despre care a vorbit Hillary Clinton la Dublin, dar şi ticul lui Putin, reflexul kaghebist de a acuza „forţele externe” pentru problemele interne. Sub pretextul că sunt finanţate din exterior, preşedintele rus sugrumă mişcarea protestatară, ONG-urile care apără drepturile omului în Rusia. Acum el se angajează în mod logic să protejeze „vecinătatea imediată” de influenţa şi acţiunile diversioniste ale „agenţilor” occidentali.

Astfel Rusia îşi re-marchează teritoriul, pe care îl consideră parte a „lumii ruse”, a „Rusiei istorice”. Cu câteva zile mai înainte, MID-ul îl admonestase pe ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, pentru mesajul său cu ocazia a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-România, un act salvator pentru fiinţa naţională a basarabenilor, fără de care ar fi fost imposibilă mişcarea din anii 1987-1991 şi independenţa RM. Fireşte, Unirea din 1918 le-a stat mereu în gât imperialiştilor ruşi, de aceea, prinzând la putere, ei se apucă să ne dicteze din nou cum să ne numim limba şi cum să ne privim trecutul, pentru a ne putea modela viitorul după bunul lor plac.

Fiindcă veni vorba, să fie întâmplătoare sincronizarea răzgândirii liderului PD, Marian Lupu, cu demersurile revanşarde ale Moscovei, cu apariţia unei puzderii de grupuleţe „patriotice”, „promoldoveneşti”, finanţate din surse obscure, dar care se bucură de atenţia Ambasadei Ruse? Vom trăi şi vom vedea.

Moscova ştie prea bine că românismul nu este o „floare exotică” pe solul RM. E o plantă autohtonă, cu rădăcini adânci, care nu a putut fi stârpită pe parcursul celor 45 de ani de ocupaţie sovietică. Pentru românism, pentru antiimperialism a fost trimis Gheorghe David la casa de nebuni (vezi articolul David împotriva URSS, din această pagină) Sutele de mii de semnături strânse în favoarea revenirii la alfabetul latin sunt o dovadă că românismul a supravieţuit „internaţionalismului proletar”, menit să camufleze, ca o frunză de smochin, deznaţionalizarea şi rusificarea moldovenilor. Românismul semnifică eşecul imperialismului rus. Pe lângă faptul că astfel îşi anunţă pretenţiile asupra RM, noua cruciadă împotriva românismului are şi un obiectiv destabilizator, provocator, care să împiedice coagularea societăţii şi statului moldovenesc, ca, la momentul potrivit, să poată interveni cu alte mijloace, inclusiv militare, ca în Georgia. Pentru aceasta are nevoie nu numai de falşii „Patrioţi ai Moldovei” şi de trupele sale în Transnistria.

Nicolae Negru

 

 

 

The following two tabs change content below.