NEGRU // Momentul adevărului

A venit momentul adevărului. Desemnarea lui Vlad Filat drept candidat la funcţia de prim-ministru creează o nouă situaţie pe scena politică. DA, chiar cu anumite condiţii, înseamnă prelungirea „vieţii” AIE, NU, oricâte explicaţii s-ar ataşa la refuz, înseamnă declanşarea alegerilor anticipate, cu toate consecinţele ce decurg de aici. E ca în relaţia dintre două persoane, de până şi după cererea în căsătorie. Nu te mai poţi eschiva, nu mai poţi mima nişte sentimente, trebuie să iei o decizie. În timp ce Lupu pare să încline spre prima variantă de răspuns, Ghimpu a declarat tranşant că nu îl va accepta pe Filat prim-ministru. Problema e că nu putem fi siguri de sinceritatea nici unuia dintre ei.

Dificultatea lui Filat

PLDM consideră nejustificată demisia guvernului şi nu are de gând să propună altă candidatură în locul lui Vlad Filat. Deşi recunosc (unii) că actul de denunţare a acordului AIE în ziua de 13 februarie a fost o greşeală, peledemiştii consideră că reacţia PD şi PL a fost disproporţionată, determinată nu atât de actul în sine, de efectul său legal, care era nul, cât de resentimentele acumulate, de setea de răzbunare, după demiterea lui Vlad Plahotniuc din postul de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Pe de altă parte, pretextând negocierile, Filat a evitat acest subiect jenant pentru el, dar nu îl va putea evita la nesfârşit. Trebuie să recunoaştem că, vorbind despre „sistemul criminal construit de unii”, avându-l în vedere pe Plahotniuc, Filat nu a prezentat probele, detaliile necesare. E de presupus că finanţatorul PD va încerca într-un fel sau altul să obţină „reabilitarea” şi lucrul acesta îl va pune în mare dificultate pe liderul PLDM. Va fi şi pentru el un moment al adevărului. Credem că la cauza lui Plahotniuc se referea şi dl Lupu când cerea garanţii că actul din 13 februarie nu se va repeta.

Acuzaţiile false

Însă PLDM are dreptate când spune că acuzaţiile de distrugere a Alianţei la adresa lui Filat sunt false. Filat nu a desfiinţat majoritatea parlamentară, ci, dimpotrivă, se declara „atașat în continuare Programului de guvernare” şi nu îşi retrăgea susținerea politică a Guvernului AIE, adresându-se partenerilor „să păstreze majoritatea parlamentară pro europeană din actualul Parlament și să contribuie prin reformarea AIE la ridicarea eficienței actului de guvernare în RM”. Mai mult, Filat le cerea partidelor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană „să-şi reconfirme votul de încredere pentru Guvern şi pentru programul său de activitate!”. „Dacă cuiva îi încurcă acest Guvern şi personal premierul Vlad Filat, să iasă şi să o spună deschis ori să înceteze aceste atacuri care afectează interesele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor”, îndemna el. Cu alte cuvinte, era vorba despre o ieşire simbolică şi nu reală din acordul AIE. Pentru a fi înţeleasă, dar nu justificată, această decizie foarte riscantă trebuie privită în contextul scandalului izbucnit după tăinuirea omorului din Pădurea Domnească, al comportamentului neadecvat al procurorului general şi al poziţiei compromiţătoare, în prima fază, a liderilor PD şi PL, a acţiunilor CNA împotriva miniştrilor PLDM. Filat a fost luat de valul emoţiilor şi a pierdut simţul realităţii. El şi-a venit repede în fire, dar partenerii nu l-au iertat.

Ghimpu cu „canistra”

În loc să încerce să aplaneze conflictul, să stingă focul în casa AIE, liderul PL a profitat de greşeala liderului PLDM şi a venit cu propria „canistră” de pretenţii la adresa lui Filat. Deşi cei doi Vlazi nu se mai atacă unul pe altul, Ghimpu tot continuă să toarne gaz peste cărbunii încinşi, dorind să-l marginalizeze pe Filat, părând obsedat de persoana acestuia, considerându-l întruchiparea răului. Rezistenţa PLDM îl supără, îl înfurie, el înverşunându-se să-şi impună propriile percepţii, umori, ca adevăr în ultima instanţă. Egoul său nu a rezistat, se vede, încercărilor de după 2009. Fiind, până în 2007, un lider de partid de mâna a treia, care nu obţinea mai mult de 1% la alegerile parlamentare, intrat în parlament pe umerii nepotului său, devenit în urma unei conjuncturi ciudate spicher şi preşedinte interimar al RM, simţul măsurii o fi cedat în faţa orgoliului hipertrofiat. Egouri supradimensionate ascund sub cămaşă şi Filat, şi Lupu, dar liderul PL nu mai ascunde nimic, îşi descheie toţi nasturii. El acuză, pronunţă verdicte, şi pretinde ascultare. El atacă jurnaliştii care nu îl laudă, îi ameninţă cu introducerea pedepsei penale. Frizând paranoia, el declară că Filat a ales în mod intenţionat data de 13 februarie pentru a denunţa acordul AIE, căci pe 13 iunie 1941 au avut loc primele deportări ale basarabenilor, iar pe 13 octombrie a murit Gheorghe Ghimpu. Mai mult, liderul liberalilor ameninţa să vină cu „dovezi”, dar nu a mai venit.

Judecata alegătorilor

Nu se ştie în ce măsură, ceilalţi lideri şi deputaţi liberali – Ion Hadârcă, Anatol Şalaru, Boris Vieru, Valeriu Munteanu, Corina Fusu ş.a. – acceptă asemenea „argumente”, care duc, cu siguranţă, spre dezastru, nu numai partidul, ci şi RM. Apucăturile de „judecător suprem” ale lui Ghimpu nu-i alarmează? Nu-şi dau seama că o asemenea abordare, nerespectul prezumţiei nevinovăţiei, îi face vulnerabili şi pe miniştrii PL, şi pe dl Ghimpu în persoană? Dacă Filat este „contrabandist” în virtutea faptului că există contrabandă, Ghimpu poate fi acuzat de delapidare de fonduri rutiere, pentru că drumurile reparate astă-vară sunt pline de gropi peste iarnă. „Logica” liderului PL: facem alianţă cu PLDM, dar nu acceptăm liderul PLDM şi batem în el, este greu de înţeles.

Ghimpu nu poate anula voturile obţinute de PLDM, în frunte cu Vlad Filat, în alegeri. Pentru liderul liberal-democraţilor rămânerea în post este o chestiune „de viaţă şi moarte” politică, de „reabilitare”. El poate fi înţeles. Şi dacă deputaţii PL se vor lăsa purtaţi de valul obsesiilor, deputaţii PLDM vor fi îndreptăţiţi să respingă „judecata” liderului PL şi să ceară judecata alegătorilor. Şi cum va proceda dl Ghimpu dacă după alegerile parlamentare anticipate, PLDM va obţine acelaşi scor? Va refuza să negocieze, se va alia cu PCRM? Un politician adevărat, lucid, responsabil nu arde toate punţile. Să sperăm că deputaţii PL vor înţelege că poziţia intransigentă, agresivă a liderului lor este stupidă, absurdă. Alegătorii vor decide cine a avut dreptate, cine a declanşat alegerile cu adevărat, oricât i-ar învinui liberalii pe Filat şi Timofti,

Există, de fapt, două căi de a evita alegerile anticipate: să se admită că guvernul Filat a fost demis pe nedrept sau să se pretindă că noul guvern Filat va fi alt guvern. Nu e simplă, dar nici imposibilă, nici o cale, nici alta. Se cere doar un pic de luciditate şi responsabilitate. Adică ceea ce le-a lipsit liderilor AIE până acum.

Nicolae Negru 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)