NEGRU // În apărarea procurorului Valeriu Zubco

Sincer vorbind, am fost şi eu iniţial revoltat de comportamentul procurorului general Valeriu Zubco în cazul lui Sorin Paciu, omorât la vânătoare. Şi cum să nu fii revoltat de faptul că înaltul procuror a tăinuit o crimă, că s-a comportat ca şi cum procurorii ar fi deasupra legii. Dacă se ascunde, dacă nu iese în faţă să ne spună ce s-a întâmplat cu adevărat la acea vânătoare fatidică din 23 decembrie 2012, de ce se supără că cineva crede că lui îi aparţine glontele care l-a răpus pe Sorin? A ricoşat acel glonte? În pădure? Nimerind într-un ciot?

Suspecta tovărăşie

Şi cum să nu te simţi umilit de amploarea halucinantă, „regală”, după cum s-a exprimat Vitalie Ciobanu, a vânătorii într-o Moldovă a „drumurilor desfundate și a satelor părăginite”, cum să nu te nedumerească suspecta tovărăşie cinegetică a procurorilor cu judecătorii şi cu oamenii de afaceri?

Demisia lui… Recean

Solicitat de reporterul Jurnal TV, a doua zi de Crăciun pe vechi, să comentez această istorie tristă, am spus că procurorul general şi ministrul de interne trebuie să-şi dea demisia. Nu am numit-o de onoare, căci de unde onoare la funcţionarii noştri? Comportamentul lui Zubco demonstrează că acest sentiment sublim îi este străin cu desăvârşire. (S-a întâmplat o singură dată în istoria RM, când patru deputaţi – Moşanu, Hadârcă, Nedelciuc şi Matei şi-au dat demisia de onoare din posturile pe care le ocupau în parlament, şi nici până azi nu li se iartă acest lucru.) De ce am crezut că trebuie demis şi ministrul de interne? De aceea că, în aceste două săptămâni cât au trecut de la împuşcarea lui Sorin Paciu, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, la rubrica „Infracţiuni”, care a contabilizat evenimentele de acest gen din perioada respectivă, nu s-a găsit loc pentru crima din Pădurea Domnească. Iar, dacă e să credem medicilor din Făleşti, poliţia a fost informată corespunzător. De unde rezultă că, la un nivel oarecare, poliţia a complotat împreună cu procurorii în tăinuirea informaţiei. Dacă Recean era lipsă, trebuie demis locţiitorul său.

„Violenţa în familie”

Fiindcă veni vorba, înainte şi după anul nou, „traficul” nu a încetat nici pe site-ul Procuraturii Generale. De exemplu, la 28 decembrie 2012, cetăţenii interesaţi erau informaţi că „În urma certurilor iscate în câteva familii, trei persoane au decedat”. Nici un cuvânt însă despre vânătoarea procurorilor şi judecătorilor, şi omorârea lui Paciu. Sigur, violenţa în familie este o prioritate, dar şi crima procurorilor-vânători nu e de neglijat. Tăinuirea informaţiei este ilegală, indiferent dacă a fost sau nu Zubco la vânătoare. Şi are dreptate agenţia Info Prim Neo că lipsa de transparenţă alimentează speculaţiile şi zvonurile. Am mai considerat necesar, pe 8 ianuarie, ca deputaţii să revină din vacanţă şi să se întrunească pentru a clarifica motivele tăinuirii omorului de către Procuratura Generală şi MAI, lipsa de transparenţă fiind un prim semnal de atentat la democraţie.

Calitatea de cetăţean

Mi-am schimbat punctul de vedere după ce am citit declaraţia dlui Zubco în calitatea sa de cetăţean. El a spus răspicat că nu are de gând să demisioneze din motive de onoare, ci doar dacă se va dovedi că el l-a ucis pe Paciu. Sărea în ochi faptul că procurorul general evita să spună dacă a participat la vânătoare sau nu. Ca şi cum aceasta nu conta. El nu a explicat nici măcar de ce a încercat să muşamalizeze cazul, în schimb, nu a uitat să menţioneze că ne aflăm în perioada Sfintelor Sărbători şi cei care lansează „insinuări şi aprecieri” la adresa sa dau dovadă „de cinism care depăşeşte orice limită”. Dar nu şi limita cinismului procuroricesc. Declaraţia sa merită să fie studiată în şcoli, în ulimuri, ca exemplu cum e să faci pe prostul mort în păpuşoi.

„Onoarea” celui fără de onoare

Dar dacă, pe de altă parte, dl Zubco e sincer? – m-am întrebat, simţindu-mă „cu musca pe căciulă”, deoarece comisesem şi eu nişte „aprecieri”. Dacă nesimţirea sa nu e jucată, ci e veritabilă, naturală? Nu e posibil ca el pur şi simplu să nu înţeleagă reproşurile care i se aduc? Poate că îi vorbim unui surd? Poate că dl Zubco crede sincer că e normal ca un procuror general să adune 32 de procurori, judecători şi oameni de afaceri şi să pornească cu ei la vânătoare, că e normal ca cel care împuşcă să şi ancheteze eventuala crimă, tăinuind informaţia, oprind presa să se implice în cazul de omor, sfătuind-o să lase investigaţia pe seama celor care au comis crima, după cum a făcut vicepreşedintele Curţii de Apel, Gheorghe Creţu? Poate procurorul general se crede sincer deasupra legii şi a bunului-simţ? Poate el nu înţelege sincer că îşi poate apăra „demnitatea şi onoarea” numai făcându-şi mea culpa, povestind ce s-a întâmplat la acea vânătoare şi depunându-şi mandatul?

Zubco trebuie compătimit

Şi dacă omul nu înţelege, în van sunt apelurile la raţiunea sa. Insistenţa noastră îl va face să se simtă nu numai „defăimat”, dar şi hărţuit, hăituit, ca mistreţii din Pădurea Domnească. Dacă dl Zubco nu înţelege, el nu trebuie blamat, acuzat, ci compătimit, protejat. Este evident că funcţia de procuror general într-un stat ce tinde să se integreze în UE îi este prea strâmtă. El are nevoie de o altă ţară, orientată în altă direcţie, cu domenii de vânătoare mai întinse şi cu presă mai disciplinată. Să sperăm că şi dl Lupu, şi dl Ghimpu vor înţelege lucrul acesta.

Asanarea procuraturii

Lăsând ironia la o parte, anul 2013 arăta să fie mai bun până a se afla despre cazul Sorin Paciu. O banală dramă de vânătoare schimbă dramatic optica noastră, arătând cât de putred mai rămâne sistemul. Liderii AIE sunt obligaţi să ia măsuri urgente de asanare a procuraturii.

The following two tabs change content below.