NEGRU // Guvernul Leancă, puţin probabil, dar nu imposibil

Într-o declaraţie de presă, Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că „soluția desemnării unui premier în Republica Moldova” a necesitat un efort şi din partea sa, el având „foarte dese convorbiri cu liderii de la Chişinău”. Acum se poate presupune despre ce au discutat Traian Băsescu cu Dorin Chirtoacă la telefon zilele trecute. Preşedintele României i-o fi sugerat primarului Chişinăului şi prim-vicepreşedintelui PL să încerce să-l tempereze pe unchiu-său, Mihai Ghimpu, care nu încetează să lovească în Filat nici acum, când a fost desemnat un nou candidat la funcţia de premier. Se pare că liderul PL nu se mai poate stăpâni.

O „rândunică”

Desemnarea unui premier este o veste bună, dar cu o rândunică nu faci primăvara. În a cincea lună de ostilităţi între liderii AIE s-ar părea că spiritul agresiv ar trebui să se potolească, însă proştii, se ştie, nu obosesc. Există de fapt nu două, ci patru tabere, implicate în război. În afară de PLDM, pe de o parte, şi PD+PL, pe de altă parte, a treia tabără sunt comuniştii, care luptă împotriva AIE, iar a patra sunt cei din aşa-zisa forţa a treia, care, deşi modestă ca pondere în sondaje, luptă împotriva tuturor. Pentru fiecare tabără lucrează numeroşi ziarişti şi bloggeri-mercenari, nu există măcar o singură publicaţie în Internet care să ocupe o poziţie neutră în acest conflict. Un material care nu cheamă la luptă împotriva cuiva are puţine şanse să fie publicat sau preluat. (Un coleg care şi-a îndemnat colegii să înceteze ostilităţile ca Leancă să poată forma guvernul, s-a văzut nevoit să vină a doua zi cu justificări, dezvinovăţiri.) În vacarmul creat de „maşinile de război” apelul la pace e ca strigătul în pustiu.

Depinde de PD

De PD depinde, în cea mai mare măsură, dacă va fi format un guvern nou în frunte cu Leancă.

Acum, când Filat a coborât la „nivelul” lui Plahotniuc, ba şi mai jos, nefiind deputat, ce îşi mai doresc democraţii? Dilema PD e dacă renunţă sau nu la CNA şi Procuratura Generală. Dacă nu, dacă Plahotniuc se va crampona de aceste instituţii, vom avea alegeri anticipate. De aceea, transparenţa negocierilor îi dezavantajează pe Lupu şi Plahotniuc. În spatele uşilor închise, departe de presă poţi fi cel adevărat.

Până la ora scrierii acestui comentariu, nici unul din liderii PD, cu excepţia lui Diacov, a cărui voce pare să nu mai conteze în partid, nu au comentat gestul PLDM. Ceea ce nu e un semn bun. Presa lui Plahotniuc (şi a lui Ghimpu) s-a pus imediat în mişcare pentru a-l discredita pe eventualul premier. E grăitor că lovitura principală, sub forma unei „investigaţii” jurnalistice, a venit de data aceasta din Rusia prin intermediul unui site afiliat PL. (Nu sunt primul care observă sincronizarea acestui demers, ce ridică semne de întrebare, cu momentul împuternicirii lui Leancă să formeze guvernul. Coincidenţa este prea evidentă pentru a o ignora. Chiar ne întrebam când va interveni şi Moscova. Nu este curios şi Ghimpu să afle de ce MID-ul este atât de „generos” cu jurnaliştii de la Chişinău?)

O întrebare legitimă

Există însă şi o întrebare legitimă către PLDM. Ce preferă Filat în acest moment: o pace „rea” sau un război „bun”? Este desemnarea lui Leancă un pas real, asumat, sau unul formal, de ochii lumii, cum insinuează mercenarii PD şi PL? Faptul că liberal-democraţii se pregătesc de alegeri nu este o dovadă că aceasta este preferinţa lor. Si vis pac, para bellum, dacă vrei pace, pregăteşte-te de război, spune un dicton latin.

Totuşi, cel puţin o parte din liberal-democraţi, inclusiv liderul lor, poate ceda sentimentului răzbunării. (Demiterea lui Ion Ciobanu din funcţia de director al Agenţiei „Moldsilva” e din această „operă”, altfel ce rost ar avea, dacă peste 13 zile Leancă va veni cu o nouă componenţă a guvernului, aici are dreptate Ghimpu.) Sondajele arată o situaţie mai bună pentru PLDM, decât pentru PD şi PL. Poate exista tentaţia de a merge în alegeri pentru a „scăpa” de Plahotniuc (şi Ghimpu). Filat se află în faţa unei dileme, a unei decizii deloc uşoare. Mai cu seamă că unii jurnalişti, care doresc anticipate, s-au apucat din nou să-i prezică moartea politică, lui şi partidului său. (Dacă CNA şi Procuratura Generală sunt scoase de sub aripa PD, toate aceste „prorociri” sunt vorbe goale.)

Însă sondajele pot fi înşelătoare. De fapt, guvernul Leancă e ultima şansă reală de evitare a alegerilor anticipate cu consecinţe dezastruoase pentru viitorul RM, dar şi pentru viitorul politic al liderului PLDM. Aşa că liderul PLDM trebuie să cântărească bine ce va face în continuare. Decizia Comisiei Europene de a solicita Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene să semneze Acordul de Asociere și de creare a Zonei de Comerț Liber cu Ucraina trebuie să-i dea de gândit. Şi lui, şi celorlalţi lideri AIE.

PLDM poate beneficia de transparenţa negocierilor. Astfel societatea va vedea dacă cineva mimează sau negociază cu adevărat.

O greşeală fatală a PL

PL, prin grupul lui Hadârcă, s-a declarat disponibil să voteze guvernul lui Leancă. Ghimpu a spus nu, deoarece Filat refuză să mai coopereze cu el. Totuşi liderul PL ar trebui să se gândească mai bine la decizia sa. Trecerea în opoziţie, alături de PCRM, îi poate fi fatală şi lui Ghimpu, şi lui Chirtoacă, şi Partidului Liberal. În ciuda lui Filat, deputaţii din grupul lui Ghimpu ar face bine să sprijine formarea noului guvern.

Pacea este posibilă, dar, dacă judecăm după comportamentul de până acum al liderilor, care au ales mereu căile cele mai proaste, e puţin probabilă. Doar dacă, în mod miraculos, li se va trezi instinctul de autoconservare…

P.S. Centrul Naţional Anticorupţie a transmis dosarul lui Nicolae Vicol, şeful Inspectoratului Fiscal, la procuratură, anexând, 14 dosare cu „peste 200 de probe”. „Suplimentar, procurorii au primit 52 de discuri cu interceptări ale convorbirilor telefonice, 12 pachete cu corpuri delicte, inclusiv stick-ul depistat în biroul lui Vicol cu interceptările telefonice ale subalternei sale”, comunică CNA. Un singur „detaliu” omite CNA în comunicatul său: care sunt acuzaţiile ce i se aduc lui Vicol? Care sunt pagubele cauzate de el statului? Ce să înţeleagă cetăţeanul? Este Vicol acuzat de corupţie sau „doar” de interceptare a telefonului „subalternei sale”, care se poate face şi din alte motive? Fără aceste precizări, care îi pot părea cuiva neimportante, anunţul seamănă a manipulare.

Nicolae Negru

 

The following two tabs change content below.