NEGRU // „Gazprom”-ul contra Eurovisionului

Moscova s-a supărat rău pe organizatorii Eurovisionului. Ea consideră că reprezentantei sale „i s-au furat 10 puncte”, pe care trebuia să i le acorde Azerbaidjanul, în urma televotingului, dacă mecanismul jurizării ar fi funcţionat „cum se cuvine”, dacă nu s-ar fi intervenit în procesul de numărare a SMS-urilor. Supărarea ar fi fost poate mai mică dacă reprezentantul Azerbaidjanului nu ar fi beneficiat de generozitatea maximă, de 12 puncte ale Rusiei, în timp ce interpreta rusă Dina Garipova nu a primit nici un punct din partea azerilor.

Lavrov se supără pe Evrovidenie

După orice Eurovision se aud şi voci nemulţumite, comentarii critice, chemări la boicotarea acestui concurs de anvergură continentală. Aşa că reacţia Moscovei nu ar merita prea multă atenţie, dacă nu ar veni prin intermediul MID, al lui Serghei Lavrov în persoană, pe care ne-am obişnuit să-l auzim vorbind despre ordinea şi securitatea mondială, despre procesul de dezarmare nucleară, sistemele antirachetă, criza din Orientul Mijlociu, războiul din Irak şi Afganistan, conflictele îngheţate etc. Oricum, Eurovision în rostirea sa sună ciudat. Dacă Patriarhul Kirill s-ar supăra pe concursul Miss Univers, pentru nedreptăţirea fetelor ruse, ar fi cam acelaşi lucru.

Într-o conferinţă de presă, organizată cu ocazia vizitei oficiale a omologului său azer, Lavrov a ameninţat că „această acţiune revoltătoare nu va rămâne fără răspuns”, după ce va obţine din partea Azerbaidjanului „explicaţiile exhaustive”. Disciplinat, şeful diplomaţiei azere a promis clarificări în această „istorie detectivă”. Baku s-a grăbit să asigure Moscova că nu poartă nicio vină, că va efectua o anchetă şi îi va identifica pe răufăcători, exprimându-şi speranţa că „acest caz, iniţiat, probabil, de unele grupuri interesate, nu va umbri relaţiile frăţeşti dintre popoarele rus şi azer”. Şi Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului, s-ar fi implicat personal şi ar fi dat dispoziţii să se răspundă pretenţiilor ruseşti. Doar Putin mai păstrează tăcerea, nu se ştie până când.

Presiune asupra juriului

Reprezentantul oficial al Eurovisionului a respins acuzaţiile Rusiei, declarând că voturile au fost numărate corect, că punctajul a fost decis de juriul profesional, şi că orice formă de presiune politică asupra juriului profesional prezintă o încălcare a regulilor concursului.

Unii intelectuali ruşi, care îşi mai păstrează nealterat simţul critic, au ironizat pe seama lui Lavrov, citând un proverb rusesc care spune că „un dansator prost se plânge că îl strâng papucii”. Şi Dina Garipova s-a declarat mulţumită de rezultat. Adepţii lui Putin însă au profitat de ocazie pentru a arunca cu pietre în curtea Occidentului, învinuindu-l, ca de obicei, de practica dublelor standarde, întrezărind în acest caz o conspiraţie anti-rusă la nivel european.

Se votează altfel

Moscova, ruşii în general, s-au obişnuit să considere statele postsovietice drept un fel de anexă a Rusiei, un spaţiu aferent spaţiului cultural şi informaţional rus. Şi atunci când de acolo vin semnale contrarii, acestea sunt privite cu neîncredere, ca manifestări antiruseşti. Presa rusă a constatat cu mirare că statele din jur se schimbă, că votează altfel decât se aştepta de la ele. Reproşuri că nu au acordat suficiente puncte interpretei ruse au fost adresate Belarusului („doar” 8 puncte, neprimind, de altfel, nici unul din partea Rusiei), Armeniei, Ucrainei, presa sesizând în televoting un trend negativ, o trădare a „prieteniei” necondiţionate de altă dată şi chiar – horribile dictu! – o încercare de îndepărtare de la proiectele politice comune. „Sociologii belaruşi, fiindcă veni vorba, avertizau demult că paritatea şubredă a celor care sunt pentru întărirea uniunii Belarusului cu Rusia şi a celor care sunt pentru mişcarea spre Europa curând va începe să se schimbe încet în folosul celor din urmă”, comentează RIA Novosti rezultatele televotingului din Belarus.

Eurovision şi Uniunea Vamală

În faptul că Armenia a acordat reprezentantului rus cu un punct mai puţin decât doi ani în urmă, acelaşi comentator întrevede… intenţiile armenilor de a se eschiva de la intrarea în Uniunea Vamală. Că interpreta rusă ar fi putut pur şi simplu să nu placă unor armeni sau că unii juraţi au încercat să facă abstracţie de „prietenia seculară” şi „trecutul istoric comun”, apreciind calitatea piesei şi a interpretării, o fi fiind o idee mai greu de acceptat. Nu numai în Rusia, fireşte. Fiindcă veni vorba, şi în modul cum l-au votat pe Cezar Ouatu melomanii moldoveni, un ziarist de peste Prut a sesizat o conspiraţie „pansovietică”, o renunţare a moldovenilor la integrarea europeană. Totuşi Titus Corlăţean n-a intervenit şi, în general, politicienii români au păstrat distanţa cuvenită faţă de acest eveniment. Kremlinul, care, în ultima vreme, recurge tot mai intens la „softpower”, pentru consolidarea spaţiului „lumii ruse”, conturat de Patriarhul Kirill, pentru refacerea, sub o formă sau alta, a URSS, visată de Putin, are nevoie de „victorii” în orice domeniu.

Mesajul lui Lavrov

Gestul surprinzător al lui Lavrov este simptomatic şi prevesteşte politizarea definitivă a Eurovisionului, sfârşitul acestui concurs. Constatând că nu se mai poate bizui în mod automat pe voturile din „străinătatea apropiată”, Moscova purcede la acţiuni. Ea anunţă că veghează la rezultate şi că va „răspunde”, dacă va considera de cuviinţă. Supărarea sa nu poate trece neobservată în statele postsovietice, dar şi în limitele fostului „lagăr socialist”, mai cu seamă în Balcani. Dependenţa energetică va fi convertită în puncte pentru interpreţii Rusiei la Eurovision. Nu e nevoie de un mesaj direct, ameninţările indirecte sunt uneori mai eficiente. „Gazprom” va avea grijă de aceasta.

Nicolae Negru

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.