NEGRU // Filat şi Lupu, lupta pentru supravieţuire

Rămaşi fără posturi, Filat, Lupu şi Plahotniuc s-au dedicat problemelor organizaţionale ale partidelor lor. Sâmbăta trecută, s-a convocat, respectiv, Consiliul Naţional al PLDM şi Biroul Politic al PD, pentru a discuta ce au de făcut în noua situaţie. Liberal-democraţii se pregătesc de congresul care urmează să aleagă noua conducere şi un nou program, iar democraţii se concentrează pe reforme interne, propunându-şi să devină „cel mai mare partid” din RM. Un obiectiv mult prea optimist, în urma unei crize de cinci luni, când alianţa de guvernământ s-a zbătut între viaţă şi moarte.

Competiţia continuă

Cu alte cuvinte, viaţa merge înainte, competiţia continuă, iar criza politică nu pare să fi afectat pofta lor de putere. Şi e firesc. Liberal-democraţii care se află mai aproape de obiectivul surclasării comuniştilor, nu vor urmări pasiv acţiunile PD. Şi PL, care a fost afectat cel mai mult, din punct de vedere organizaţional, are planuri similare: să devină partidul nr. 1 într-o viitoare coaliţie democratică. Zicala cu diferenţa dintre socoteala de acasă şi cea de la târg nu descurajează pe nimeni. Politicienii au această calitate de a vedea doar ceea ce le place să vadă. Prin alte părţi ei îşi modelează acţiunile în funcţie de sondaje. La noi, din păcate, sondajelor le lipseşte, nu fără motiv, credibilitatea necesară. În general, instituţiile de studiere a opiniei publice au rămas în afara preocupărilor societăţii civile, iar partidele preferă să se autoamăgească decât să se confrunte cu realitatea „crudă”. Unii sociologi par să se fi transformat între timp în propagandişti sau comentatori, de partea unor forţe politice, discreditând din start propriile studii.

Dorinţa de normalitate

Ca să reuşească, partidele fostei alianţe trebuie să-i facă pe alegători să uite de cele cinci luni de coşmar, de război total, declanşat după omorul din Pădurea Domnească. E greu, dar nu imposibil, alegătorii noştri fiind iertători şi creduli. Într-un context economic favorabil, cu proiectele de infrastructură (drumuri, instituţii sociale, de mediu etc.) realizate, cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Consiliul Naţional pentru Integritate puse în funcţiune, cu justiţia, educaţia reformate, cu regimul de vize anulat pentru călătoriile în UE, într-un an şi jumătate cât a mai rămas până la alegerile parlamentare ordinare, impresiile oribile pe care le-au lăsat liderii AIE se pot estompa, dacă liderii Coaliţiei Proeuropene au îngropat cu adevărat securea războiului, după cum afirmă, dacă au tras învăţămintele necesare şi vor demonstra că pot conlucra civilizat, eficient pentru interesul comun. Dezamăgirea, neîncrederea sunt mari, dar şi dorinţa de normalitate a cetăţeanului nostru e la fel de mare. De aceea, nu trebuie să ne grăbim cu concluziile privind iminenta revenire la putere a comuniştilor. În afară de PCRM, partidele proeuropene vor avea de data aceasta de luptat şi cu aşa-zisa „forţă a treia”, care ar putea rupe atât din electoratul proeuropean, cât şi din cel proestic. Dar cât va rupe?

Legaţi de acelaşi lanţ

Pentru Filat şi Lupu succesul formaţiunilor pe care le conduc e şi singura cale de supravieţuire politică, de revenire în prim-planul scenei publice. Simplificând lucrurile, am putea spune că soarta politică a liderilor PLDM şi PD e în mâinile lui Leancă şi Corman.

De rezultatele guvernării depinde dacă Filat şi Lupu îşi vor recâştiga popularitatea de altădată. Ei sunt legaţi de acelaşi „lanţ”, şi orice încercare de a-şi pune piedici unul altuia se va solda cu căderi pentru ambii. Rivalitatea şi-o pot manifesta prin contribuţie cât mai mare la cauza guvernării comune, la stabilitatea şi performanţele acesteia.

Pe căi diferite

E curios cum, mergând pe căi diferite, Filat şi Lupu au ajuns în aceeaşi situaţie. Filat şi-a construit partidul de sine stătător, în timp ce Lupu l-a „obţinut” de la Plahotniuc. Diacov a recunoscut că rolul acestuia a fost hotărâtor pentru transferul lui Lupu din PCRM în PD. A fost un transfer asemănător cu cel din lumea fotbalului. Nu exista vreo divergenţă esenţială dintre Lupu şi Voronin privitor la programul sau strategia partidului. Acum, Plahotniuc încearcă să lanseze şi alte „vedete” politice, care să-i asigure formaţiunii sale o oarecare stabilitate şi extindere electorală, pentru a nu depinde în totalitate de Lupu, a cărui imagine a avut de suferit. Igor Corman joacă rolul lui Lupu, dar nu se ştie câtă priză la public va avea el.

Rolul lui Leancă

Cam aceeaşi strategie trebuie să o adopte şi PLDM. Filat adunase în jurul său, la început, o „constelaţie” de tineri profesionişti, remarcabili în domeniile lor de activitate, însă, între timp, unii au plecat din motive diferite. Eşecul personal al lui Filat se poate transforma în eşecul PLDM dacă partidul va depinde în continuare numai de popularitatea sa. Declinul PLDM ar schimba aproape radical raportul de forţe pe scena politică din RM. Prezenţa unei formaţiuni masive de centru-dreapta a jucat un rol hotărâtor în eliminarea comuniştilor de la putere. În condiţiile fragmentării (regretabile) a PL, importanţa PLDM creşte şi mai mult, ceea ce înseamnă că şi rolul lui Leancă devine hotărâtor. El trebuie, cel puţin, să recupereze ceea ce a pierdut Filat.

Nicolae Negru

 

 

The following two tabs change content below.